koga vejke tolku sakate da znaete ke vi gi kazam pricinit: fizicko I psihicko maltretiranje ...izneveruvanje so druga zena komardzija I da ne prodolzam mislam deka e dovolno
@lealealea не ми е место да ти делам памет јас и да ти го организирам животот, но ако ти си го сакаш твоето бебе би можела да си го родиш и сама да си го одвледаш, разведена од твојот маж.... не гледам што би било криво неродено бебенце да не му се даде шанса за живот! Секако, ова е само мое мислење, на жена која ја имала можноста да го доживее абортусот на свое тело, иако мојот беше Спонтан А ортус, плодот си испадна сам и ја доживеав самп процедурата 'чистење' , и тоа освен што ми оста и психички траги засекогаш, после тоа едвај забременав после 2 и пол години со помош на хормони, си остава и физички последици самата процедура..... Пак е твое да одлучиш, твој живот, твое дете, ...... само ти си знаеш како ти е, верувам ни малку лесно, поразговарај со твоите блиски, брат сестра роднини, веројатно имаш некој близок кој е позапознаен со твојата ситуација од нас. Со среќа!
Абе ај не заебавај, плод од 12 недели и дете исто било Не е бе исто. Не е. Додека е кај мене у стомак јас одлучувам, океј? Или ако е способен спермодонорот да си го износи, може и нему да му го дадеме. Не може бре ни маж, ни татко, ни прв братучед да одлучува. Само таа што е сопственик на дотичната матка. ? И од: - силување - инцест - ин витро Сите тие еднакво имаат душа колку и првиве од ќеиф секс.
Барајте после мислења од жени да поделат искуство па чудете се зошто ги нема. Последнава што дојде да побара совет, си побара конкретен совет, каде колку кошта колку време. Ама ајде сите скокајте со глупости. Жени безобразни.
Ќе те видам кога ќе останеш бремена и кога ќе имаш плод од 12 недели дали ќе го гледаш како свое бебе, како свое чедо... или како само ПЛОД!!! Сите овде се понашате како да немате татковци... како да не знаете што значи татко во животот. И всушност ако вашите мажи и татковци ви нанеле толку болки во животот да не ги сматрате за живи, и како да немаат удел во вашите животи, има луѓе на кои тие мажи и татковци им значат. Мојот татко ме сака од првиот ден кога сум зачната, и ме сака до ден денес.... среќа мајка ми не го направила од говно подолу и не го отерала у три лепе оти нејзина е само матката!!! Среќа и мм ужива во тој САМО ПЛОД кој расти во мене, и заедно се радуваме на НАШЕТО бебе, не моето.... нашето.... ако е во мојата матка.... Уживајте си со вашите ДОТИЧНИ матки!!!
Епа уживај си во благодетите и не пишувај овде контра твоето мислење. Среќна жена си, а има многу несреќни, ама ти со својата саможивност не можеш да разбереш.
Види, можда си трудна моментално (не знам, ако грешам поправи ме), ама така ми делуваш. Ако си трудна, ондак си сакала да бидеш мајка, па плодот и после 2 недели, она кога ќе ги видиш двете цртки, за тебе претставува цел свет и океј е тоа. Ти така си сакала. И тоа важи за сите што САКААТ да бидат мајки. Имам татко и што? Ме запознал кога сум се родила. Не повраќал со мајка ми и не живеел на купус 9 месеци, уште помалце ме раѓал 14 саати. Поим немал ништо за мене додека не сум се родила. И да, не ме носел кај него у стомак. Ваљда и мене татко ми ме сакал кога дознале уште, во брак биле. Ама САКАЛЕ дете. Ју си мај поинт? Можам за мене да ти раскажам една случка, да не биде рекла казала, оти познавам доста жени кои абортирале, а пази, после си родиле деца, си направиле семејство итн. Имав некои 19 години, и ми каснеше. Прво не ме фаќаше страв, зошто користам контрацепција (од секогаш, до ден денес), ама, после 10 дена веќе убаво узбуна ме фати. Со дечкото (со кој сум до ден денес) седнавме, му ја објаснив ситуацијата и му кажав дека ако сепак сум бремена, нема теорија да раѓам. Тоа е МОЈА одлука. Лична. Ничија туѓа. На крајот добив, со каснење од 17 денови (направив и тест, негативен беше, ама не се верува на тестови, нели). Ама ЗНАЕВ дека нема да раѓам. Не сакав. Просто е, многу просто.
