Od koga toa donesuvanje licna odluka na nekoja zena e nemanje stav??? Sto tropate be?? Vie li se najdovte da kazuvate za tugi zivoti dali e od bes ili od nekoja maka? Aj glejte si svoja Rabota tamu.
Ааа, ова е Македонија па работите одат отприлика вака: Ако жената од примеров абортирала е убиец, ама сега си ги родила, нејзини си се, нека им го бере гајлето. Тука народов е само за проблеми да ствара, да помогне во нивно решавање мнооогу тешко. На темава да се млати празна слама цел ден и да се суди за туѓите одлуки е многу лесно, за дела помачни сме...
Спојлер: офтопик за honest girl @honest girl, гледам дека не разбираш или па не сакаш да разбереш, па еве, да пробам да ти објаснам. Либерален или слободоумен, т.е. опенмајндед, као што викаш ти, не значи да немаш став за ниедна тема. Значи да имаш сопствен став, но да немаш предрасуди кон другите кои мислат поинаку од тебе и да го почитуваш туѓото мислење. Ова не е никаква мода или нешто што е у моментов „кул“ и тренди, туку нешто кон што би требало да се стреми секој нормален човек. А иначе, цитатот од Карл Саган ти беше чист промашај у дискусијава, бидејќи се однесува на луѓе кои прифаќаат секакви и сечии мислења и ставови, без да применат критичко размислување. Што значи, немаше благе везе со целиов муабет на темава. Те замолувам, не цитирај нешто (т.е. некој) што не разбираш, човекот ќе се превртува у гроб. Поздрав!
Добро бе, уште ме цитирате толку неможеТЕ различно мислење да прифатите о вие слободоумни ванземски суштества полни со разбирање? ПРОТИВ АБОРТУС СУМ! ЈА ЛИЧНО! ИЧ НЕ МИ ЧУЕЕЕ За ДРУГИ! НЗ КАКО ДА ВИ КАЖАМ АМА КОЈА АБОРТИРА ИЛИ НЕ НО МЕ ИНТЕРЕСА ДЕ НАДА!НО МЕ ИНТЕРЕСА ДЕ ТУ ДЕ ТИ ДЕ ЕСТА ДЕ ТУ СЕСТРА ДЕ НАДААА! АБОРТИРАЈТЕ СИТЕ АКО САКАТЕ ЈА НИКОГАШ НЕ БИ АБОРТИРАЛА ОК? МОЈ СТАВ! ТРЕБА ПОГОЛЕМ ФОНТ ИЛИ ЈАСНО Е?!
@honest girl Прифаќаме различни мислења, ти си против абортус, јас сум за. Те цитирав по повод твоето мислење за терминот open minded бидејќи не ја разбираш неговата суштина, а не поради твојот став поврзан со темата. Инаку, да си open minded значи да си отворен кон нови нешта, да ги испробаш, а овде ти го вметна абортусот како тоа да е нешто ново и тренд, а не како работа поврзана со животна одлука и здравје.
Јаоо искрена шпањолке, ќе те цитираме, се изнатресе небулози на јавен форум, не знам што очекуваше. Башка, да ти кажам нешто ако не ти кажале веќе, да имаш мислење не е голема работа. Секој мисли. Разликата е во тоа да имаш издржано мислење. Тука веќе не ти оди некако, извини. И ич да не те интересира. На незаинтересираните најлесен им е животот. П.С. Видиш како е кога некој ќе те покаже со прст, и тоа за обично форумско мислење? Ај сеа замисли рандом фаци шо ништо не знаат уствари за тебе, да те покажуваат со прст, во реален живот.
ТИ МОЖЕ ДА БИДЕШ ПРОТИВ АБОРТУСОТ КОЛКУ САКАШ, ТВОЕ ПРАВО. АМА НЕМАШ ПРАВО ДА КАЖУВАШ ШТО И КАКО ДА ПРАВАТ ДРУГИТЕ. А УШТЕ ПОМАЛКУ ТРЕБА ДА ОСУДУВАШ, НАВРЕДУВАШ, ЕТИКЕТИРАШ ИТН. (можам и со поголем фонт ако сакаш)
Абе нз како да ти кажем ама мислењево на форумов многу ме потресе чекај да идам лексилиум да земам па ќе се вратам да се доисплачам.
Ќе те потресе ако утре пола луѓе што ги познаваш почнат да те оговараат и уништуваат животот, а никој од нив не знае што уствари ти се дешава. Ама или си зелена, или поим немаш што зборуваш, или си обичен трол. П.С. Лошо стоиш со шпанскиот, повеќе среќа следен пат.
Ти женооо ме читаш или бладаш? Не ме интересира бе за други сфаќаш ли ти женска главо дека за да оговарам треба да ме интересира, не сакам да оговарам не сакам ни да понижам некој, нит па го правам тоа, ај опет за првацињата: не ме интересираат туѓи животи, абе вие сте слушнале за тоа што е став и почитување на туѓи ставови?
Добро ајде, доволно, оф топик и се истото се врти, разбравме сите мислам што е и како е. Ве замолувам да се задржите на темата доколку имате нешто да додадете.
