не бе, зошто контрадикторен....јас имам разбирање за тоа дека на жената може да и се случи од некоја си причина да посака да абортира и да го направи тоа и било која жена па и мојата ќе добие подршка од мене во таа намера затоа што тоа е нејзино тело, она го носи плодот и она треба да реши што со него а не група на контраши од некој форум или некаква си квази-лекарска комисија во која членуваат психолози со ниту еден ден практично исклуство. Е сега, од друга страна, мислам дека тоа треба да биде исклучок а не правило...без оглед на тоа што се работи за лесен докторски захват, сметам дека не треба да се претерува особено ако се работи за последователни прекини на бременоста во краток рок. Со други зборови, не гледам црно-бело на оваа работа, за разлика од повеќето... А за сликата....и тоа како сум во право, вака изгледа она што вие го викате исклучување од друштвениот живот на жената што абортирала...токму како на сликата
Абеја не мислам дека сум контрадикторна, мислам дека не ме сфати. Примерот за дете заболено со даунов синдром го дадов само за да ја доловам нивната емотивност. И не ги сожалувам, не знам од каде таков заклучок, напротив доста често сум и восхитена од начинот на размислување. Ама видиш сепак се испитува амниотска течност, се прават еден куп тестови и се одобрува абортус на фетуси со овој синдром. И не само за ова, туку и за многу други заболувања и состојби со кои детето не би имало најнормален живот. Технологијата е далеку стигната да, но абортусот исто се изведува и за оној фетус што ќе се абортира затоа што татко му е силувач, и за она кое има даунов синдром или некое друго потешко заболување, и за она кое некоја тинејџерка ќе го абортира. Причината најчесто не е битна, се изведува во зависност од тоа во која недела е плодот и од тоа во каква состојба се наоѓаат тој и мајката. Зошто мислите дека едното е помалку од другото? Зошто едното да е убиство, а другото не? Ако за едното велиме дека е убиство, тогаш кои сме ние да одлучуваме и да пресудуваме за некој друг плод дали тој треба да продолжи да живее надвор од својата мајка? Можеби ќе живее уште некој месец, можеби уште некоја година, можеби ќе биде среќно такво какво што е. Можеби и нема. Од каде ние да знаеме? И еутаназијата не е одобрена во многу држави, па ете и тие луѓе на смртна постела се мачат. Има уште многу примери и аргументи на темава, ама не би сакала да одам искрено толку детално со оглед на тоа што темава ја читаат и личности што поминале или тек ќе поминуваат низ тоа. Бирам зборови, ама не мислам дека целосно ми успева, затоа тука и ќе прекратам. Во случај се‘ уште да те збунувуам со муабетов, еве најконкретно - не сум против абортуси. Сум за тоа секој да си одлучи според ситуацијата и никој да не му соли памет за толку интимна работа и да го посочува со прст, ако неговиот лекар одлучил дека е во ред. Моник ако ми веруваш најмалку ми беше намерата со постот да навредам или повредам некој кој абортирал. Жал ми е за твојата загуба и верувам дека воопшто не ви било лесно со сопругот да се одлучите на тоа. Токму тоа и сакав да го кажам. Да не се зборува од страна и да се суди. Кој оди на абортус како од шала, кој сака да поминува низ сето тоа кое верувам не е пријатно ни психички ни физички?
Да беше вака полесно ми се чини ќе беше Живееш во такво општество, знаеш какво е мислењето на мнозинството, па донекаде си и ти програмирана да гледаш на абортусот како на убиство, па си раѓаш без никакво двоумење. Но во општества како нашите каде сме свесни дека абортус се врши од времето на нашите баби па до ден денешен, казната ти е осудување, зборење позади грб, мешање во интима. Порано тоа палело, ама сега овие што осудуваат за се и сешто од газ да можат ќе си каснат што некој си живее свој живот и 5 пари не дава што ти мислиш за тоа. Па се чудат, се крстат, како може да не и е гајле, па зборови како убиство, чедоморство, види ти, уште таквото не ја боли, не реагира. Тогаш ќе кажам дека нема чувства, психопат некој е. МОРАМ НЕКАКО ДА ЈА ПОНИЖАМ, ЗАСРАМАМ!!! Вака ми делувате, искрено, ама џабе, помина тоа време, кој што сака си прави, караванот си врви, кучињата лаат.
