Агенција за вработување

Дискусија во 'Барање работа' започната од SparkyAngel, 11 февруари 2013.

1. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.361
    Јас ја искористив оваа програма лани, агенцијата за вработување на сметка префрла околу 5.000 денари, од тој бруто износ од 6.000 ден се плаќа осигурање, значи ти треба да најдеш фирма која има потреба од практиканти и треба одобрување од аврм, јас не доставив никакво cv, си најдов фирма, ми дадоа од аврм формулар кој го пополнав со лични податоци и образование и чекав да ми одобрат, тоа чекање траеше еден месец, мислам дека исто услов од фирмата е да има вработено повеќе од две лица, друг начин е фирмиве да дадат апликација дека имаат потреба од практиканти и по рандум да те изберат тебе.
    По истекот на три месеци работодавачот може, но и не мора да те вработи.

Последна измена: 5 февруари 2017
    На ana992 и Dalmatinka93 им се допаѓа ова.
  2. Polsko

Polsko Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    937
    Допаѓања:
    573
    Jas dva pati aplicirav i ne planiram po tret pat da apliciram.ako sakas probaj pojdi vo avrm tamu ke apliciras za koja profesija sakas i ke cekas da te pobara nekoja firma koja ima porteba od aplikanti ili pobaraj sama.

На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Dalmatinka93

Dalmatinka93 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2016
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    160
    Кај да си барам сама фирми? Тој дел не го разбирам.
    За брзо треба да идам натаму, па ќе аплицирам, ќе си ја пробам среќата.

Фала ви.
    @elimkd @Polsko

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  4. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.361
    Некој газда ако познаваш што ти е пријател, роднина, познаник ...
    Мене школски другар ме зеде во фирмата кај татко му
    Со среќа

На *Amethyst*, Aleksandar1212, Dalmatinka93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.861
    Допаѓања:
    173.385
    Јас кога прашував (во својство на правно лице) ми рекоа дека треба фирмите да се пријават, па после АВРМ ги препорачувала кандидатите што се пријавиле кај нив, барем за Скопје само така функционирало (тогаш, на претходниот повик, веројатно исто и сега)..
    Имало стандарди кои морало да ги исполнува фирмата, број на вработени, обрт на средства (мислам), дали отпуштила вработени претходно и ред други глупости
    @Dalmatinka93

На Dalmatinka93 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.361
    Нема врска тоа дали Скопје или Кратово или било кој град во Мк, закон си е закон и секаде исто си функционира, можностите се тие или да те повикаат на среќа или како што кажав сама да си најдеш фирма

На Aleksandar1212 и Dalmatinka93 им се допаѓа ова.
  7. peperutce777

peperutce777 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    141
    Се пријавив на обука за шминкер преку агенцијата за вработување. Дали некој има искуство колку време трае процедурата додека започне обуката ?

8. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    1.377
    Читав низ темава ама наидов на различни мислења, доколку некој може да ми каже во врска со поракиве што ги праќаат да се пријавиш кај тој и тој во толку саат за некоја обука во работен клуб во спротивно ако неоправдано не се појавиш ќе бидете избришани. Јасно ми е за месечново што мора да се оди ама ова не ми е јасно, што ако не отидам?

9. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.008
    Другарка ми знам дека ја избришаа кога не отиде на некоја таква обука, не знам за што точно беше. Јас имам отидено два пати, ни даваа списоци да се запишеме со лични податоци, па после веројатно ги бришат тие што биле повикани, а не дошле. Ова ти зборам за обуките, не за саемот. Таму не водат евиденција.

10. RosePrincess

RosePrincess Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2015
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    55
    Каде се оди за обукава? И колку време трае или само одиш да се запишеш?

11. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.008
    Секогаш те известуваат каде се одржува обуката, јас еднаш бев во самата Агенција, а еднаш во мојата општина. Организираат различни обуки за невработени лица, не е истата обука цело време. Стварно не се сеќавам колку траеја, околу 2-3 саати можеби :?:

На RosePrincess му/ѝ се допаѓа ова.
  12. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.588
    Допаѓања:
    5.936
    Диплoмирaв и сегa ќе ги нoсaм дokументите, и штo следувa??

13. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    1.377
    Обукава е во 11часот во Понеделник, а еве сега ми се јавија од една фирма за интервју од 12часот истиот ден и сега како (facepalm) стварно не ми се јасни :?:

14. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.452
    Допаѓања:
    20.085
    @Kala22, изминатиов период Заводот активно се занимава со тоа што е можно поефективно да ги избрише пријавените баратели на работа. Па сега како што доаѓаат локални избори, можат да замислам што ќе се случува. Колку помалку пријавени, толку виртуелно се намалила невработеноста во Мк. Не знам за обуките како е ама ако три пати одбиеш работа, те бришат од списокот на активни баратели. Колку што знам, не смеат да те повикаат за работа која е под твоите квалификации (пр. имаш факултетско образование а те викаат за чистачка) ама да знаеш дека прават финти, особено ако си се пишала и за нешто вон образованието (работа во кол-центар, работа како продавачка, презентации, промоции итн). Интервјуто секако ти е побитно (Со среќа(fingers)) ама кажи им на овие од Завод зошто не одиш, да не ти го пишат како „одбивање“.

На Dust, Kala22 и Bender Rodriguez им се допаѓа ова.
  15. moni.poni

moni.poni Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    85
    На страната на аврм ги има контакти/е маил од службениците,ако неможете да идете јавете се за да ги известитите за да не ве одјават

16. moni.poni

moni.poni Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    85
    И мене ми пишаа за таа обука,јас најдов е маил од тој службеник му пишав дека сум на далечно патување нема да можам да присустувам
    И уште сум пријавен

На Kala22 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.008
    Јас за едната обука бев зафатена кога ми закажаа, им кажав во Агенцијата и ме пишаа за друг термин кога исто имаше обука. Можеш така да направиш.

На Kala22 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    1.377
    Ќе пробам сега така ќе им пишам, се надевам ќе ми одговорат да не сум после во мисла дали сум уште пријавена или не.

На AnaKarenina му/ѝ се допаѓа ова.
  19. RosePrincess

RosePrincess Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2015
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    55
    Фала многу за одговорот. Уште нешто ќе прашам. Само еден ден трае или треба повеќе денови да се оди?

20. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.008
    Обуките на кои јас бев беа еднодневни, ама имаат и обуки што траат подолго време, само што мислам дека за нив треба да се пријавиш, не се задолжителни.

На RosePrincess му/ѝ се допаѓа ова.