Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.605 глас(а)
    72,8%
  2. Не, никако

600 глас(а)
    27,2%
  1. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    267
    Зошто така сфаќате бе луѓе? Никој никого не осудува туку едноставно барем јас како што сфатив на сите муабетот му беше дека е подобро да користиш контрацептивни средства отколку да абортираш. А кога веќе до тоа - шта се мора мора се. Единствено не се оправдуваат оние кои абортусот им е исто како вадење заб

На kjukli и zalosna им се допаѓа ова.
  2. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    267
    Извини битер ама морав очи ми боде :)
    Штом повторно си останала бремена значи не си пазела доволно. Ок не можеш да користиш пилули ама има и др начини ти би требала да го знаеш тоа како мед лице нели :) и немојте да речите вака така зошто превиме муабет за дете превење не за превење снешко. Сите знаеме како се прави дете.

На kristina.k, SimonaTino и zalosna им се допаѓа ова.
  3. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.417
    Допаѓања:
    38.377
    Па ако пукне кондом не е пазење што користеле кондоми?? Другарка ми така си остана бремена не е реткост да се случи. Ништо не е 100% сигурно некои и на контрацептивни остануваат бремени.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Zenicki Moj
    Pravete kako vi odgovara i nebarajte sovet na forumov ili bilo kakvo odobruvanje na vasite postapki.
    Postapuvajte onaka kako situacijata donela.
    Site dobro znaeme kako treba i netreba, ama zivotot nosi raboti niz koj ponekogas se mine i ne po svoja volja.
    Filozofii od tipot kako jas, kako pred 15-20god, kako toj, taa, NE vi trebaat.
    Dovolno ste si vozdrasni, terajtesi go zivotot i nebarajte opravduvanje za vasite postapki.
    Da mi ste zivi i zdravi.

На srcence1607, Annath, kjukli и 2 други им се допаѓа ова.
  5. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    [

Da te prasam nesto..
    Ete mozi si morala ti si znajs kako ti bilo togas ali prasajnevo mi e..kako e cuvstvoto od koga ce go rodis deteto i koga ce go poglednis vo oci a pred to si sakal (mozi i ce si morala) da go abortiras?

6. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.797
    @ilipili воопшто не се жустрам, дискутирам, ми паднаа во очи твоите мислења каде се живеело без проблем 5 члено семејство со три илјади денари и дека на децата ништо не им фалело.
    Дваа леба и литро млеко се сто денари, не знам еве ти кажи дали само тоа е доволно да се преживее а не па да не им фали ништо на децата или пак тоа е сосема доволно, битно леб имаат друго ништо не им треба, леб и заби ќе јадат цел месец.
    И да според мене љубовта не победува празен стомак а со три илјади денари стомаците гарантирано им се повеќе празни него ли полни.

Каде напишав дека не знам како сум останал бремена, убаво си напишав дека немав ни добиено после породувањето и дека користев кондоми е сега не сум ги проверувала кондомите после секој однос сигурно некој се скинал а не сме забележале, сакав да кажам дека единствен 100% ефикасен метод е апстиненција и дека не можеш кога доеш дополнително да се пумпаш со хормоните од контрацепцијата, не секој вид на заштита е применлив во различни периоди од животот.

@zalosna воопшто не сум размислувала за тоа дека првата мисла кога дознав дека сум бремена ми била да абортирам, не се чувствувам виновна, засрамена или било што, тогаш сум мислела дека е исправен стравот за сопственото здравје, ниту пак ќе го кријам тоа од малата кога ќе порасне, не е одлука од која се срамам.
    Си ја сакам малата највеќе на свет меѓутоа со одлуката да не абортирам си се коцкав со здравјето и изгубив, завршив со апластична анемија што е на чекор од леукемија. Да немав услови за лекување ќе си ги оставев сите три деца без мајка така да не се чувствувам виновна кога ќе ја погледнам малава, некогаш си мислам дека да абортирав ќе се поштедев од сите маки што ги поминав и сеуште ги поминувам не само јас туку и децата покрај мене.

