Агенција за вработување

Discussion in 'Барање работа' started by SparkyAngel, Feb 11, 2013.

1. Responsible

Responsible Популарен член

Слушнав дека има агенции коишто за пари посредуваат за работа во Германија за дипломирани студенти?! Повеќе информации во врска со ова?

2. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Добро само мене ли не ми ја отвара страната на avrm.gov.mk :?:

3. Ana.Jones

Ana.Jones Популарен член

Страната често им е нефункционална, навигацијата им е за никаде, а администраторите не ги бива.
    Кај мене отвора сега, пробај вака: http://www.avrm.gov.mk

Umbrella22 likes this.
  4. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Не бе не отвара.. демек сега за секој град ќе имало листа на фирми кои барале работинци :) сакав да видам ама ништо.

5. Ana.Jones

Ana.Jones Популарен член

Има, да, само на кратко ѕирнав, ако сакаш, еве ти директен линк
    https://www.avrm.gov.mk/avrm.public.web ... earch.aspx, само не кликај на него, туку препиши го во нов таб и види дали ќе ти успее.

Ти пишав ЛП, ако треба нешто, пиши ми :)

Umbrella22 likes this.
  6. happygirl

happygirl Форумски идол

Девојки, ај да прашам јас нешто бидејќи сум нова во ова.
    Си го земав конечно уверението дека сум дипломирана од факултетот. Е сега, што треба да направам со него? Да се пријавам во Агенцијата за вработување со копија така ли? Треба ли да носам нешто кај нотар на заверка или не? Од работа ми побараа да го однесам утре уверението, за да можат да ме осигураат. И на работа треба исто така да однесам копија. Оригиналот си останува кај мене нели? Ај просветлете ме :)

7. princess5

princess5 Форумски идол

оргиналот го носиш во агенција само на увид одма ти го вракаат , и си останува кај тебе

8. princess5

princess5 Форумски идол

Е не го отвара никако Хелп?

9. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Сега отвара :)
    јас баш им пишав и ми кажаа дека поради средување на страната не била во функција, ама сега е во ред, јас баш денес гледав огласи за мене и дечко ми :)

10. Nati.P

Nati.P Популарен член

Мене ми побараа копија, не мора да е заверена на нотар. А ако веќе си вработена, не гледам зошто ти мора да одиш во агенцијата. Фирмата тоа треба да си среди, штом ти рекле дека ќе те пријават. А оригиналот си останува кај тебе.

11. lady2013

lady2013 Активен член

Има објавено огласи за секој град,само не знам колку се реални огласите,т.е. дали се само формално објавени(да не речам наместени).Ако некој има искуство со аплицирање на овие огласи еве може да сподели искуство

12. elence132

elence132 Истакнат член

Еве ќе ви кажам чист пример колку се само наместени работите :) вчера видов оглас за вработување во централниот регистер и и кажав на мајка ми и таа и се јави на една нејзина пријателка да ја праша дали знае нешто за тоа ( затоа што таа работи во централниот регистер) и она рече уопште да не сум се замарала да праќам CV таму оти веќе 1 година работи една девојка на таа позиција , значи катастрофа :)

brightmoon likes this.
  13. Lina24

Lina24 Истакнат член

точно е тоа, ама не гледам катастрофа во тоа. девојката сигурно работела како волонтер или била на договор, без решение, за да добие решенеие мора да се јави на оглас. значи некој предтоа се замарал и работел па нормално дека тој ќе го вработат. полошо и катастрофално е тоа што во некои државни институции има некој волонтер или на договор, и после оп некој дома што седел иде на работа со решение од прв ден. и јас сум волонтер и се надевам дека ќе има оглас и ќе си го решам статусот.

Elissa, Abeja and f.e.m.i.n.k.a like this.
  14. f.e.m.i.n.k.a

f.e.m.i.n.k.a Истакнат член

Се согласувам со Lina24...така би требало да биде

15. Butterfly..7

Butterfly..7 Истакнат член

Еве и јас вчера видов оглас за во една фирма и се јавив да прашам и таа „тетката“ ми вели: ааа тој оглас е ставен само за да ги пријавам работниците, инаку си има вработени и си работат тие.
    Милсам дека голем дел од огласите (ако не и сите) се ставени само за таа намена.

16. lady2013

lady2013 Активен член

И јас се согласувам со тебе Lina24,тешко и непредвидливо е волонтирањето во Македонија.Познавам многу млади луѓе што волонтирале и по 4 години и на крај ништо.Ти колку време волонтираш ако не е тајна?

17. elence132

elence132 Истакнат член

Стварно така е , во право си , уопште не размислив за тоа дека можеби девојката волунтирала таму и сега со овој оглас само решение да си земе , изреагирав малку импулсивно и без да размислам , се извинувам уште еднаш за ваквиот коментар оти не сакам и мене да ми се случи тоа да одам да волунтирам некаде и баш пред да ме вработат некој друг од нигде и никаде да ти го зафати местото.

18. Marick14

Marick14 Истакнат член

Мајка ми работи во Агенција за вработување. :lol:

19. Elissa

Elissa Форумски идол

Некои огласи се за нови вработувања, а некои се за веќе вработените во таа институција кои имаат нерешен статус и треба да добијат решение. Ина некои луѓе кои многу време работата со договор за работа, и не гледам тука ништо лошо ако огласот е токму за нив. И тие се борат со таа плата да преживеат или пак да гледаат и фамилија.

Lina24 likes this.
  20. lady2013

lady2013 Активен член

А ти вработена си?