Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.605 глас(а)
    72,8%
  2. Не, никако

600 глас(а)
    27,2%
  1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.436
    Допаѓања:
    38.443
    Па кој би убил здраво дете во 8 месец поради лични причини? Тие на жената со проблеми што имаше не и потпишаа и го роди детето, а не вака. Ако не го сака жената единствено решение нека го остави за посвојување, подобра иднина сигурно ќе има од никаква.

На cresa-jagoda и Eli23 им се допаѓа ова.
  2. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Јас сум моментално на клиника чекам болки за абортус но од што морам,ама тука на оделение има три жени две се 5месец едната 6 и абортитаат од сопствена желба без никаков друг проблем,нели тоа е незаконски во тие недели освен ако немаат малформации.Кој ли им одобрил на нив да го прават ова?

3. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Neznam koja drava bese kade vlasta ne mu dozvoli na 9 godisno devojce koe bese siluvano da abortira i pokraj toa sto zivotot i bese vo opasnost..pa ne mu se veruva kakvi zakoni se toa a kaj nas zaradi zelbi dali na majkata,dali na tatikoto se abortiraat deca vo 8 mesec ili sega kako sto kqaza monik55 vo 5 i 6...inaku duso ako ja zavari pregeska edna rodilka imase od strumica mi se cini i dosta mlada..dali imase 30god si go dade deteto na posvojuvanje i ova i bilo 2 dete sto go davala a doma imala uste 2... (facepalm) pa i toa ne go opravduvam imaat slusnato za zastita...da ti se zgadi od narodot.

На cresa-jagoda, SimonaTino, samovila.red. и 5 други им се допаѓа ова.
  4. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Еднава вика а сега спирала ке ставам без тронка чуство.Каде кеим оди душата

На MilaP му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Madam-A

Madam-A Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2013
    Пораки:
    1.603
    Допаѓања:
    8.006
    сo лесно Мoник.

Не ми е некaкo зa верувaње тoa сo девoјчетo. Се ми се чини декa е дел oд некaквa кaмпaњa, зaштo девoјче oд 9 гoдини дa дoбилo, пa и уште дa имa плoди јaјце клетки ми е мaлку сумливo...
    Мa дa немa везе, муaбетoт ми беше декa дa, свaштa шетa пo светoв, aмa знaеш нa нив им е срaм дa купувaaт кoндoми и плус тoa нaвoднo е oбврскa нa мaжoт и oп, трт милoјкo.

Последна измена: 30 септември 2015
    На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Slatkarka94

Slatkarka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    795
    Далми знае некој како иде со абортирање боли ли дали може после да се гледа бебето

7. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.339
    Допаѓања:
    171.208
    Сакаш да абортираш? Како мислиш дали ек го видиш бебето? Не си ми јасна воопшто

На zalosna и joy1 им се допаѓа ова.
  8. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    За тоа дали боли не знам, амаа сигурно има таблетки против болка. Да видиш абортирано бебе не можеш, зошто е исцецкано на парчиња, а ако е мало тоа е како грутки крв.
    Такви слики и видеа можеш да најдеш на нет.

9. LUCERKA

LUCERKA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    5.370
    Душата боли повеќе од телото

На eloves, anichka94, Fatalnata и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.038
    Допаѓања:
    134.435
    Вчера црева ми се кренаа, го слушам гинекологот кој прави абортуси. Вика до 12 недела се прави абортус со еден зафат - само се вади детето. До 24 недела во 2 зафати - прво се умртвува бетето, па се вади од страна на докторот, а по 24та, се умртвува, па се оди на пораѓај. И го праша новинаркава, оти така, и овој вика, може да преживее детето по 24та недела. Ако се роди живо мораме да го чуваме. Многу тажно.

Искрено, одсекогаш бев против абортус, ама сега откако видов во 10 недела раце нозе, глава, како мрдаат, во 12та уште повеќе, и дури сега сфаќам дека тоа е мало човече кое само е неспособно надвор од телото на мајката да преживее, има се на него, не е само точка, не е само некоја маса неоформена. Човече е. И стварно се раѓаат емоции кон него. Твое е, го гледаш како мафта.

Исто докторов рече дека ако има каква била опасност по мајката и детето, дека нема проблем да се аборитра и по 35 недела, ама треба навистина да има причина. Некоја во 36та недела имала причина, лична, не медицинска. Некоја сакала абортус оти ке одела на пат за Америка.

Оној од НВО некое вика дека не требало жената да мисли неколку дена, требало да побара и веднаш да и се даде да абортира, не да чека 3 дена. Имаше една социјален работник или не знам што беше, и вика, понекогаш жената оди на гинеколог и се изненадува дека е бремена. И треба време да ја сфати информацијата, да размисли што сака. За три дека ќе и легне податокот и ќе знае. Во еден ден не може да донесе таква битна одлука. И типов вика, во 21 век живееме, не постои жена што не знаела дека е бремена и и кажал гинкекологот прв. Не ми се веруваше... Не знае дека има менопауза, нередовна менструација, менструација за време на бременост... Толку неинформиран... Има жени кои не знаат дека се бремени и тоа е. Ама не, не требало да размисли. Одма на стол, да каже.