На ph.orhideja, Doozy, mimiiiii и 17 други им се допаѓа ова.
  7. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    zalno ali i bravo majka gospod samo zdravje i sreka da vi dava na cela familia

На Mama25 и bittersweet им се допаѓа ова.
  8. ilipili

ilipili Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    1.310
    Допаѓања:
    4.992
    Значи не велам дека се е идеално , никаде не е,секаде има некоја бубачка каде помала каде поголема но родителите значи се трудат и сум видела дека децата не се гладни.Значи да се разбереме покрај тие 3000 денари што ги примаат ,имаат и дневен оброк за целочлената фамилија и во меѓувреме работат и приватно некои работи за да имаат кога децата ќе им побараат што и да е во граници на нормалата нормално. Пак ќе кажам две раце десет прсти не ни се сите исти,а камоли ние луѓето да имаме исти ставови и мислења.
    Битер јас тебе ти се восхитувам и поклонувам :bow::bow: на истрајноста и храброста,ти не си супер жена ти си вонсериска мајка на кој што це лсвет треба да ти се поклони. Дај боже да с издрава и жива и да немаш ама баш никакви проблеми никогаш.

На bittersweet му/ѝ се допаѓа ова.
  9. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    267
    Ете јас не се согласувам со ова. Едноставно не можам и глупаво ми е да напишам ама изгледа морам. За да не останела другарка ти бремена а и сите други кои не планирале ама се десило, требало да пазат и на тоа дали кондомот е во ред и во краен случај партерот сепак требало да ејакулира надвор од неа :) зошто и сама кажуваш дека ниту една контрацепција не е 100 % сигурна. Ама јас не сум таа која може да им суди на некому за постапките а и не ни сакам, само муабетот ми е дека тврдите како може и со контрацепција да се забремени - ете како :) ако ејакулирал надвор од неа немало да забремени нели :)

На WarriorAngel, ♡BuBaLe♡, mariz и 3 други им се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.237
    Допаѓања:
    76.248
    Bas taka... Baska koga vekje primetile deka puknal kondomot vo kraen slucan koga mora samo norlevo... :)

На merida и zalosna им се допаѓа ова.
  11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.417
    Допаѓања:
    38.377
    Во право си @merida , не дека не си, ама со претходниот пост сакав да кажам дека и при пазење остануваат бремени, а има и што тврдат дека од предсемена течност останале. Што треба тие да прават?? Не е се црно-бело има разни случки.

А другарка ми беше во брак и сакаа да прошетаат сами уште малку, епа си шетаат ама со количка сега.8):D

На merida и pravnicka2 им се допаѓа ова.
  12. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.813
    Допаѓања:
    39.638
    Сум за тоа секоја жена да има право на избор .
    Некогаш абортусот и те како е добра одлука . Познавав една девојка на моја возраст , кога бев 16 /17 години запозна еден тип постар од неа . Дечково го познавам , тотален идиот без работа , со основно завршено само . Без коментар. Во рок од 6 месеци ја остави девојката два пати бремена. Два пати абортус под присила на родителите . Дечково доби забрана да и се приближи . Каков живот ќе имаше таа со него ако се решеше да остане со него ?
    Како прво треба да си малоумен иако родителите на девојката и забрануваат да се гледа со него за инает да ја забременуваш , со тоа и да ја врзеш ?
    Среќа си се среди девојчето си се тргна од него , си тера нормален живот.
    Типот најде друга на негова возраст си направи дете и така сеа се мислат како да го поминат месецот. Не е убаво во секој случај.

Добро напишано @joy1
    Им се чудам на некои кои и покрај лошатаа материјална состојба се решаваат на дете .
    Да не бидам погрешно сватена ама ако неможам на детето да му пружам нормален живот нема ни да го правам. Затоа корстиме заштита , пиев контрацептивни таблетки до пред некое време , кои се за доилки ама немав убаво искуство со нив и ги оставив .

На почетокот немаш многу трошок околу бебето . Како растат децата така растат и трошоците . Додека се мали можат да поминат и со позајмени алишта нели , мали се и не разбираат . Ама објасни му на дете од 8 години дека мама нема пари да ја плати ексурзијата или слично сега не ми паѓа на памет . Прво мене би ме болела душата да немам да издвојам за мое дете .