Гледам дека ми ја извади од контекст целата поента али како и да е, да сумирам. Си пишала дека ја се замарам со некои што абортирале, не, уопште не се замарам дојдов на тема абортус и кажав мој став ваљда немаше за времево да зборам, оф топик ќе бев нели? Која што сака нека прави нит би ја оговарала нит би ја осудила со збор да се чуствува лошо нит би ја понижила пред некој,нит па би ми било гајле за неа што понатака со неа, на сите им посакувам добро здравје и мирен живот, единствено си формирам мислење за таа личност и тоа си останува за мене. Јасна бев? А и да не бев гајле ми е.
^ А што мислиш, јас за тебе лично пишувам? Не, и јас си кажувам што мислам за тие што мислат како тебе, нема да ти кажам во лице исто, за да не се навредиш, туку ете исто како тебе си формирам мислење за вас и си го чувам за себе, освен кога пишуваме тука пошто нели за времето не може да збориме офтопик ќе сме. Може така?
Ете ти сепак за мене си мислела а ја ти одговорив. А ако мислиш дека е исто некому да кажеш на форум и у лице грдо се вараш, ја уопште не се устручавам да го кажем ставот и у лице некому али да го кажам тоа на жена што абортирала веруј не уживам некој да се чуствува лошо или непријатно (макар и да не и' е гајле) си формирам мислење у глава за неа кое останува за мене, на форумов не кажав ни име ни презиме на некоја да ја понижам, ставот ми е тој а а искрено верувам дека некоја што абортира не чита мислења на форум што некои непознати членови мислат за неа. Така и се изјаснија некои членки што абортирале а и така треба да биде. Не знам колку треба да си несериозен и лабилен да читаш некој непознат член што мисли за твојот случај на абортус и тоа да те погоди ете, не знам. Дискусија на ставови ништо повеќе.
Која е разликата (од аспект на плодот) дали е направен со сексање од ќеиф или е од таткото на бремената? Еве кажи ми, оти јас не ја гледам разликата.
Ја следам темава последниве денови, инаку веќе го имам пишано моето мислење и став. Ама, пак морам да се вклучам во дискусијава. Луѓе, за што се прави овде муабет, побогу? Ја однесовте темава у крајности и екстреми. Еве, и јас не разбирам како тие што се pro-life, односно против абортусот, можат да кажат - „Јас сум против абортусот, освен кога...“ Како бе така, освен кога? Нели тука се работи за бебе, дете, човече (ова се ваши зборови, пролајфери мои драги)? Зарем животот на тоа мало човече е помалку вреден ако настанало со силување или инцест? Зарем животот на тоа невинко, неродено детенце е дозволено да се прекине, само затоа што има Даунов синдром или друго генетско пореметување? Па и ако е загрозен животот на мајката - зарем нејзиниот живот е повреден од тој на нејзиното неродено дете? Ако сте веќе против абортусот, бидејќи тој е убиство, УБИСТВО, У-Б-И-С-Т-В-О!!! (пак ваши зборови и изрази), тогаш барем стојте си на зборовите и ставовите. Не може во еден случај да е убиство, а во друг да е оправдано. За тие што се pro-life, работите по ова прашање се црно-бели. Сиво нема. Убиство си е убиство. Еве, за мене, светот е сив. Нема апсолутизми, нема нешто што е дефинитивно „добро“ или „лошо“.Постојат милион различни човечки судбини и ситуации, и исто толку животни проблеми и решенија. И баш поради тоа, го поддржувам и оправдувам правото на жената на абортус. Ако таа смета дека треба да абортира, дефинитивно има причина за тоа. Мене не ми се познати причините за нејзината одлука и во краен случај, не е ни важно. Ако жената не сака да има дете, тогаш подобро е и тоа дете да не се роди. А тоа дека толку многу жени абортусот го сфаќаат толку лесно како одење по голема нужда, искрено не верувам. Ако и има некои такви, кои абортираат по неколку пати годишно, од кеиф и мерак, тогаш тие се исклучок, а не правило. И нема потреба дискусијава да ја базираме на таквите „примери“. Имајте си свој став, но и почитувајте го туѓиот. Иако сите тука декларативно кажаа дека не осудуваат и не наметнуваат свои ставови, за мене зборовите како убиство, чедоморство, како и грозоморни видеа (направени од страна на pro-life организации) се токму тоа. А башка и што се тотално невкусни.
