Агенција за вработување

Discussion in 'Барање работа' started by SparkyAngel, Feb 11, 2013.

1. Marina1989

Marina1989 Истакнат член

Јас се пријавувам месечно. Инаку денес бев и точно е дека кого и да молиш нема шанси да те вратат во листата и дека одма компјутерот те брише. дали ден дали пет си закаснил нема везе. Инаку прецедурата е следна: ти праќаат решение на домашна адреса, и ти приложуваш жалба во Архива на аврм со доказ зошто не си се пријавила ( мене ми рекоа дека само лекарска потврда помагала ако и тоа помогне), и чекаш одговор на твојата жалба. Инаку прашав и кој одлучува и таа во архива ми рече Министерство ама не кажа кое.

2. Dust

Dust Game Over

Кога се пријавував порано гледав да е на време, ама еднаш закаснив, датумот се паѓаше во недела а јас не отидов во петокот и не ми направија проблем. Можеби затоа што беше недела, не знам.
    Инаку логично е да одлучува Министерство за труд и социјална политика, а жалбите ретко ги уважуваат. Ако си била во болница, притвор и сл..
    Знам дека со отпусна листа (или доколку имаш други краткотрајни здравстврни проблеми) може друго лице да пратиш место тебе за да го запазиш рокот

3. Polsko

Polsko Популарен член

Ако се пријавуваш секој месец немора да појдиш истиот ден, мене ми се имаше случено и по 10 дена да појдам па не ми направија проблем. А порано мораше да се пријавиш точно на датумот. На мајка ми така и имаа направаено проблем. Сега можи се неколку дена закаснување.

4. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Навистина, толку ли е тешко да отидете да се пријавите до денот кој ви е запишан во картончето? Дека нема да се вработите преку завод, нема, ама зошто да ризикувате да ве избришат? Се може да се случи за 12 месеци (врски, среќа, партија, не е битно) и зарем вреди да се пропушти шанса за државно вработување од немукает?

Инаку, да, во Скопје бришат ако закасниш и еден ден.

Last edited: Jul 13, 2016
    Јасмина likes this.
  5. scorpias

scorpias Популарен член

Дечки некој за сигурно ако знае да ми каже дали ако сум редовен студент можам да се пријавам во агенцијата за вработување?? Работодавецот ми рече дека се распрашал и небило проблем,а некаде читам дека е проблем. И дали може да се пријави со копија од диплома од средно или мора оригинал. Благодарам однапред.

6. zenska

zenska Истакнат член

Мислам дека можеш да се пријавиш ама со средно образование.
    Отиди, прашај најубаво

7. Dust

Dust Game Over

Мора оригинал и можеш со средно..

scorpias and zhap4e like this.
  8. Јасмина

Јасмина Нов член

Ќе може ама со средно. Јас сакав така при крајот на студиите ама службеничката беше фина и ми рече да се вратам кога ќе дипломирам. Така и направив. Не памтам за документите ама и уверението и дипломата ми се дома така што оригинали сигурно не задржуваат

9. v1ar*

v1ar* Нов член

Дечки ќе може ли мала помош. Што се случува доколку те пријават од некоја фирма во Агенција како вработен, а претходно не си се пријавил како невработен во Агенцијата?

10. Sandrichka 89

Sandrichka 89 Истакнат член

Мораш најпрво да се пријавиш како невработен во агенцијата за вработување и да бидеш активен барател на работа,зашто само така ќе можат да те пријават за вработен во фирмата. Еднотавно мора да имаш документ дека си активен барател на работа во агенцијата и невработено лице. :)

11. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Не мора да си пријавен во АВРМ како активен барател на работа за да може после работодавачот да те пријави. Јас никогаш до сега не сум била пријавена во АВРМ ниту па сум стапнала во Завод за вработување, кога се вработив директно ме пријавија од фирмата во која сум и ми тече стаж и пензиско и здравствено осигурување без проблем.

Тоа со пријавувањето им е само да имаат евиденција колкава е стапката на невработеност во државата. Дури ни здравствено осигурување веќе не мора да зимаш преку завод туку можеш сам да се пријавиш во Фонд за здравство.

Bojand and Dust like this.
  12. Dust

Dust Game Over

Од каде ваква информација?!
    Нема врска, освен ако не ги користат активните мерки на владата за ослободување од одредени надоместоци. Во тој случај лицето треба да биде пријавено како невработено..

Инаку, доколку не се пријавиш до одреден датум секој месец во завод, те бришат од евиденција и немаш право 1 година да се пријавиш... Па кога ќе се земе во предвид тоа, доаѓаме до фактот дека не можеш да се вработиш во таа 1 година....што не е точно. :)

13. Sandrichka 89

Јас оваа информација не ја треснав од рака...туку од мое лично искуство во две фирми каде што досега бев пријавена ми бараа да бидам заведена и пријавена во завод како активен барател на работа и ми бараа потврда за невработено лице пред да ме пријават. Се додека не ги добија овие документи не ме пријавуваа...така што од таму знам дека треба.

14. Dust

Dust Game Over

Тоа значи дека на твој грб си користеле субвенции
    Небитно..
    Ако ги прочиташ подобро погоре и моето и мислењето на @SuperGirl24 ќе ти се разјасни..

(Буквално во иста минута сме го пратиле мислењето:D)

15. macka91

macka91 Форумски идол

Доколку ти барале потврда дека си невработено лице, си можела да одиш да се пријавиш и веднаш ќе ти дадат од АВРМ потврда. Јас никогаш не сум се пријавила во АВРМ и до сега сум немала никаков проблем.
    Како што кажа @Dust претпоставувам и јас сакале да ги искористат субвенциите, па затоа и ти побарале потврда.

Dust likes this.
  16. Sandrichka 89

Ве читам и се чудам ...сигурно сте во право не викам не...само јас направив онака како што ми кажаа и побараа...тоа е се. Сега веќе знам...сепак фала и за вашата информација! :)

macka91 likes this.
  17. Bellamy

Bellamy Активен член

Дечки ми треба итно совет во врска законот за волонтирање.Гледам на сајтов на аврм има совети (толкување на закони итн) за работодавачи ,Да не знаете дали постои такво нешто и за ние што бараме работа? Каде би можела да се консултирам или можеби во синдикат?

18. vlatko spasovski

vlatko spasovski Истакнат член

avrm i fondot za zdravstvo od 2007 ne se zaedno moeto posledno prijavuvanje vo zavod bese 2007 dekemvri i se vrabotiv duri vo 2009 a prethodno imav raboteno kako honorarec i nikoja firma ne.mi pravwla problem deka bilo moralno da bides prijaven vo avrm kako nevraboten jas ova prvpat od vas go citam sega. Toa samo im treba kako evidencija na nevraboteni vo MAKEDONIJA i ne brisat vednas mozes eden den i duri nedela da zakasnis...

Dust likes this.
  19. Dust

Dust Game Over

Е веќе нема недела каснење :)

vlatko spasovski and Nausicaa like this.
  20. Dalmatinka93

Dalmatinka93 Истакнат член

Да ве прашам во врска со огласот од АВРМ што го имаат за невработени лица, односно бараат практиканти за приватни фирми, плаќаат фирмите месечно по 6000 денари, и понатаму со можност за вработување.
    Прашањето ми е, како да аплицирам, што да пратам, сиви?
    Ако знае некој да ми каже, баш најважното не го разбрав.