Единствено кога плодот е опасност за мајката, кога се знае дека ке се роди болно дете со деформитети, кога се знае дека само мака ќе има повеќе отколку радост со тоа дете, треба да се абортира. Едноставно, така било пишано. Само ќе се измачува и детето и семејството.

Мадам, никаде нема во ниедна статистика дека 9 годишно девојче во Македонија се породило оваа или минатата година. Еве барав, не најдов. Има за еден куп 15 годишни, ама веројатно не сакале абортус.
    Колку што сфатив вчера, комисијата не дава абортус кога е над некоја недела и нема вистинска причина за тоа. Лична била причината, многу деца имала. Зарем 8 месеци не знаеше колку деца имала? И докторот е пред чин, дали да го убие или не детето оти мајката дома се преброила по 8 месеци или да живее. Како пресуда е некако, смртна пресуда. Во 35 недела не е фетус, бебе е. Факт е дека е право на жената дали да го роди, ама ако не го убие, детето зарем нема право да живее? Или фактички не се гледа и не постои?

Не знам, максимално сум изненадена од некои жени. Јас мислев дека абортус е до 12 недела, не знаев дека од лични причини можело и во 35та недела. Мислев дека тогаш може само од медицински кои се 100 посто оправдани.

На cresa-jagoda, Bebulleee, Eli23 и 10 други им се допаѓа ова.
  11. compassion

compassion Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2014
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    66
    Боли цел живот!
    Бебето ќе можеш да си го гледаш, ако си го родиш! Ако го абортираш во рана фаза од бременоста, нема да го видиш зошто ќе биде распарчено, ако го раѓаш умртвено после 20 недела, ќе го видиш.

На Pcelka94 и zuto им се допаѓа ова.
  12. Slatkarka94

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    795
    Абе луѓе не тоа јас да сакам да го абортирам морално е. Гревота е да го родам без нога рака или ментално или со циберална парализа да е јас ја снимав главата и го озрачив а и пиев некои апчиња и не ни знаев дека сум. Да не било тоа така јас ќе го износев и ќе си го родев и чував ажа вака неможам.

На ♡Gabby♡ и ♡Vildana♡ им се допаѓа ова.
  13. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.850
    Ic da ne se pravdas.
    Toa si e tvoja odluka

На ocicka2014, bittersweet, Waka-waka и 9 други им се допаѓа ова.
  14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.968
    Допаѓања:
    219.494
    Слаткарко те читав во многу теми, прво имаше депресија, па панични напради, па психолошка пореметеност и нагон на смеење, па како те краделе и ограбувале, па потоа се изјасни дека го сакаш бившиот а сеуште си со сегашниот, потоа се изјасни оти си бремена а сега и врвот абортус, мислам девојко дај прибери си го умот и чукни си ја главата, како толку мала стигна до волку проблеми.. неможам да најдам нзс од тоа што ти правиш со твојот живот.. жално.

На cresa-jagoda, bittersweet, srcence1607 и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Slatkarka94

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    795
    Кога незнаеш некој не осудувај. Мене ми рцел живот со проблеми мислам откако сум родена и престани со вакби глупости и те молам не ми се прави некоја сезнајка или ти си цвеќе за мирисање и си немала проблеми и ова и она првин прашај па послем пишувај вакви работи. Жално ми викаш ти си за жалење што имаш вакво понашање. И ти тоа што ср чудиш крадење оца она тоа е се е вистина јад нема што да лажам ти си изгледа мазена гааленица дома и затоа си ваква

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.799
    Допаѓања:
    325.277
    3 год работев на рентген и бев озрачувана 6 часа дневно и родив здраво дете
    .

На cresa-jagoda, Bebulleee, ocicka2014 и 11 други им се допаѓа ова.
  17. Slatkarka94

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    795
    Нз мене така ми кажа гинекологот и пиев едни апчиња

18. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.968
    Допаѓања:
    219.494
    Јас не ти судам девојко на тебе само ти упатив најдобронамерна критика за да се подразмислиш што правиш од твојот живот кој е тек на почетокот.
    Оди дообразувај се и созреј па потоа ќе дискутираме.

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Slatkarka94

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    795
    Видов кочлу е добронамерно да беше добро намерно немаше да кажеш те следам па како тоа се одеднап ти се случило јас сигурно нема да лажам и фала богу фемина е за ислажување маки дружење и смеење и не е битно ти шо си го кажала своето мислење фалаа ;)))

20. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.125
    Допаѓања:
    20.287
    Ако веќе го сакаш бебето, зошто не побараш второ мислење од гинеколог? Мислам дека од рентген не е толку страшно, многу трудници морале да се снимаат па никому ништо.

На cresa-jagoda, Eli23, SimonaTino и 4 други им се допаѓа ова.