Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.605 глас(а)
    72,8%
  2. Не, никако

600 глас(а)
    27,2%
  1. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.380
    Допаѓања:
    17.581
    Како сакам така ќе ги викам, нели демократија е ова, што те засега како ги викам.
    Кој речник? Гуски, мочли, ебење? Аии порфавор, сигурно тоа се единствени зборчиња на форумов кои ти бодат очи? Сите тука ич не навредувате, не употребувате такви зборчиња, ама сега бидејќи ги напишав јас како поборник против абортус одма ви сметаат.
    А што те здоболе јас како сум нарекла некого, да не цитирав некој од вас и му реков ќути ма гуско една?
    Ај не хиперболизирајте, кажете си ваше мислење а не мене да ми кажувате кој како нарекувам. Или како Миле коа му кажа на Тошо-ти ќе ми кажеш како да се поздравувам со другари. :D

На cresa-jagoda, zalosna, Sky-butterfly и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Abrakadabra

Abrakadabra Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    20.043
    @Abeja, претпоставувам дека си возрасна жена, ама одговоров ти е (facepalm)
    Толку од мене :bow:

На Edie.S, naturally, Sanjichka007 и 7 други им се допаѓа ова.
  3. honest girl

honest girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2015
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    1.654
    Абе коа нема некој аргументи фаќа кривини и прибелешки од тој тип, речник, дијалект, начин на изразување да можеше гласот да се слуша и у која интонација ќе ти кажеа да збориш пошто ако збориш у алт многу грубо звучи а сопран полиберално и почустветелно.
    Ахх брееејј.

4. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.380
    Допаѓања:
    17.581
    Па се гледа дека само за тоа намина во темава, да се рчнеш, да кажеш што кој како треба, кој како смее а како не смее да се изрази. Мене па повеќе ми е срам да поминам вака во некоја тема и да се истакнам, притоа директно навредувајќи некого и да бидам комплетно офтопик.
    Седи, не бегај, ќе спржиме нешто :D

На zalosna, Sky-butterfly и honest girl им се допаѓа ова.
  5. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.481
    Допаѓања:
    96.948
    Исто како и вие кои што сте против абортус за оние со спротивно мислење користите УБИЈЦИ, ЧЕДОМОРЦИ.
    Таква е темата сензитивна, на речникот мора да се внимава. Самите вие сте со многу јака совест, би требало да ви е јасно...

На tessie, Sanjichka007, Mishela и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Abrakadabra

Abrakadabra Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    20.043
    @Abeja, не бегам нигде, еве и скара ќе направам ...што пиеш :d:, вино или пиво :beer: ?

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.380
    Допаѓања:
    17.581
    Може неки сокич, грлото ме гребе а скара исто може, јас па ставив зејтин во тавче, мислев да спржам нешто.

На Abrakadabra му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Magnolija

Magnolija Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    7.652
    Познаничка моја има абортирано од баш никаква причина. Со дечко, со пари, со се', на двесет и пет години. Причина: од што сакала уште да поживее. Еве ја сега две-три години подоцна, сингл е, шета со некои сингл другарки: преку лето во Грција, во зима Банско; се замара со диети, три пати неделно оди на зумба да се покаже дека продуктивно го користи животот; случајно сестра ми и го скрши вештачкиот нокт и оваа фамилијарно ни се лутеше една недела. Тоа е нејзиниот прекрасен живот. Никаков потенцијал, ниту амбиција, ама затоа детето би и било терет. Зашто таа вечно ќе остане дете кое се плаши од одговорност.

Дали и се мешам во нејзината одлука, секако дека не. На никој не би се мешала и не би осудувала, ова е само мое гледање на работите.

Друго што сакав да кажам, сериозна причина во тоа детето да се изгледува без маж, па и не гледам. Жени ли сме ние или квачки? Знам многу деца израснати со самохрани мајки, па се супер.

Сакам да кажам дека многу морални вредности се изгубени и жените трчаат по лажна удобност. Сите сме толку недораснати.

Профил на жена која абортирала нема. Не можам да кажам таа е таква и таква, пошто реално и не ме интересира. Не би се нашла никогаш помеѓу малските оговарачки или да покажувам некоја со прст ради нејзиниот избор. Нејзиното тело, нејзин избор, таа ќе си живее со тоа.

На eloves, cresa-jagoda, Daydream и 7 други им се допаѓа ова.
  9. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    Традиционалното општество наметнува ставови за оние кои ги немате и ве тера да прифаќате нешто што не сакате и ви го отупува мозокот што при донесувањето на одлуките прво си викате што ќе рече околината, па после вие. И после има цел живот ништо не е погодено, ама битно да кажам јас за другиот и неговиот живот.

На Sanjichka007, Nausicaa, Lady Phoenix и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.922
    Мене ми се чини дека некој не се сексувал доволно заради штознам, лични стеги или слично, па сега сака да ги казни гуските што редовно се сексуваат (зборот ми е крш:D), и што е бе лошо да се сексуваш на 19 години? Па сега ете им казна, нека раѓаат на 19 како казна за премногу сексување:D. Но, да не бидам премногу очигледна дека ликувам за нивното неозбилно сфаќање на сексот за разлика од мене што си бев поштена девојка со крстот на чело а тие гуски и чавки, ќе кажам дека премногу сум загрижена за ембрионот зачнат во нив.
    А @Abeja ?

На tessie, Edie.S, vitamina и 11 други им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.041
    Допаѓања:
    268.624
    Најчесто читано нешто ми е: пих, така ги убиваат бебињата, а толку луѓе има што не можат да имаат деца.

Не е крива бремената што сака да абортира што некој нема деца океј?

