Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.606 глас(а)
    72,8%
  2. Не, никако

600 глас(а)
    27,2%
  1. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.904
    Допаѓања:
    272.534
    @Detelina4 јас мислам веќе дека со последниве постови полека ја отфрли идејата за абортус.Сите феминки толку убави работи те посоветуваа и ти кажаа и сигурна сум дека ќе ја донесеш правилната одлука.Навистина млада си но не и премлада за мајка .Таман 4 година ќе ја ислушаш бремена ,ќе си положиш некој колоквиум а може и испит во меѓувреме(професорите се најпопусливи кон трудниците).Прочитај ја темата труднички муабети ќе видиш дека половината се студентки и тоа најсреќните во моментов.А за твоите млади родители малку ќе ги шокираш и во почетокот налутиш но потоа че бидат најсреќните млади баба и дедо.

На Fatalnata, tessie, butterfly* и 4 други им се допаѓа ова.
  2. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Jas so prvoto pred spontaniot ostanav na 18 godini bremena pa bea presrekni sto ke stanat baba i dedo, majka mi imashe izmeshani emocii no vo nieden moment ne se razvika..
    Bidi srekna sto decko ti te saka i tebe i bebeto, ima slucaevi bogda cuva kosa da ti se krene, kade sto deckoto e inicijator za abortus...

Edna moja slucka ke ti raskazam
    bev so maz mi 3 meseci vo vrska koga namerno ostanav trudna no od drugi covecki usti se ispokaravme i dojde muabet za abortus i jas mlada i naivna ke predizvikam spontan, krevav stari luge na rabota i ne napraviv nisto bebeto si naprednuvashe jas se smiriv so maz mi i edna nedela pred svadba vo 6tiot mesec se otvoriv i se porodiv i sega ja cukame glavata za novo bebe kaj sto davame mnogu pari za da ostanam trudna..
    Ne sakam pogresno da bidam svatena, sovetot e blagoslovena si, se sakate nema pricina za opcija abortus, finansiki del veruvam ke pomognat babite i dedovcite.
    So lesno

На Sky-butterfly, vitamina и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  3. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.654
    Допаѓања:
    22.365
    @Detelina4 , Ај батали ги нашите мислења на секунда и убаво, сама во сопствената тишина размисли како ти се гледаш себеси за неколку месеци. Нашите ставови про и контра абортус и тоа колку сме ние пожртвувани како личности или либерални, воопшто не ти се потребни.

Само неколку работи треба да имаш на ум:

1. Ако ти е за факултетот, тој не треба да ти одредува кога сакаш да бидеш мајка. Има жени во бременост повеќе полагаат отколку ли првите месеци откако ќе се породат. Зависи од бременоста, а и од самата жена, затоа што има жени со потешки и поболни бремености, ама храбри бре, не се даваат и прават тоа никој да не го примети, има и со помалку проблематични бремености, а поплашливи. Сè се тоа нијанси и не секогаш категорично значат дека нема да можеш да си имаш сè. На почеток изгледа поинтензивно, но кога ситуацијата ќе стивне и ќе погледнеш наназад со колку обврски во исто време си се справила, а и твоите кога ќе го видат тоа, ако се разумни луѓе, а верувам се, би им било само драго и чест што воспитале таква дисциплинирана и издржлива личност.
    Eве подолу мислам дека имаш искуства од мајки коишто студирале во бременост.

http://www.bebac.com/forum/index.php?showtopic=626&

2. Кога сме кај родителите и дечкото, морам ова да ти напоменам. Твојата утроба не служи за исполнување на нивни желби за дете/внуче. Не треба да го родиш само затоа што дечко ти сакал детенце и не треба да не го родиш за да им родиш внуче на твоите кога тие ќе бидат спремни за тоа. Тоа е дел од тебе.

Затоа што да го родиш само затоа што дт сакал дете е исто толку погрешно, колку и да го абортираш затоа што твоите не сакале у моментот. Дали, откако ќе ги тргнеш сите овие фактори, мислењето на твоите и на дечкото, ти сакаш да имаш дете, или не? Направи си листа зошто би сакала да имаш дете и евентуално зошто не би сакала. Не гледај само која колона квантитативно ќе натежне, туку и квалитетот на сите тие причини, без што не можеш, а со што можеш. Ако желбата за мајчинство, неоптеретена со наметнато чувство на вина и мислењата на дечко ти и твоите, ја почувствуваш доволно силно, тогаш можеш и да го прескокнеш делот со листата. ;)

Е така, од мене ова, а ти размисли си и извести нè. :)

Последна измена: 19 август 2015
    На MacenceEna, CameliaMiller, kuc и 9 други им се допаѓа ова.
  4. Detelina4

Detelina4 Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    30
    Fala mnogu na site za iskrenite soveti I poddrska, mi znaci....
    Denes sakam da razmislam ubavo I uste Ednas da porazgovaram so mm, I da ja donesam konecnata i pravilna odluka :)

На Pcelka94, Едно Чупе, vitamina и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    714
    Прво: да ви појаснам на сите што мислите дека ако не сврши мажот внатре не е можна бременост!Значи можи и то како!Еве јас сум од тие чуда и сум бремена 26 недели, и тоа од предсемената течност!!! Но за жал тоа мало бебенце не значи среќа за секого.Додека јас и мм со нетрпение го очекуваме и му се радуваме, другарка ми сака да абортира ;( Сега ми треба совет доколку некоја феминка знае,каде можи да абортира во Прилеп, цена, што е потребно да се направи ? Или информации за во Плодност Битола? Едноставно мора да ги почитуваме туѓите одлуки колку и да ни е тешко.Поздравче :*

На Detelina4, stilas7 и Pcelka94 им се допаѓа ова.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.809
    Допаѓања:
    325.394
    Што одлучи?

