Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.605 глас(а)
    72,8%
  2. Не, никако

600 глас(а)
    27,2%
  1. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.556
    Допаѓања:
    7.363
    Зарем!! Не категоризирај ако не си осетила друга мака, некој од нас не погодува таков коментар!!

На Kaetana, podravka, MilaP и 5 други им се допаѓа ова.
  2. QueenP

QueenP Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2016
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    5.230
    На жената во изборот само твое е оваа дете? За ништо на светот не оправдувам вакво размислување како ова,Како една мајка може да каже воопшто не го сакам ова дете имајки едно покрај себе и чуствувајки ја лјубовта на своето чедо.Мајката во оган би горела за сопственото дете па уште и ја оправдувате мајката ке и ја сечеле.

На meckicka, Јаневски, Pcelka94 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. s1a1n1d1r1a1

s1a1n1d1r1a1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.360
    Имам некогаш коментирано на темата, сега се зачитав наназад па ќе искоментирам пак.
    Сакам да имам деца. Многу сакам, три деца! И дај Боже еден ден да ги имам. Една од најбитните цели во животот ми е.
    Ама абортус поддржувам 101%. И не само во екстремните случаи на силување итн, туку како личен избор на секоја жена.
    Ете лично јас. Многу пазам при односи, најмногу од скоро сите што ги знам- дури и претерано. Ама доколку скраја било за брзо се случи да останам бремена, искрено ќе ја разгледам опцијата абортус.
    Не сум спремна ни психички, ни физички, наааајмалце од се финансиски. И точка.

На друга тема, јасно ми е дека има жени и семејства што се трудат да забременат и што најголема желба во светот им е детенце и дај Боже на сите да ви се исполни.
    Еден од најголемите стравови во животот ми е тоа да не можам да имам деца.
    Ама луѓе, бидете потолерантни. Пробајте само да го сфатите фактот дека не секој сака бременост и дете, и дека нивните одлуки за абортус и нивните ставови дека тоа им е нешто непосакувано- не треба да ве вреѓаат вас оти не се наменети за вас. Сигурна сум дека било која од овие девојки што абортирала радо би ја заменила својата бременост со вас ако би можела. Ама не оди тоа така.
    Се имам повеќе пати сретнато со вакви разговори и во живо дури, и сакам само да ви препорачам да бидете храбри и што е ваше ќе си дојди, само не дозволувајте вашата болка да ве направи огорчени кон други личности кои носат вакви одлуки и си патат на свој начин.
    - Мое мислење е ова, кон никој насочено, не е напишано со цел да навреди.
    Толку.

А општо на темата, овде нема заклучок па има макар и 958496540650 страни да се испишат. Секогаш ќе има за и против. Како што има за скоро секоја тема и најдобро ќе биде секој да си го искажи своето мислење без да пробува да ги убедува другите.
    Секое добро.

На Someonespecial, christinnn, referentka и 14 други им се допаѓа ова.
  4. missswety

missswety Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    318
    Не го оправдувам абортусот речиси во ниеден сличај ! Секој е свесен дека доколку има односи може да дојде до бременост. Сепак тоа е господова работа. Сакам да се надоврзам на коментарот на Nurce26 .... Значи стварно не ми е јасно како може сопствено дете да не го сакаш ? Расте во тебе , во тебе чука тоа премало срценце , се создава нов живот , најневиното нешто на овој свет .... Има милион случаи каде после царски рез остануваат повторно бремени па ништо .... Имам направено два спонтани абортуси првиот на 18 години а вториот на 22 .... Ни во првиот случај ни во вториот не успеав да го слушнам срценцето на тоа премало душиче... Ниту еднаш не се покајав што сум останала бремена на 18 години ама ете како што кажав тоа е господова работа.... Сека со маж ми се обидуваме веќе 3 години ама не оди се случи и вториот спонтан абортус и пак ништо неможеме да успееме во борбата против неплодност, но никогаш не изгубив надеж , знам дека еден ден и ние ќе бидеме родители... Затоа сегашни и идни мајки ве молам не правете абортуси размислете за последиците, дали некогаш повторно ќе можете да имате деца ? Размислете на нас кои што со години чекаме да ја слушнеме таа прекрасна вест дека сме бремени ,а кај вас веќе од прва успеало.... Ништо во животот не се случува без причина !
    Извините за долгиот текст ! :*