Доста долго време ја читам темава, само не бев во расположение да пуштам мислење. Сметам дека ете, родителот има право да одлучи дали ќе абортира или не. Ете нека абортира дури е во раните месеци, ама покасно нема смисла, тоа е исто како да убиеш жив човек, кој чувствува, диши. Сфаќам дека некои имаат одредени „оправдливи“ причини: силување, несакана бременост/ непланирана бременост, некоја малформација и сметам дека тоа треба да биди плод на договор меѓу двата партнери ама ете барем до првите 3 месеци, после тоа нема смисла. Јас лично, ова и на предавање сум го кажала, ете и детето да ми е со одредена малформација, доколку и партнерот мој е океј со тоа, би го родила. Па и тоа е дете, и тоа е живот, не би сакала да му го скратам. На еден начин кога се работи лично за мене - не би абортирала, но кога се работ и за нечиј туѓ живот и немам некое големо право да осудувам нечија туѓа одлука како на пример: девојче од 15 год. родила бебе зошто неќела да абортира, или мајка која имала дете со малформација не го родила. Нивно право.
Еве јас ќе ти кажам дека не си воопшто во право. За жал, поради страшна животна судбина на моја блиска личност, неодамна, делеше болничка соба баш со такви жени, па и јас дознав случки за кои мислев дека можат да бидат филмски сценарија. Додека таа чека да и ги умртват плодовите, поради немање плодова вода и неразвивање на бебињата, соочувајќи се со шок, собата ја делеше со гуски од кои едната 19-20 години, се ебела со кој стигне и забременила ама сакала да шета и ужива во животот, му раскинала на дечкото а не му ни кажала за бременоста и дошла да абортира и било пречка да ужива и шета. Друга пак имала веќе три и си ја абортира веќе оформената ќерка во 5-6 месец и си оди дома како ништо да не било. Вторава можеби ќе се покае, ама мочлата од 19 години нема ни да е свесна што направила, ќе и текне на трети или четврти абортус дали ќе може да забремени пак, како ова да е опиј се, издрогирај се, па после можеш да се исчистиш како ништо да не било. И Реин, мислам дека не ти беше во ред споредбата според која против абортус се жени кои сакаат деца, во смисла види ја јас не можам да имам дете она го абортира. Во обид да бидеш од тие либералните што не се мешаат во туѓи животи и одлуки, го даде најбесмислениот и бесчуствителен заклучок, притоа влегувајќи во емотивната страна на група жени. @Giovanna јас те сфатив и токму затоа ја дадов споредбата со раѓање на болно дете осудувајќи го на живот во болка и страдање и прекинување на таква бременост. А зачнатите деца при силувања не треба да се абортираат ако плодот е здрав и ако не е опасно по мајката, не само физички гледано туку и психички. Во зависност од тортурата која ја преживеала, жената можеби и сама нема да биде способна да го износи плодот, можеби ќе биде склона кон себеповредување, сакајќи да го повреди плодот. Затоа во такви случаи одлучуваат специјалисти од повеќе области. А од силувања се раѓаат здрави деца, па ако мајката е психички стабилна после се, може да го роди и да го чува во љубов или пак да го даде за посвојување. Тоа се опции кои треба да и бидат објаснети, дека тоа дете не е виновно и дека она ќе има избор дали да го чува или даде на посвојување. Најлесно е да се убие, ама затоа сме луѓе, треба да го употребиме мозокот и да ја избереме најдобрата опција која нема да вклучува убиство и од која сите ќе бидат задоволни. Пак ќе повторам-Најлесно е да се убие. Но едно убиство, носи ризик и за друга смрт, може да дојде до компликации по животот на мајката. Може ќе звучам кампањски, но, избери живот а не смрт! Или за оние што се ебат па по кратко време им текнува дека не си го сакаат таквиот живот па и неодамна зачнатото дете, би им рекла како к-15, што мислеше што мислеше, кад се онадеше.
