Можеш да забремениш тоа сигурно. Но ти најдобро знаеш дали свршил или не свршил внатре, па спрема одговорот твој ќе видиш дали има потреба од опасност или не.
Го поддржувам правото за абортус. Но, многу повеќе го почитувам ангажманот на Советувалиштето за сексуално и репродуктивно здравје за воведување на сексуална едукација во основните и средните училишта. Патем, неодамна кога вршев истражување на темава, дојдов до заклучок дека само последниве две години бројката на нелегални абортуси во нашава Земја, е речиси изедначена со фертилитетот. Што е навистина загрижувачки. Уште позагрижувачки сѐ одлуките на повеќето млади жени да абортираат во нерегистрирани Здравствени институции, и бројот на потенцијални родилки кои починале во истите тие установи како резултат на несоодветен хируршки зафат. А знаете што е најинтересно од сѐ? Што кога се обидов да сумирам сѐ во полза на истражувањето, вбројувајќи ја и последнава информација наидов на остри реакции од страна на одредени надлежни органи да престанам, пропратени со чудни прашања од типот на ,,Кој те ангажирал?" ,,За кого работиш?" ,,Зошто ти се потребни податоци од овој тип?" И сл. Прашањата престанаа кога им објаснив дека сум обичен студент кој врши истражување за семинарска. Нивниот одговор беше дека немам овластување за да поставувам вакви прашања. А зошто, може да претпоставите и сами...
Имав абортус пред месец ипол, имав и менструација после абортусот која што ми заврши пред 3-4 дена но вчера и денес имам кафеав исцедок на гаќите. Дали е нормално тоа ?
Доколку претставува опасност за животот на мајката. Абортус може и по 12 недела да се прави меѓутоа докторот е должен е да ја упати бремената жена на првостепена комисија за одобрување на прекинување на бременоста. Жената исто така не ќе може да ја прекине бременоста ако од претходниот абортус не поминала една година.
Jas licno ne bi se osmelila na abortus i ne sum nesto golem poddrzuvac na abortusot , no ne e deka nemozam da razberam deka nekoj imal svoi licni pricini , pa se odlucil na takov cekor . Jas koga zabremeniv so prvoto dete bev mn mlada ( 17 ipol ) i uste pred da go izvestam mm ( togas decko ) pomisliv na abortus . Ama jas imav poddrska da go rodam deteto zatoa i izbrav da go rodam . Sepak ima slucaevi kade mnogu zeni , od zdrastveni pricini ( najcesto ) nemozat da izbiraat i mora da abortiraat . I mislam deka sekoj si ima pravo na izbor . Ne osuduvam nikoj .
Која е процедурата за абортус, колку време се чека, дали за абортус на клиника треба упат од матичен гинеколог и која е цената? Ве молам за одговор.
Prvo kako sto znam treba komisisko mislenje, razgovaras so komisija i oni procenuvaat dali moze da abortiras. Kako sto sum procitala, slusnala tamu glavata kje ti ja otupat. Najdobro so maticen ginekolog da razgovaras na taa tema, ozbilna rabota e ova...
комисија има само после 12 недела бременост. И тоа е се што знам. Ќе идам вторник кај докторката, а до тогаш ќе си умирам од страв.
Podobro e na privatno doktorite se povnimatelni ne ti treba uput za privatno. Koja nedela si bremena?