Ајде, така нека ви е Пак на крајот секој си прави како си сака, нели, и тоа ми беше поентата од првиот пост тука. Него, @CameliaMiller , незнам зошто се расправаме на темава на која всушност имаме исто мислење на крајот и ќе ти кажам зошто. Ти велиш вака: А јас на жената и реков исто.... твоја одлука нека биде... ама сметам дека треба на мт да му кажеш дека си бремена. Камелија, и ти си била разумна и си сметала дека на дечкото треба да му кажеш, нели??? Како викаат: Заедно сме во ова!!! Значи мојата поента беше.... разведи си се, абортирај си, АМА на мт треба да му кажеш, а не да скриеш. Еве и доказ што кажав: Најмногу мразам кога на форумов се расправаме за работи кои на крајот и испаѓа дека не размислуваме толку различно, или сметаме дека еден разумен човек треба да ги направи. Секогаш ќе има ЗА и ПРОТИВ на некои теми, ама на крајот во темава дека јас го предложив она што ти си го направила Поздрав
А ја прочита ли некој женава? Кажа дека маж и е насилник. Што мислиш, заслужува да знае покрај се? Сметаш дека со таков човек може да се направи нормален муабет? Се гледа дека си растена во стаклено ѕвоно. (Поправи ме ако грешам, ама таков впечаток имам)
Мислам дека веќе последниве постови не се однесуваа на конкретниот случај, туку општо. Жената беше земена за пример... и да, јас да сум ќе му кажам на насилникот! Бремена сум, ќе абортирам и ќе се разведам од тебе заради што си ваков, ваков и ваков. Си кажувам личен став, не се палете одма, смирете страсти!!! И не, не сум растена во стаклено ѕвоно. Ако не сум имала татко или маж насилник не значи дека сум под стаклено ѕвоно... зарем денес ненасилниот живот стана мета на исмевање???
Не е мета на исмевање, ама... се гледа дека немаш поим како е да се живее со насилник. Баш така ќе ви тече разговорот: Јас сум бремена, ќе те оставам, итн... И... ќе се разбудиш во болница, или ич нема да се разбудиш. Во ред е да си кажувате мислења, ама гледајте барем колку, толку да бидат поткрепени со некакви искуства, а не само теорија. Сериозни работи и прашања се ова, не е ветер и магла.
За жал ни ти не знаеш како и е неа дома, па да можеш да кажуваш. Ако може некоја никогаш што не била бремена да кажува искуства за абортус и дали е ОК или не, можам и јас да кажувам ако немам искуство со насилник. Или сите ќе си кажуваме мислења, или само оние што абортирале ќе пишуваат тука оти имаат искуство. Јас еве како без искуство НЕМА веќе да ве вознемирувам и да пишувам на темава. Поздрав и се најдобро!!!
Не, не знам како и е, затоа и не и кажувам што да прави, за разлика од вас Сум живеела со насилник и отприлика знам како функционираат. Не зборувам на памет. Мислам... женава праша најобично прашање, вие тука психолошки профил и направивте.
Види, и јас би размислила дал да му кажам ако е како што кажува она - физичко и психичко насилство, неверство итн... кај јас страдам во таа ситуација, и се мислам како жива глава да извлечам, па уште на неродено дете да му сервирам таков живот.... јок. Треба да му каже што одлучила, да. Ама не и да го праша за мислење, зошто очигледно тој да мислел, таа немаше вака да зборува И мене посебно ме изреволтира (не знам дали од твоја страна, не гледам кој пишува, туку што пишува) - осудата. Не смееме да судиме - никому. Не знаеме нас утре што не чека. Поздрав
Не знам која потреба има од изигрување психолози на темава и правење било чии профили. И за про лајф и за другите исто. Ако дојде жена да праша за процедура, каде безбедно за себе да го направи абортусот, што ќе ја чини во финансии, ако знаете, помогнете. Ова во неколкуве страни е вулгарно,непристојно и е далеку од прашањето како ВИЕ се чувствувате на тема абортус. Чувствувајте, ама бидете жени и сочуствувајте. Кажувајте си го ставот надворд од контекст, и темпирање на времето на дискусија за да не се земе кога некоја жена дојде по конкретна помош. Мислам, кога веќе се збори за безчуствителност, епа погледнете се во огледало и видете што правите со тие коментари. После мажите биле лоши...
