Opel Corsa 2008 - бензинче Toyota Auris бензин Hyundai I30 бензин VW Golf 5 1.9 TDI ама одржуван Seat Leon 1.9 TDI исто како Golfot. Seat Ibizа бензин Mazda 3 1.4/1.6 бензин Peugeot 208/308 1.6 HDI одржуван. Kia Ceed - бензин Ако земаш веќе дизел најмногу ќе обврниш внимание на варијабилниот замаец или цело квачило, дизните, цел турбо систем, dpf филтер и egr вентил, катализатор, водната пумпа, бош пумпата. Бензин ако не прима добро, трокира, EGR вентил, троши масло, бомбини, тешко пали, обврни внимамие и на ламелата. Рачунај дека сите коли имаат по 500.000км нагоре и вратени на 200.000 и нешто.
Predlog za familijarna kola se mislam pomegu leon,altea,mercedes A klasa,opel corsa,golf il polo? Mislam na postarite budzetot e 5000e
Од сите овие Seat Leon 1.9 TDI е најдобар избор, младечки дизајн а и доста комфорен истото важи и за Голф 5 со истиот мотор, другиве се од помал сегмент т.е Б и по нема да ти бркаат работа како фамилијарно возило особено ако имаш мали деца. Само обрати внимание на специфичните масни делови кои ги има дизелот (замаец-куплунг, дизни, турбо, егр, катализатор и сл.) т.е.викни некој што се разбира повеќе.
Opel vectra c 1.9cdti 120ks ti e najdobra opcia od site ostanati koli koj gi imate pisano. Vectrata ti e dosta golema vnatre i ima golem bagaznik. Seat leon ne se losi no se so mnogu los kvalitet vnatre. Site plastiki krckat, dosta bucen motor, losa zvucna izolacia. Golf 5 skloni kon korozia. Razlikata pomejgu opel astra h i golf 5 e mnogu mala a opelot e kade kade podobar i poudoben za vozenje i ne korozirvat. Rabotam so koli ti pisuvam od iskustvo.
Se resiv za seat altea, nekako na lik mi e najubava mislam leonot e pomala soznam pa mi treba mislenje dali dizel il benzin, bi sakala da e automatic, dali e komforna za so deca, bagaz... izvini postavuvam glupi prasanja al stvarno sum 0 za koli
Автоматик ДСГ мењач и најидеално е дизел 2.0тди. Бензинците се многу тромави и многу трошат гориво. Али за да бидеш рајат, најдобро ти е дизел варијанта 2.0тди со мануален мењач. Тие се 140коња. Ако сте почетник возач тогаш дизел 1.9тди 105коња.
Fala ti puno... a kako kola dobra e i za km do kolku da bi gledala da e maximum? I so vikas za zimanje od plac, stranstvo il od privatno lice od mk.. pocetnik sum i sakam automatic mada znam deka kaj nas so koj da zboram se protiv automatic valjda se rasipuvale il veze nemam
Штом си почетник, 1.9 TDI 105 кс.. Од постоењето на ВАГ Групација тој 1.9 мотор е најпогоден и таков дизел не се раѓа повеќе Земи си мануелец т.е рачен менувач само обрати пажња на варијабилниот замаец и ламела т.е цел куплунг систем бидеќи се скапи. ДСГ Автоматикот прва генерација нее баш многу погоден, комплицирана механика и електроника во него, тој мењач е на ZF. ДСГ се зема од 2013+ нагоре бидеќи стварно муе погоден. Поубаво е да ја купиш од физичко лице т.е приватно лице. Ако земаш од горе, земај од Холандија бидеќи секоја година ги регистрираат тие и мора повеќе да обврнат внимамие за разлика од другите ЕУ членки. А за КМ никој не ти гарантира особено овде, освен детална проверка само. На табла можи да пишува 200.000 а да има поминато преку 500.000. Гледај возилото да е одржувано и редовно сервисирано. Можеш да го провериш и на https://www.carvertical.com со тоа што ќе ти излезат информации и слики/видео за самото возило, дали било лупано, имало сообраќајка, било одземено, колку КМ имало, последен пат регистирано таму и сл.
Posto ste pocetnik, 1.9tdi 105ks vi e dobar motor ali nema mnogu snaga poso taja karoseria e dosta teska za toj motor ali sepak terat dosta km. Ovie motori znat da si trosat malku maslo ali ne e strasno. Ne e bitno dali ke kupuvate vozilo od plac ili privatno lice,bitno voziloto da e zacuvano. Vo vrska so km pretezno site se so nad 200,000 km. Ne se tolku bitni km, bitno da e odrzuvana. Skloni se kon korozia nazad kaj pragovite. Tuka da se vnimava oti trulat ito mnogu od vnatresna strana. Ako ste odlucile za avtomatik menjac, da znaete deka toj menjac se servisira se smenuva maslo, semerinzi, filter i si kosta malku poskapo za odrzuvanje za razlika od obicen manualen menjac.
Ако може помош.Што мислите за golf 5 за почетник или препорачајте ми некоја убава кола секако за почетник.Каде има добри половни во земјава,ако не се лажам Крива Паланка.
Крива паланка носат добри коли. Голф 5 е доста возена кола и доста популарна низ мк. Како почетник смееш да возеш до 105кс 77kW. Барај голф 5 1.9tdi тие се 105кс,идеална за почетник. Добри мотори се али си трошат малку масло и знаат да корозират назад на прагови. Мој совет ти е да си земеш опел астра х 1.7цдти 101кс 74kw или опел корса Д 1.3 цдти 90кс. Ем малце трошат ем немат дефеци.
Се знае BMW. Инаку ги сакам и другите коли. Обожавам и стари коли како Југо и 101 и фиќо. Иначи прво БМВ послем незнам дали Ауди или Мерцедес. Сепак нашите патишта ти се хаос за нова кола. Си ја изгребав на гранки по патиштата.
Bmw samo na rebrast kais. Site n alance se gjubre nevideno. Kardan servisi, lance moras da smenis oti ojde motoro kukurus. Los lezaj na osovini i red drugi problematiki.... Mercedes nosi motor na reno.... Site koli imat problemi. To so e marka bmw audi mercedes neznaci deka se naj naj koli.
Се сложувам дека марката не гарантира квалитет. Во право си дека сите коли имат проблеми. Незнам зошто али возење на Југо ме многу возбуди хахаха го возев по карпест и нерамен терен по угорнини и удолници, некако ме возбуди многу. Многу убаво оди по таков терен. Барем имав шанса да повозам таква машина.
Тие се само железа, немат никакво подвозје ниту стабилизатори и ред други работи. Најголем проблем кај нас е шо сите коли шо се од увоз се извозени и после имаме големи давачки за поправки. Башка нашите патишта се катастрофа. Ијас кога почнав да возам имав шкода ни клима ни серво никаква опрема ама се занесив како авион да возам. Со тек на време сваќаш дека треба посалам возило.
Велат сега не купувајте увезени автомобили послем поплавите во Германија, швабите од две коли прават една