За оние кои прават/правеле нарачки: Ги видовте/прочитавте ли новите правила, кои стапуваат на сила од јануари 2023? Мислам дека многу соработници ќе ја прекинат соработката со Авон. Јас тргнувам од себе. Треба да се плаќа 150 денари за некаква си „обработка на податоци“. Кај е тука ќарот? Башка, попустот веќе има многу висока граница, треба да се окозиш од нарачки за да добиеш 100 денари ќар. Многу лошо. Јас разбирам дека економска криза е, и сѐ, ама некако, хм... Претерале со новите правила. Ќе речат дека е супер новитетов за оние кои прават големи нарачки, ама колку се тие? Веќе, пример, никад нема да нарачам нешто за подарок од Авон, оти ќе треба да платам 150 денари за обработка на податоци + достава и + ќе немам никаков ќар, како консултант. Лошо.
Затоа реално се откажав веќе а бев 10 год претставник... Секоја кампања се нешто се измислува се качува лимит за порачка за поголем попуст со еден збор не е ни приближно тоа што беше...
Не знам кој има ќар, ваљда само менаџерите што имаат под нив десетици кои продаваат. Овака, посебно, ништо нема заработка.
Да си кажам свое мисленје Реално одамна не порачувам ништо ни од Авон ни од Орифламе. Како прво на пазарот имаме секакви брендови што ни се достапни во секое време, друго имаме тестер да си го пробаме производот пред да го купиме. Последно што порачав од Авон беше новата серум пудра што беше доста фалена а мене не ми се допадна. Порачав нијанса што бев убедена дека ке ми одговара а излезе 3 пати посветла од мојот тен и башка што после 2 саата ми беше соберена низ линии и на носот веќе немав ни П од пудра. За 400 денари имаме пудри што се 5 пат потрајни од оваа.
Исто и јас не ја гледам поентата од каталошко купување, кога веќе сето тоа е достапно и онака, по продавници. Секако, не истите продукти, ама па не се нешто посебно. На тепка така само да се купува, да се трошат пари... Без веза ми е. Ај, до сега некако океј, ама сега, како покачија цени и променија правила за нарачки - нема шанси да нарачувам. А верувам дека и општо ќе им падне рејтингот. Не е тоа што беше, башка порано поинтересно им беше на луѓето да листаат каталози и да купуваат така.
Се испозанесоа ауу и Орифлејм исти се може и бетер. Имам навика еднаш месечно отварам да разгледам каталог од Орифлејм и се шокирав од цените, мислам дека се поскапи од Авон и тоа не малце. А и башка се крајно безобразни Орифлејм, бев зачленета и таму и имав порачка но од оправдани причини бев спречена да ја подигнам, им пишав мејл да се откаже и не можело... Па и ај океј тоа него уште ми го блокираа профилот да не можам више да порачувам... Ама тие губат, ми е гајле мене. Реално не ни имаат којзнае каков квалитет ни едните ни другите. А па за овие цени сега, што им се до плафон па ич.Јас лично сум зачленета во Авон за да нарачувам само за свои потреби, не работам со нив и реално ни вака не ми се исплати. Доставата покачена исто, попуст минимален колку да се рече ама ако напраиш поголема порачка, плус за каргото и што си видел од попустот? Ништо.После ми текна дека може и у пошта да се подига пакетот и два пати така земав, прво 30 денари после глеам 40 качиле за услугата. Ама добро и онака ја дали еднаш до два пати годишно порачувам. Не се како порано добро викате, ништо не е исто, ни квалитетот, а и условите им се никакви.Тапа станале. И со право нека губат клиенти кога се безобразни ако им е. Од парфемите два-три се само горе доле океј и по нешто од шминки има така солидно друго ништо. Порачав и од геловите за туширање, се разочарав ни мирис некој убав нити текстура. Абе порано ќејфои беше да земеш да разгледуваш каталог што викаш, сега се толку монотони, неиновативни, ужас. И се едно те исто се врти со месеци. Каква е таа обработка на податоци? Зашто направив порачка месецов и немав додатни трошоци освен за порачката и доставата. Или тоа важи само за тие што работат со нив?
Така имам прочитано некаде јас, дека од јануари се менуваат нештата, меѓу кои и тоа - доплата за обработка на податоци, поскапена достава и што ти ја знам. Во една реченица срочено: више не нарачувам од таму.
Најпаметно, нема што да се замараме со нив. Ако ни треба конкретно некој производ ќе се најде некој ќе порачаме преку него.Стварно нема поента за еден парфем или било што друго да се поминува низ триста процедури, a и реално не се ни исплати.
Е зошто да биде просто кога може да биде сложено? Како и да е, разочарување големо се. Уште ова да прашам, дали имаш искуство со неподигање пратка од Авон? Дали се исти ѓубриња како Орифлејм да те замараат по смс за неплатен долг за нешто кое не си го земал и дали има некакви последеци? Дотичните од Орифлејм за казна ти го блокираат профилот и немаш веќе никаков пристап. До толку да се без никакво разбирање, срамота. Не дека од ќејф тогаш нејкев да не подигнам, баш напротив имав мерак да ги земам работите ама ете стварно не бев во можност.
Не, сум немал такво искуство. Единствено јас не сум имал време одма дента да ја подигнам пратката од каргото (додека работеа со карго DelCo) и тој од таму ме ДАВЕШЕ буквално, не знаев главата кај ми е, ко да морам и можам одма да отидам да си ја земам кутијата, ко да не постои друг ден. Ама тој си беше таков човек, по природа. Не ме чуди што правеле така, а ниту за Орифлеим не ме чуди. Јас се имав регистрирано онлајн и не ми испратија ништо за потврда, дигнав раце одма. Сакаат само да нарачуваш ко луд, за другото не ги интересира. Тие главните менаџери и што и да се - си земаат бодови и проценти на твој грб слава прават, се шеткаат, добиваат гратиси. Ние, обичните „смртници“ - нарачувај, греби и мирисај D;
Најмногу порачував парфеми од тука, но бидејќи цело време вадат нови и тие што ми се допаѓаат ги укинуваат и веќе не порачувам скоро година. Тие досадните ги оставаат (слатки цветни слатки цветни аман) а другите што им се подобри ги укинуваат. Истото е и за другите производи лимитирани колекции цело време и нови производи по 20 па аутлет на истите секој месец те едно исто та исто.
Колку што забележав во нарачката немаше ништо такво обработка на податоци. Само ми се намали поштарината на 20 денари дека сум влегла во златна. И загарантиран попуст имам. Али имаат премногу глупи акции,ќарот речиси и даго нема, вадат нови мириси и сите се слични едни на други и други работи. Па и менаџерите се за нигде особено за Скопје.