Едно нешто никако не можам да сфатам?При толку средства за контрацепција таблети,кондоми,спирали,дијафрагми,информации по медиуми,весници како некои жени се доведуваат се доведуваат во ситуација да размислуваат и се решаваат лесно за абортус??? СЕ разбира има и исклуцоци како што се жртвите на силување и нив до некоја мера можам да ги разберам ама нечија НЕПРОМИСЛЕНОСТ и површност немам намера да ја оправдувам или уште полошо да ја поддржувам! Ако не сакам да забременам разумно е да превземам адекватни мерки.Избор на средства имам, не сум во среден век па да морам да правам кондоми од животинска кожа.Ама изгледа се нема акал и свест!Во тоа е суштината на проблемот. Не осудувам никој туку апелирам на поголема свесност! Пред да шириш нозе во нечиј кревет и да трчаш во најблиската клиника за да закажеш абортус размисли малцеи за последиците!Или главата на рамена ти служи само за шишање?Па после боли глава.Е боли! И никој нема право да одзема туѓ живот и шанса за живот,за мене и абортирањето на ембрион од еден ден старост претставува чедоморство. Тоа не е дел од Вас па вие да одлучувате место него дали ќе живее Тоа е засебен и независен плод со привремен престој во матката кој подоцна ке прерасне во самостојна индивидуа.Само ќе јаде,само ќе се движи,ќе плаче,ќе се смее.Зошто со правото на абортус ги одземате неговите права? Некои спомнаа феминизам?Правото на абортус не те прави жена ,баш напротив мајчинството е она што не прави жени и не детерминира во однос на мажите,во една позитивна смисла а,"еманципираниве" жени, на секој начин се обидуваат да го осквернават и анулираат. Едно големо НЕ за абортусот и негово целосно укинување(освен од медицински причини)па после да видам дали толку лесно,лежерно и несакано ќе се забременува па ке се трча во сомнителните,нечистите,нелегални клиники за абортус.
Секогаш сум била против абортусот,сега откако ми се случи тоа што ми се случи сум уште повише против.Има една членка тука која ме прашуваше за детали за абортус и истата е во брак и сака да абортира и оваие прва бременост,кога ја прашав зашто сака да абортира она ми одговори дека не биле спремни прво сакала да се осамосталат па да го довршела факултетот па тогаш ке била спремна за бебе а сега кога се ебеше свесно не мислеше за тоа?А истата цело време сега кога е трудна цело врме објавува што си купила што јадела и слично.За мене таа не заслужува да биде мајка. Јас забременив пред брак уште студирам само мажми работи ,во заедница живееме па никогаш не помисливме на абортус кога дознавме дека сум бремена немаше посреќни од нас но ете ни се случи тоа што се случи и со душа чекаме да поминат 6 месеци за друго бебче.
@Ethrnity Stegav zabi so se vika,du ti go citav postot.Se isplasiv da ne osetam nekoj samar po liceto oti ne delam isto mislenje so tebe na ovaa tema. Tocno deka toa ke bide samostalna edinka odkako ke se rodi. No samo nema da jade,samo nema da se oblekuva,samo nema na lekar da odi..i da ne nabrojuvam. I kazi bog da cuva,nemoj so tolkav bes za nesto sto ne e sfatlivo za tebe.Oti ako sme 21 vek,ne sekoj ima uslovi za zivot kako da zivee vo ovoj vek. Nemojte da osuduvate tugi zivoti koga ne ste prosetale so nivnite cevli. Lesno e od strana. Sirenjeto nozi i na najemancipiranite moze da im donese nesakana bremenost.A mnekoi raboti preku nok se menuvaat. Imajte malku vozdrzanost vo sebe za nekoi raboti. Da ne bidam pogresno sfatena. Se soglasuvam deka zacnat zivot e veke zivot i ne bi sakala vo svojot zivot nesakani bremenosti,no ne bi osuduvala nekoj za sopstvena odluka.