Сакам да не давам отказ туку заради непојавување на работа од 3 дена тие да ми дадат отказ. Дали би можел одма после нивниот отказ да се вработам на друго место кои го имам најдено? Дали има некој со познавање на откази, одјавување и пријавување а е вработен во Агенцијата... ако може да ми пише порака!
Има ли некој информација дали на тие што одат на некаква пракса им следува 9.000 денари месечен надоместок од агенција за вработување? Имам негде прочитано за ова ама не сум сигурна, и дали ако се јавам ќе ми дадат ваква инф?
Јави се слободно се разбира дека ќе ти дадат таква информација, јас пред неколку години одев на пракса ми исплаќаше агенцијата за вработување 6.000ден
Да не има услов одреден период да исполнуваш за тие 6.000, јас одам веќе 1ипол месец никаде не се пријавив а имам договор за уште 2м ..
Ако лицето кое не е заведено како редовен барател на работа ќе има некои потешкотии при вработување, во смисла кога фирмата ќе го пријавува (здравствено и.т.н) ќе има проблем со тоа дека не е редовен барател односно не се пријавува во агенцијата редовно секој месец? Ве молам ако знае некој, итно ми е
Нема никакви потешкотии дури таа од агенцијата ми вика не си ни морала да се пријавуваш ама ајде кога веќе дојде ќе те ставам како активен барател на месец дена. Ако се вработуваш преку страни за вработување и одиш на интервјуа нема допирна точка со аврм.
За евидентирани лица се сметаат само активните и пасивните баратели на работа? Што ако имаш забрана за пријавување, те бришат од системот и треба повторно да носиш диплома и.т.н?
Здраво, потпишав договор на дело овој месец на 3 месеци. Дали треба некаде да се пријавувам дека работам под договор?
Здраво, сакам да прашам околу работа и редовен студент. Редовен студент сум и примател на стипендија, но сакам да работам сезонска работа. Дали можам да бидам во исто време редовен студент и во работен однос, односно пријавена? И дали познавате некој што има вакво нешто направено а притоа нема одраз на факултетот? Фала ви
Не знам во која тема да го ставам прашањево Дали во здравствен дом може кога сакаатда те вработат или мора да има конкурс?
Се работи за мене,до 20.10.2021.,бев во работен однос,после тоа не дадов јас отказ ми даде фирмата отказ. Сега моментално сум без работа, се пријавив и во биро за вработување дека сум невработен, а еден пријател ми кажа и дека ми следуваат од 11 илјади денари месечно од државата дури 6 месеци јас за ова појма немам,и прв пат слушам. Па сакав овде да прашам дали е точно тоа ??
Да следи само треба да идеш до агенција за вработување. Зависи и видот на отказ каков е т. е. ради која причина и они ќе ти кажат. Ако е спогодбено нема ништо да ти следи.
Здраво, во контролниот картонот за јавување рокот за јавување ми е од 29.10 до 29.11., утре ќе одам, а утре е 30ти. Дали некој знае дали е можно да ме избришат?
Дечки бев до агенцијата ми рекоа дека е поминатп повеќе од месец дена и немам право на надоместок и неможам барање да поднесам има ли шанси некакви да поднесам барање пак??
Бев во работен однос до 15ти овој месец. Сега читам нешто дека можно е да ме следува нешто од државата неколку месеци. Може некој што се разбира да ми објасни подетално? Или ако има некој што работи во агенција за вработување, молам да ми пише во пп. Ви благодарам