Не знам како можам да ти помогнам во случајов па ме прозиваш. Ако не си се "сексувала" доволно, имаш време надомести го пропуштеното. А за лични стеги критериум за некој можат да бидат два три машки полови органи, скокање на задно седиште, менување на машки како гаќи итн, јас како критериум го имав вистинскиот човек. Ако тоа не бил твој критериум и ако мислиш дека ти фали секс, пронајди го вистинското решение, секогаш постои начин. Не ти се мешам во приватниот живот, не се спуштам ниско, затоа не ја коментирам твојата ситуација за која "учтиво" ме праша. За нормите и казните кои така сликовито ги претстави, можеш да направиш документарец или евентуално закон.
Од страна кога друг ги чита постовиве едно по едно така како низа подредени милион зборови а исто мислење , сто пати испревртени зборови , вреѓање до бескрај и на крај добив заклучок дека всушност има многу што неразумно осудувате личноси кои се против Абортусот као врска немаат што зборат , никако не сакате да сфатите дека секој си има свое мислење и секој има право да се искаже , не можете вие да кажувате кој како треба да мисли или што да пишува . Ако вие си мислите дека тие како и јас што сме против Абортус пишуваме све без врска и незнаеме ништо едноставно сме зелени во главите , ондак како може и ние да мислиме за вашиве "зрели" постови што бебе во 12 недела го нарекувате "ништо" само плод а не сте ли свесни дека тоа "ништо" во 13 недела се гледа и дали е машко или женско , во 14 недела некои жени ги чувствуваат и првите движења на бебето кое е само "плод небитен" за вас . Ве читам и се чудам на размислувањево ваше Абортусот го сметате како трошките после јадење едноставно слаткото изеди трошките собери и фрли АЛАЛ ДА ВИ Е . Познавам за жал и јас премногу жени кои абортирале веќе и по 7 пати но не и повеќе од што станала честа со абортирање на крај од последниот абортус бебето во тегла до неа и го ставиле од што станала досадна со абортусите и глупавото аздисување нејзино . Зашто мислите дека детето е трошок? Од каде знаете иднината што ви носи ? Никогаш ли не сте размислиле како со такво нечисто мислење ќе идете во црква , кога Бог дава а вие сметате трошок е тоа ? Како би ви било родителите ваши да ви кажат дека сте им трошок и боље би им било да ве абортирале ?
Прв болд - маваме со вашите камења, ние свои немаме на оваа тема. Ако си против абортус, лесно е - не абортирај. Не мавај по тие што абортираат. Втор болд - мислење и осуда не се иста работа, да се разбереме. Никој нема од нас да те тера да абортираш, туку ќе ти ја поддржиме одлуката. Ама ако јас сакам да абортирам, а ти ме осудиш, тогаш тоа веќе не е мислење, туку ти така си ја маскираш осудата, за да не звучи малограѓански, каква што е навистина. Трет болд - медицината тоа нешто не го нарекува бебе, ти можеш и ангелче да го викаш, не значи дека има крилја и ќе полета. Основна терминологија е тоа - имаш зигот, бластоциста, ембрион, фетус. Со еден збор се кажува плод, затоа што сите овие фази се поминуваат во првите 12 недели. Основни поими се тоа, извини ако не ти чинат, не знаев дека треба по тебе да се ориентираме како науката да ги нарекува нештата. Чисто информативно, сперматозоидот го одредува полот на плодот, па плодот уште од моментот на оплодување е XX или XY. Нема потреба од романтизирање. Понатаму, твојот или на Стојна плодот се тотално небитни за мене, знаеш ли зошто? Не е моја работа. Исто како што мојот плод не е твоја работа и очекувам да не ти е гајле за него. Четврт болд - лажеш, ама ајде. Петти болд - затоа што е трошок. Или ти мислиш дека не е? Не знам, ама тоа не значи дека треба безглаво да мислам само на денес, и да не ни помислувам што се може да ми донесе. Ете ти помисли на иднината, можеби ти или твој близок ќе се најдете во таква безнадежна ситуација, па сети се што си зборувала тука. Шести болд - не ги дава Бог бебињата, со секс се прават. И не одам во црква. Седми болд - соу сори, ту лејт. Требало да мислат на време.
Za mene e detence uste vo prvite nedeli vo bremenosta,stom ima srceva akcija,race,noze i mu se gleda polot.Za mene abortusot e ubistvo i sto sakate pisuvajte toa e moe mislenje,a sekoj si ima svoj zivot i moze da si donesuva sam odluki.Morav da go pisam ova,bidejki sum PROTIV ABORTUS
Ако де, ама сите сте против абортус, не абортирајте, ама додека се мавате од земја сетете се дека и бебенцето од силување, инцест и инвитро е исто бебенце. Не гледам да фрлате камења по мајките што вишокот ембриони од инвитро ги фрлиле. Ај да не цитирам пак - океј, чим само за кажување мислење дојде. Моја грешка е што пак претпоставив дека има некој пролајфер, ама за озбилен муабет.
Go kazav moeto misleslenje i ne planiram da komentiram ponatamu,a najmalku da se mavam od zemja,si imam pravo na mislenje kako i ti.Dobra nok