На kuc, tessie, MilaP и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Madam-A

Madam-A Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2013
    Пораки:
    1.603
    Допаѓања:
    8.006
    a дa се дoдaде нa aнкетaвa уште некoи искaзи?
    Мнoгу пoлеснo ќе се изјaснети мислењaвa, oвa вртењевo кo кишa oкo Крaгуевaц, не се дoчитувa.

Мoже нештo вo стилoт:
    Дaли ги oпрaвдувaш жените убици?
    Дaли длaбoкo вo тебе спие убиец?
    Светицa.
    Тврдoкoрен верник.
    Емпaт (не смее aбoртус oд пoштoвaње кoн сите кoи немaaт децa).
    Кaмелеoн (oпрaвдувa сaмo сo медицинскa пoтврдa).
    Кaлaштурa (aбoртусoт гo oдoбрувa кaкo зaменa зa кoнтрaцепцијa).
    Сaтaнa (зa oние штo веќе aбoртирaле).

a? :^)

На CameliaMiller, Daleron, Valerin и 9 други им се допаѓа ова.
  8. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Ти имаш едно дете?!

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  9. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    @kukla21 ne toa dete sto go spomnav e od toa sto bev bremena do 6ti mesec i se porodiv (spontan abortus) i nemam drugo dete

10. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Си пишала "Jas so prvoto pred spontaniot ostanav na 18 godini bremena pa..." ова изгледа како да си имала две бремености. Затоа те прашав.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Izvini, pogreshno sum se izrazila.

12. DiamondGirll

DiamondGirll Активен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    11
    Моја другарка имаше спонтан абортус на 18 години.. на 19 години пак остана бремена и самата сака да го абортира што јас лично мислам дека тоа не е правилна одлука .
    Нејзините и родителите од дечко и се блиски па таа се пресели кај него одма после 5дена врска.
    Ќе абортира со причина " Не бев никаде на одмор сакам да уживам без деца,, ...Што мислите вие девојки?

13. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.013
    Допаѓања:
    81.351
    Нема што да мислиме ние, со причина се вели дека тинејџерки не се дораснати да се впуштаат во сексуални односи на таа возраст, ама оди па докажи им.

На samovila.red., SnowWhite8, MilaP и 7 други им се допаѓа ова.
  14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Глупости! Од друга страна па тоа зборува за нејзината "зрелост".

На kjukli и joy1 им се допаѓа ова.
  15. DiamondGirll

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    11
    Нажалост така е.. но и сама сакала нејзиниот да завршува внатре извините на изразов.. со образложение нема ништо да бидне не се плодни денови.. денешниве млади не разбираат многу работи очигледно и јас сум тука со години ама сепак мислам дека сум многу позрела од денешниве .

16. Madam-A

Madam-A Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2013
    Пораки:
    1.603
    Допаѓања:
    8.006
    А кaкo ти се нaјде зaсегнaтa сo тoa штo прaви тaa?
    Штo ќе ти смени вo живoтoт aкo ние ти кaжеме мислење?
    Тoлку ли немaш штo дa прaвиш пa се зaнимaвaш сo вaкви рaбoти?

На Bender Rodriguez, tessie, MilaP и 4 други им се допаѓа ова.
  17. DiamondGirll

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    11
    Ум за младите да припазат околу овие работи почитувана Мадам.

На kukla21 и Madam-A им се допаѓа ова.
  18. Madam-A

Madam-A Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2013
    Пораки:
    1.603
    Допаѓања:
    8.006
    Убaвa ти билa нaмерaтa, се нaдевaм ќе послужи сo пoзитивa.
    Убaв ден.

На tessie и DiamondGirll им се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.060
    Допаѓања:
    268.798
    Мислам дека не треба да имаш мислење околу раѓањето или нераѓањето на другарка ти, туку треба да бидеш со неа и да ја поддржиш, што и да одлучи.

На Bender Rodriguez и tessie им се допаѓа ова.
  20. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.088
    Допаѓања:
    134.973
    Интересна емисија КОД во моментов на Телма, со социјални работиници и доктори за абортусот. Таму е и специјалистот во второстепена комисија.

Не ми се верува тој од невладината вика, требало од лични причини (не медицински) во 36та недела на некоја да и дозволат абортус, они не и дале. Докторов вика бебе од 3 кила, здраво, оти после 8 месеци и текнало дека не го сака, како да го убиеш?!

На simoncelicius, Eli23, slobodka и 1 друга личност им се допаѓа ова.