На повидок нов светски гигант од Јапонија, Honda, Nissan и Mitsubishi се спојуваат. Konichiwaaa И една од причините за ова е поради големата конкуренција од Кина. Ова ќе биде третиот најголем највреден концерн во светот по Фолксваген Групација и Тојота. https://avtoplus.mk/honda-i-nissan-...OCoJciB9XrRUdOaKww_aem_eFnS13yJHyxNEnvEZqREVw
Азијците решија да бидат доминантни на светскиот автопазар имаш шаоми су7 за 30к имаш и ултра за 100к. Кога би бирал меѓу голф 50к и ова шаоми електрик 30к ни секунда не би се мислел. https://www.mi.com/global/discover/article?id=3768
Колава у град ни троши 9,9 што според мене е многу, дали после првите 6км се менува и троши помалку или таа си е потрошувачката?
Зависи за која кола станува збор. Секоја кола е со различна потрошувачка. Треба да си отвориш во каталог и да видиш колку е пишано дека троши. Зимно време колите трошат повеќе гориво. Имај го и тоа на ум. И мене ми троши 9/10 зимно време. А летно време на автопат 4.5/5л.
Додека загреј моторот повеќе троши, зошто работи на поголеми вртежи и вбризгнува и повеќе гориво. И реално за кола бензинец и нормална е таа потрошувачка за зимно време, бидејќи моторот се лади побрзо, плус клима уклучена, плус градска вожња, 7-9 нормално е.
Ама и летоска волку ни трошеше… евентуално може да е дека е ептен нова, пишуваше дека после направени 6 илјади километри ќе троши градска вожња околу 8 максимално
@bookslover колку коња/киловати е, и колкава е запремнината на моторот? Секогаш ќе троши повеќе од каталошката потрошувачка што ја кажуваат. Таа е мерена во идеални услови и не е меродавна.
Предложете моментално најдобри авта за почетници. Од која марка сте задоволни? Да не се мафта човек по сервиси наваму-натаму цело време.
Киа Сид 1.5 турбо бензинец во gt изведба нормално е да троши градска до 9, не може 5 да троши исто со дизел мотор. Точно е додека не се разработи моторот да троши повеќе.
На автопат секогаш ќе троши помалку од град, во било која сезона. Летно време секоја кола троши помалку гориво. Најдобро и најточно е да провериш во каталог за потрошувачката на колата.
Абе апсолутно разбирам ама па за градска вожња 9,9/10 многу некако ми е, ќе видиме како ќе биде после тие 6 илјади километри ама кај и да читавме не беше толку
За градска вожња 9-10 не е многу дури и нормално, едино може да се спушти до 8 ако возите по економично, зависи како ја стегате колата. 9-10 да е за отворено да речиш дека е многу, ама за град не е вопшто многу за кола бензинец со турбо и притоа со 140кс и плус уклучена клима, зимски гуми, зимско време и патници во неа и по некои ствари во гепек и плус не разработен мотор. Не знам шо очекувате, дизелите трошат 7 а не пак за кола бензинец 9 да троши итоа со се горенаведено.
Епа на оваа коњажа, 1.5 бензин мотор и не е премногу 9л на градска вожња, би рекол дека е нормална потрошувачка. На Тусонот со тој мотор или кинеските возила со Митсубиши моторот што ги зборевме со Quattro погоре се околу 11-12л градска вожња.
Само кажувам шо пишуваше у каталогот и дека ми дојде многу пошо друго пишуваше, не дека имавме било какви очекувања, затоа и прашав дали е нормално
Јасно, да бе разбирливо. Во каталогот пишуваше другачие затоа и јас прашав дали е нормално пошо некако многу ми дојде, пример тоа што викате и погоре летоска помалце ни трошеше градска вожња.