На Orthophill, compassion, Pcelka94 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Подржувате абортус поради личниот избор на жената? а што мислите што би избрало бебето кога би можело? да се роди или да умре? Едно големо НЕ за абортус. Што ви е криво тоа мало душиче да го убиете? :( Тука се двајца во прашање а не само жената. Кога сте знаеле да го направите барем родетего и во дом дајтего. Во случај на силување смртна казна за сторителот и дури тогаш да и се даде избор на мајката дали ќе роди или ќе абортира. Има луѓе кои се самоубиваат бидејќи неможат да имаат деца а некој си игра со невини животи... За да не дојде до вакво нешто ви препорачувам ''кондоми'' ги има во аптеки, маркети, продавници, трафики..... :)

На missswety, Orthophill, compassion и 6 други им се допаѓа ова.
  6. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.524
    Во Полска владата планира да го забрани целосно абортусот, и јас исто така сум против абортусот и мислам дека треба да се забрани , освен во случај на силување или ако бременоста може да го загрози животот на жената.

На Orthophill, zalosna, ssweety и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Charlotte York

Charlotte York Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2016
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    235
    Или ако не е полнолетна.
    Дете од 15год. не може да чува дете.

8. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.524
    Точно, ама што ако тоа дете од 15 години е мажено?
    Според мене треба да се донесе закон, во кој ќе пишува дека брак може да се склучи само ако и машкото и женското имаат 18+ години.

На Orthophill, zalosna и Charlotte York им се допаѓа ова.
  9. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Eve nesto za tebe i za site ostanati koj pisuvaat svasta po FB i socialni mrezi.
    Edno vreme mojata firma rentase prostor od vlada (vladina zgrada), da pojasnam , lugeto koj rabotea za vlada si imaa poseben vlez, znaci ne mnogu kontakti so nas.
    Doaga edna od vrvot od vlada i go bara gazdata moj za nekoj razgovor.
    Vlegoa vo prostorija i ponabagi se zadrzija.
    Stom si otide taa dobivame emael site na sostanok odma, bez koristenje rucek pauza.
    Se sobravme i site onaka zacudeni "e sto e sega".
    Sednavme i pocna glavnoto. Po ime i prezime se obrati gazdata na nasiot vraboten koj e odgovoren za serverot so objasnuvanje
    " taa i taa od vlada dojde i mi rece deka TI si pisuval nesoodvetni raboti na tvoja stranica na Fb na koja si napisal deka 80% od zenite koj bile siluvani toa si go trazele ili uzivale vo toa , a potoa klemale deka bile osteteni. Jas bev na taa stranica i stvarno toa pisuvase. Zenite se zaplaseni za nivnata bezbednost i baraat od mene vo momentov da te terminiram od rabotnoto mesto i ispratam nadvor od zgradata'.
    Site se zgranavme, otkaz na lice mesto mu se dade i policija bese viknata da go proprati nadvor od objektot.
    Inace tipov bese odlicen kolega, nikogas nebil nepristoen, vnimatelen, sekogas please and thank you, se zabezeknavme deka on toa go pisuval.
    E taka dragi moj, zborite svasta, pisuvajte svasta pa ke si dobiete dosje vo policija i nikogas rabota nema da najdete.
    Mnogu lesno i ubavo se resavaat rabotite.
    Nema pogolema kazna da te lisata od karierata za koja si ucel i trosel pari.
    Sekoj rabotodavec bara cek za neosuduvan ili vodenje na kriminalna postapka protiv vraboten. Mozes nisto da neznaes ke te naucat, ama posle vakva rabota nikogas rabota nema da najdes.
    Mozes da mislis sto sakas ama da pisuvas protiv sprotivniot pol nesto , da znaes deka si opasnost za site i TE MOLAM drukpat koga izlozuvas vakvi gluposti, razmisli.

