Кога си пријавена во завод (како невработена) имаш само здравствено, а стаж ти тече само тогаш кога си вработена.
A dali znaes dokolku najdam firma koja moze da me prijavi na minimalna plata kolku pridonesi se plaka? I za da ne zvonam vo firmata moze li nekade online da se provere dali me odjavile?
Мислам минимална сума придонеси е 7 илјади денари, на минимална плата од 15 илјади. Регистрирај се онлајн на: e-rabota.av.gov.mk со твојот матичен број и ќе имаш пристап да видиш да ли си пријавена се уште.
Zaboraviv da te prasam, a za da se registriram mora da bidam nevrabotena ili nema vrska(zosto uste se vodam kako vrabotena)
Здраво. До денес, 30.09.2020 ми истекува договорот со работодавецот . Дали веднаш денес треба да појдам до Агецнијава за да мем водат како активен барател или утре од први? Исто дали да почекаам до утре 01 да појдам во фондод за здравствевно осигирување да се пријавам и таму или денес одма да одам? На страната мое осигирување ме дава дека сум осигурана, тоа топчето е зелено.
Ponudete nekoja agencija ili covek shto sreduva dokumenti za rabota do 3 meseci za Germanija Ama ne za studenti Ako postoi takva moznost
Zdravo. Prasanjwto mozbi ne e za tuka, no dodkolku nekoa znae moze da mi kaze. Do 23 septwmvri bev na porodilno, na 23 me odjavija i se prijaviv vo zavodot. Na 6 oktomvri me osiguraa vo firma i sega sum osigurana aama neli dodeka ne pominw prvata plata nemas zdrastveno osiguruvanje. me interrsira dali moze da zemam boluvanjw od maticniot na deteto. Blagodaramodnapred
Дали некој знае како е процедурата за надоместок ако треба дс се селиш и одјавиш од моменталното место на друга адреса? Прво се пријавуваш на другата адреса па поднесуваш или може да поднесеш на старото место, а после тоа да се пријавиш на новото место како активен барател? Нема да се изгуби правото на надоместок ако смениш адреса?
Здраво девојки, имам едно прашање Моментално студирам на Педагошки факултет, запишана сум како редовен студент, но во меѓувреме би сакала да се пријавам во агенција за вработување со сведителствата и дипломата од средно медицинско...Дали е тоа можно или би ми направиле проблем на факултет и со стипендијата?
Може. Ако се вработиш тогаш веќе може да имаш проблеми. Вака редовно да се пријавуваш и да посетуваш обуки и слични мерки можеш.
А извини, доколку се вработам дали повторно факултет ќе можам да го запишам како редовен студент или мора вондреден бидејќи прочитав мислења од други членки на некои факултети не им правеле проблем.. Ти благодарам