еве ви линк кој може да зима надоместок си има услови кои треба да ги исполнува https://www.mtsp.gov.mk/covid-19-ns...rabotniot-staz-preku-agencijata-za-vrabo.nspx
Мислам дека треба да биде одјавен со отказ од работодавачот. Имавме ваков случај во време на короната, вработената во АВРМ ми рече ако работникот не е одјавен со отказ од работодавачот нема право на надоместок. Нека си праша другарот, за секој случај.
Дали некој знае како да се провери на аврм дали си уште во работен однос? Знам имаше порано, ама сега изгледа имаат некој нов систем - дали мора да се оди на шалтер лично, или може некако онлајн? Кас не сум во мк па не можам да отидам лично...
Дали мора да се оди на шалтер да се пријавиш во биро за вработување како барател на работа, или може и електронски некако сега?
Здраво дали може да се вработиш со Уверение за положени испити? Бидејќи ќе треба време да се изготови дипломата така ми кажаа од студентски...Фала ви
Дали при давање отказ од работно место мора да се испочитува рокот од 1 или 3 месеци отказен рок или може порано да се напушти? Или треба да се побара спогодбено раскинување на договорот од работодавачот?
Поздрав. Дали некој знае кога вработиш некој преку онлине системот на АВРМ, по грешка, значи на погрешна фирма, дали може да се избрише комплетно од таа фирма вработениот?
Ќе почнам со работа па дали ќе треба јас да се пријавам во заводот како невработена прво? Бидејќи досега се немам пријавувано. И дали треба да се пријавам во градот на живеење или таму каде што ќе почнам да работам?
Пријави се зошто иначе ќе те вработат и ќе ти стои без образование. Мислам дека можеш и од друг град зошто ти треба лична карта и диплома од завршено образование. Јас кога ја пријавував едната колешка не беше внесена во систем, ама ми завршија работа, иначе исто е од друг град. После ми рекоа нека си донесе диплома само да ме и стои вака без образование.
Во АРМ се носат копии и оригинали на увид за промена на образование или копиите треба да се заверени на нотар нешто?
Здраво, дали за првпат пријавување морам во заводот во капиштец да се обратам или има некоја филијала друга? Другарка ми спомна се пријавила некаде во Влае, па дали може и за првпат