На bittersweet, Doozy, mimiiiii и 10 други им се допаѓа ова.
  13. MargaritaD^2

MargaritaD^2 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2015
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    365
    Sekoj si ima svoe mislenje sekoja si ima svoja pricing sekoja si ima svoe opravduvanje za koi logicno za koi ne nemoj abortuso go gledaat kako vadenje zab vo nivnata glava toa e normalno I pravilna odluka nekoi go gledaat kako ubistvo za NIV toa e odzemanje na covecki zivot stetata ne e vo toa. Nepravdata lezi vo toa sto mnogu luge vo svetot se ni Dale svoe dete da zemat v pregratka i da im rece mamo tato a nekoj toj dar od boga go prefrlaat is sebe kako plukanica.steta ama toa e realnosta sakame ili ne Mora da se pomirime so toa fakt e deka decata se najgolemo bogatstvo koga togas site ke go svatat toa

На kjukli, Pcelka94, mariz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.834
    "You can choose to look away, but you can never say again that you didn't know"

FB_IMG_1438413473626.jpg

Деновиве сум шокирана од скандалозни видеа клинике за абортус. Снимани се додека договараат продажба на делови од телото на бебе за наводни истражувања, додека исто така кажуваат како можат да снабдат "цело тело", неоштетено, што зборува дека бебињата ги раѓаат (или вадат) живи со цел да умрат сами ради деловите. Ужас, ужас!
    Jас не знам како некој може да остане рамнодушен на ова и да го смета за некаков си бизнис!

http://www.foxnews.com/politics/201...ses-on-payment-for-fetal-tissue/?intcmp=hpbt1

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.064
    Исто така е штета што мн дечиња имаат луксузен живот додека други просат на улица,умираат за јадење,ребрата им се бројат,дожд ги врне.
    Прашајте ги колку се срекни со тоа што се родиле во такви несрекни околности и некој ги осудил на пропаст од само раѓање.

На BabyStyle, tessie, Annath и 6 други им се допаѓа ова.
  16. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2014
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    446
    Ima li sansi pak da zabremenam, abortirav vo 6 ta nedela bidejki morav.Prasanjeto mi e Dali postoi Sansa za povtorna bremenost posle abortusot. Blagodaram.

17. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Секогаш има шанси да забремениш дур имаш однос без заштита.
    Дури мислам дека поголеми се шансите после абортус или породување пак да се забремени, но различен организам.. Не знам што да кажам освен биди умна :*

На *sisi* и An-na им се допаѓа ова.
  18. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.834
    Во животот работите не можат да се предвидат. Кој толку се осмелува да пресуди е ово дете нема да има среќен живот и не треба да живее? Кој е толку семоќен да може да ги предвидува работите и судбините на некого? Освен Бог.
    Може дете да се роди во најсреќно семејство и потоа да се случат трагични промени и обратно. Секој има право да се бори за животот и онаков каков сака.
    Живот е живот, право на здив, да се искуси светот, животот, каков и да е во моментот, а смрт е смрт- и тие двете не можат да се поредат ни со какви аргументи.

На Gea, Mama25, Serafima и 3 други им се допаѓа ова.
  19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.064
    Бог да чува во кој свет живееш ти?

Оние што просат ромчињата по камени мост од 3-4 месечна возраст,нели се осудени на тоа уште пред да се родат??
    Ги рагаат по 7-8 и ги фрлат на улица како да се отпад.И не ми вели дека е тоа Божја желба.Тоа е неукост на таа што го родила.Го прашува ли некој тоа дете дали избрало да гладува,смрзнува,дали му е добро вака босо,жедно на 50 степени?

Пред неколку дена е убиено 16 месечно дете (брутално) од страна на таткото коцкар и наркоман.
    Мајката со години трпела тортура и котек од него.Ем не го оставила ем по трет пат му родила дете знаејки го каков психопат е.

Подобро да не го родила никогаш.Кога прочитав на каков свиреп начин е убиено ми се заледи кожата.И после ке ми велиш Бог така сакал?

Или некоја 15 годишна ке роди.Приморана од дома.
    И после цел живот ке се изживува врз детето ни криво ни должно.

Поради вакви реални примери сум за абортус.

На cresa-jagoda, bittersweet, WarriorAngel и 10 други им се допаѓа ова.
  20. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Сиси ич не му ја мисли сега, продолжи со животот и заборави ја оваа несреќна епизода од твојот живот. Ќе си родиш дечиња кога ќе ги сакаш и кога ќе можеш да ги изгледаш. Со среќа во животот и внимателно во иднина.

На *sisi* му/ѝ се допаѓа ова.