Ајде некој ако сака нека ми одговори. Дали со тие 4000€ што ги нуди владава преку плаќање на ф-ри може да се набави роба која ќе влезе во продажба или само на инвентар се мисли?
Едно прашање во врска со повикот за праксата од АВРМ, дали мора да аплицираме во општината каде што сме пријавени или може во било кој општина во Македонија...??? позз
Кои документи се носат за прво пријавување? Лична карта и? Диплома оригинал или копија од диплома, уверение оригинал или копија од уверение?
@ButterFly09 само во општината во која си евидентирана важи повикот за практиканство @Jason123 покрај лична карта ти треба и уверение во оргинална форма, не ти го земаат само за увид им треба, ќе ти дадат и образец да го пополниш и тоа е се.
Женски каде искачаат, каде пратите кога искачаат тие како курсеви на кои што може да се пријават активните баратели на работа и како иде тоа ? После колку време пријавен може да аплицираш, каде, што треба да поднесеш, сигурно е дека ако се пријавиш ќе те викнат или има селекција, колку траат, дали даваат некаква потврда за завршен курс, што потоа имаш ли право на друго да се пријавиш и после колку време или нема врска, итн. ?
Огласите излегуваат на официјалната страна на АВРМ. Од моментот кога ќе се пријавиш можеш да аплицираш веднаш, само треба да си активен барател, односно секој месец да се пријавуваш. Аплицираш во клубот, они те имаат во систем, и кога ќе се формираат групи за курсот, тогаш ти се јавуваат. Инаку, за селекција зависи до курсот, ако е почетно ниво нема селекција, а доколку е напредно ниво има тестирање. За завршен курс даваат сертификат.
Дали воопшто некој се вработил преку агенцијава? Незнам на колку места се јавив и сите објавени огласи се веќе зафатени.. ова ми стои како само ради реда да се објавуваат се е зафатено од напред... СТРАШНО! Ова само во нашава никаква држава го има.
Ако ве избришат затоа што не сте се пријавувале, после колку време можете пак да се пријавите и дали носите документи или само картончето?
Во мојов град, објавуваат огласи за работа, ама на огласот нема контакт број или пак и-мејл адреса. Пред една година кога се пријавив во агенцијата, како некоја наивна будала се пријавував на некои од огласите каде имаше наведено мејл, никогаш не ми стаса одговор. После тоа разговорарав со поупатени и ми кажаа дека пред да се објави огласот, се бара работникот (најчесто преку роднински/пријателски врски) и дури потоа се објавува. Што значи дека не можеш да станеш ниту една продавачка во бутик ако не се познаваш со газдата. Знам дека е тажно ама таа е реалноста.
Kolku sto sum zapoznaena so grantot od 4000 eu vo niv vleguva samo materijali i inventar ,a site drugi trosoci se na nasa smetka :firmarina ,prijavuvanje ,fiskalna.Edinstveno ako otvaras dukan vo koj se vodis kako zanaetcija ne moras da si pustas plata na sebesi.Ako imas vraboten za nego ti dodeluvaat okolu 90 iljadi denari so toa sto moras da go zadrzis do edna godina.Ako ne uspees so biznisot -rabotata i se otkazes pred da istece prvata godina vrakas 80% od grandot ,a vo vtorata ako se otkazuvas togas e 60%.Se nadevam vi pojasniv malku.P.s.Site materijali i inventar idat na faktura bez gotovinski pari.... A da ima i uste eden kredit koj e do 3000eu toj e so gotovinski pari i pocnuvas so vrakanje posle prvata godina so 1% kamata .Za nego drugite uslovi ne gi znam
Мислам дека сеуште трае, ама провери на официјалната страна да видиш до кога трае пријавувањето. Јас се пријавив пред неколку недели, и сеуште не ми се јавиле. (ваљда немаат формирано група)
mene do sega mi se javija nekolku pati za rabota od agencija,i kaj i da otidev ti davat 12 ijadi so nikakvi uslovi za rabota
Здраво луѓе. Сакам да прашам дали редовен студент може да работи т.е да биде пријавен ? Јас сум предпоследна година на.студии и одлучив последната година да не ја земам дури не завршам со останати испити назад. Е сега, тие испити ќе ги презапишувам вонредно. И нема потреба да одам на факс, па за да не ми мине вррмето сакам да работам нешто. Изводливо е ? Знам студенти шо работат но воглавно луѓе што се вработиле пред студии...
Ако ги презапишеш вонредно, значи ќе имаш статус вонреден студент хмм Затоа што нема да ја запишеш тековнава година како редовен... ...или?