Јас па познавам жени што родиле 4-5 деца, а немаат ни за едно - не само пари, туку ни желба да им обрнат внимание. Познавам и мајки на 2 деца, чии деца сами седат на улица од 3 години.
    И такви што наместо да им читаат приказни на децата, оговараат со комшиките, и гледаат турски серии.
    Познавам мајки кои си ги млатат децата, познавам мајки кои си ги родиле и напуштиле.

Дали заради овие примери треба секоја жена да биде преиспитана кои и се мотивите што воопшто раѓа? Дали е глупача ако роди, а нема кај да живее, нема работа, нема маж, нема време за детето?

Или, битно е да се роди, до таму ви е вас гајле, а откако ќе се роди, ху керс.

Многу бре си судите, ради некоја што е зелена (арно што абортирала, замисли таква мајка, кое сирото дете заслужува) сите се вакви и онакви.
    А онаа што после 3 деца, четврто абортирала, не можам да ја обвинам.
    Не би ја обвинила ни ако го роди, ама се праша ти кога дозна дали има услови да го исчува?

Или роди ме мајко и фрли ме на буниште работава.

На tessie, anel, vitamina и 10 други им се допаѓа ова.
  12. honest girl

honest girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2015
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    1.654
    Не не премногу е ин изразов се плашат ликовиве да отстапат од него у спротивно нема да бидат кулл 8)
    Со став без став гајле ти е битно он/она "модерни" сфаќања има yeaah. (y)

13. Ethrnity

Ethrnity Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2013
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    557
    Јас сепак не би била толку сигурна во тврдењата да бев на твое место со оглед на тоа дека не работиш во завод за статистика па, со сигурност да тврдиш дека не е зголемен бројот на абортуси во земјава.
    Абортусот го имало и во некои поодминати времиња но,не во такви размери како што е денес.Резултат на модерните сфаќања и стандарди ,за жал!
    Значи бебето се носи во утробата 9 месеци и не треба да се негира неговата уникатност и индивидуалност кога претставува единка со специфична ДНК структура и геном.Значи зборувам за периодот на зависност во тие 9 месеци а,не периодот потоа.
    И да ако те интересира одговорот на прашањето ДА подржувам плод на инцест ,(познати се и такви живи примери на деца)од една причина што тие не се виновни на каков начин се зачнати па за да ги сносат последиците на нечија монсруозност!

На vitamina, zalosna, kjukli и 3 други им се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.041
    Допаѓања:
    268.624
    Како бе така?
    Како можеш да знаеш ти што се случува со некоја личност, можеш да објасниш или не?
    Кои модерни сфаќања? Знаеш ти дека бабите наши абортирале, или не?
    Ебате модерното, 100 години уназад нешто што е правено (не така тајно).

Не е работава кој колку е модерен. Абе јас ич не сум модерна бе душо. Ич.
    Не следам трендови, не се облакам по последна мода, не разбирам силиконски муцки.

Знаеш која е разликата? Не сум алапача и ме заболе што прави Стојна.
    Ако сакам јас никој не ми пика прсти во моја манџа, не пикам во туѓа.

Ќе те разберам само ако ти океј на тебе да ти го разглабаме твојот интимен живот и да ти кажуваме што треба, а што да не правиш. Ама пошто твојот интимен живот не го разглабаме, зошто мислиш дека ТИ имаш право нечиј туѓ - на форум, или пострашно по дома да разглабаш?

И не само за ова, генерално не го сфаќам моментот за што било да се разговара, за било какви избори на една личност.

Само прости, малодушни и безобзирни луѓе можат да дискутираат такви интимни, туѓи проблеми.
    Од каде знаеш дали не работам во зс? М?

Фино, фино, далеку да е од тебе, да треба ти да родиш плод на инцест, или генерално силување, ќе видиме колку нема да абортираш.

На anel, vitamina, eloves и 8 други им се допаѓа ова.
  15. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    :o Колку тој плод ќе биде нормален?

На cresa-jagoda, ph.orhideja, vitamina и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    Мислиш дека имањето сопствен став и донесувањето одлуки без да дозволиш некој да ти влијае е тренд и кул, шта речи? :D

На vitamina, eloves, Daydream и 6 други им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.041
    Допаѓања:
    268.624
    Абе све тоа е свето.

Се надевам дека членката има желба да научи нешто, па еве и едно линкче, нека скокне надоле до The Biological Cost of Incest.

18. ninja35

ninja35 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 декември 2011
    Пораки:
    2.682
    Допаѓања:
    88.174
    не е само тоа прашање, плодот има голема веројатност да биде со разни неправилности како што е случај со децата што се створени помеѓу роднини до трето колено....
    тука е и проблемот со мајката што ќе го роди и цел живот кога ќе го гледа ќе знае дека е плод на инцест.

На cresa-jagoda, Nausicaa, theowndemon и 3 други им се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.041
    Допаѓања:
    268.624
    Ама ајде нели ја занемаруваме мајката, можда свршила док водела љубов со брат и. Упс, пардон, се ебела, сексала, ширела нозе, се курвала и тако даље. Со еден збор свршила док ја рокал брат и бе. Како не ми текна.

Него, што правиме со плодот?
    Не е ли животче како и она што е направено со рандом странец у дискотека?

На Sanjichka007, Nausicaa и ninja35 им се допаѓа ова.
  20. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Додека им берете гајле на неродени деца, чисто онака да ве потсетам, оти гледам колку сочуствувате, помогнете и на една мајка за атер на децата. Во темата донираме на којтреба има повик на Зорица, самохрана мајка на две деца. Уште и треба помош.

Знам дека е оф топик, ама еве, гледам се грижите па...

На tessie, anel, cresa-jagoda и 21 други им се допаѓа ова.