На Kaetana, Mishela, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Јаневски

Јаневски Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    926
    Допаѓања:
    1.931
    Мојот став останува ист - секој што свесно и намерно си го убива детето, потомството ќе биде растргнат од животот, еволутивно сам себе се ништи, нема кој да остане лозата да му ја продолжи.
    За мене, нема нешто погрозно од тоа некој сам да си го убие своето родено или неродено дете.

На zalosna и Sashko1992 им се допаѓа ова.
  11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.196
    Има разлика помеѓу родено и неродено дете! :!: Забегуваш од темата.

На eloves, mariz, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Јаневски

Јаневски Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    926
    Допаѓања:
    1.931
    И нероденото дете е живо човечко суштество - и роденото дете е живо човечко суштество.

Последна измена: 4 октомври 2016
    На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.196
    Човечко не е баш, до трети месец кога е дозволен абортусот. Затоа научно се вика ембрион. Сеуште не ни личи на човек.
    Но споредбата со веќе родено и живо дете ти беше апсурдна.

На Bender Rodriguez, xGrapefruitx, JollyGirl и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Priroden

Priroden Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2015
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    2.947
    Не бидете Чилимaнoв oд видеoтo штo сеa ќе гo пoстирaм oд дебaтaтa пред некoј ден и слушaјте штo збoрувaaт дaмиве (сo исклучoк нa еднaтa шo беше директoр и ...мoрa дa брaни пoлитики нa влaдaтa)

Кoј имa нерви дa гo гледa сo тoтaлнo oфтoпик муaбети...нaпред

Последна измена: 5 октомври 2016
    На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  15. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Ne sum protiv pravoto na abortus, sekoj odluchuva za sebe. Sekako deka e mnogu neprijatna samata situacija i ne veruvam deka nekoja zhena bi go podlozhila teloto na rizik, ako nema seriozni prichini za toa.

На Bender Rodriguez и Priroden им се допаѓа ова.
  16. Nurce26

Nurce26 Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2016
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    38

Izvini, no zenata ne e mashina za ragjanje.
    Ednistavno ne sum podgotvena i mnogu se kaam sto dozvoliv da mi vlijaat drugi vo odlukata koja ja donesov.
    A da napravi pak dete i treto bi trebalo da cuvam taka ?
    Dete se cuva dokolku i dvajcata partneri se soglasni, vo 21 vek zenata ne e mashina za deca i rodilka.

На stilas7 и Gosh им се допаѓа ова.
  17. Nurce26

Nurce26 Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2016
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    38
    Se bi dala ova dete da rasne vo druga zena koja ke e srekjna sto e bremena, veruvaj.
    Nema nisto polosho od nesakana bremenost, so sila odish po pregledi, psihichki morash da ostanesh silen zaradi drugoto dete doma, ne sakash da te prasuva nikoj na taa tema bebe, izbegnuvas odgovori se pravis ne si slusnal. I so meseci mu prerekuvam na mazh mi sto bil sebichen i mislel samo na svojata zelba deka toj saka bebe. Da mu dade Gospod na sekogo sto saka bebence i na sekoj sto psihicki i finansiski e spremen.

На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.524
    После еб*ње нема кајање :D.

На pandelka и Јаневски им се допаѓа ова.
  19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.799
    Допаѓања:
    325.266
    Epa zatoa navlecete guma na mandaloto za da nema kaenje

На ALISA0000, Kaetana, xGrapefruitx и 8 други им се допаѓа ова.
  20. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.524
    Тоа треба вие женските да инсистирате да навлекуваме гума, бидејќи не остануваме ние бремени, туку вие.

На Pcelka94 и Bitter-Sweet им се допаѓа ова.