^Речников што да кажам, ајде употреби уште некој пат таков збор, се ебат, не знам, може посилно ќе ја доловиш поентата зашто абортирале, овие што не абортираат си водат љубов. Инаку, треба да те вработат негде за спинување, мислам добро ќе ти оди бизнисот, нема нешто што не знаеш да го извртиш како ти одговара. Што е грешно и бесчувствително во тоа жена да сака дете? Еве не знам, сите се бесчувствителни, само вие најчувствителни, а всушност најосудувачки настроени, некако и полни со омраза. Како и да е, не верувам дека ќе се дојде до некаков споразум на ваква тема, секој си има свој став и мислење, моето е такво, секој со својот живот, своите одлуки и со својот товар. Немам потреба да се мешам во нешто што мене не ме засега, во туѓи животи и туѓи борби, ниту пак да осудувам некој за нешто за кое никогаш не би ги имала сите информации, па дури и тогаш.
А ти со сигурност знаеш дека “мочлата” ќе абортира уште 3-4 пати? Демек сите тинејџери, кои по некоја случајност им се случило да абортиаат во пубертет, го повторуваат “делото” уште 3-4 пати. Хм.... Е ова не го знаев. Ќе научи нешто човек на форумов. Според тебе еднаш абортираш, цел живот ќе си абортираш. Така?
Абе ти стварно не размислуваш или не ги читаш постовите во темава? Многу огорчено делуваш, не само во темава, избрзуваш само да нападнеш некој, без разлика дали си во право. Прочитај ги мислењата погоре, ќе видиш за кого зборев. Тоа со таа за која кажував се однесува на еден муабет од темава. Нареден пат не избрзувај, ги вадиш од контекст мислењата на другите, не само со моево сега.
Овие "слободоумниве" све што прифаќаат и што немаат "никакви маргини" у глава не треба ни да им кажеш што е топикот од старт ќе ти речат јас ПРИФАЌАМ не е мој живот, мислиш они у свој розев свет си живат и дека другите не се дел од нивното опшество. Либерален, "оуупен мајндед" терминов гледам многу застапен у "модерново" опшество, термин што го деморализира човекот во секое поле, што го отупува мозокот и му наметнува да нема ставови едноставно све да си прифаќа што се случува околу него пошто нели многу е оуупен и никако да не се побуни, и да трае ко теле, види ти што мудри да ти биле.
Вистина, јас избрзувам? Вадам муабети од контест? Те прашав конкретно за случајот кој го опиша. Од каде знаеш? Зборуваш како да си сигурна, а никако не може да бидеш, така? Или... за да се долови поентата сешто може да се каже?
Еј извини, може требаше да кажам се сексуваат, бидејќи тоа беше општо прифатено во една тема или романтично и вљубено влегување еден во друг, за појак ефект. И ај сега пак по твое, тие што се против абортус биле полни со омраза а тие за абортус се срцки. Тие што не сакаат прекин на живот се злобните ама тие што оправдуваат згаснување невин живот се невините, либералните, најпаметните. Ок така нека ви биде. Убаво си кажа, на ваква тема никогаш не може да има заеднички став, само ќе фрчат навреди. @An-na бидејќи гледам дека пак не разбираш, тоа се однесуваше на тоа што го праша членката chocolade, не биди толкав буквалист.
@Abeja, а што ти е тебе толку гајле за овие „гуски" и „мочли'' ? И зошто е нивниот абортус ( нивната одлука ) ТВОЈ проблем ако се „гуски'' и „мочли" ? Осудуваш, а поим немаш ништо за нивниот живот - или мака, туку си прибрала некоја површна информација и си формирала мислење. А инаку, со речникот што го користиш, повеќе се гледа каква си ти, одошто што ни открива нешто за оние кои неправедно ги осудуваш.
@honest girl не, душо. Тоа „оуупен мајдед“ шо уживаш да го спомнуваш, прифаќа дека секој човек како поединка има право да одлучува за својот живот и дека никој нема право да го осудува. Тоа што не осудуваме некој, не значи дека ние одлуките наши не ги носиме по некои наши добро определени принципи. Ако некоја реши да абортира, ете конкретно на темата, и ете решена е. Пример другарка моја 19 год, дечко ѝ ја остава, не е заинтересиран за бебето, таа сама, од дома постојано ѝ викаат и јас да ѝ велам „немој срамота е да абортираш, шо ќе велат луѓето?“ а таа го неќи тоа бебе? Нема смисла. Одлуката лежи во неа. Смејме да ги советуваме и насочиме луѓето, ама не да ги осудуваме.