Агенција за вработување

Discussion in 'Барање работа' started by SparkyAngel, Feb 11, 2013.

1. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Здраво, дали некој знае да ми каже нешто за работа во Кроација осигурување ? На кој начин се работи, лесно, тешко и слично. Ви благодарам однапред

2. Skmaki

Skmaki Активен член

Здраво прва година сум на факултет сакам да најдам негде пракса или раб привремено. Знам дека не сака никој без искуство :D ќе може да ми помогнете?

3. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Пред извесно време се пријавив во биро како пасивен барател на работа, бидејќи сум со бебе и не можам секој месец да одам до биро.
    При тоа вработениот што запишуваше податоци ми рече дека доколку си најдам работа може во секое време да отидам и од пасивни во активни да се префрлам?
    Има некој слично искуство, дали е ова навистина вака?

4. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Да,кога сакаш можеш да се префрлиш во активни..јас така долго време бев во пасивни па се префлив..само во пасивни одиш да се пријавиш еднаш на 6 месеци ама рокот е само 3 дена..а на активно мора секој месец да се пријавуваш ама рокот е подолг,некогаш ми даваа 2 недели некогаш цел месец

Tajnaotrovna likes this.
  5. Polsko

Polsko Популарен член

Ако си најдеш работа зошто би се пријавувала во трудот. Ти тогаш ке бидеш вработена а не активен барател на работа. Ти во секое време можеш од пасивен да се префрлиш во активен барател на работа.

Tajnaotrovna likes this.
  6. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Се пријавив бидејќи немавме здравствено, мислејќи дека ќе ми бараат во фондот да сум пријавена во бирото, но таму гледаат само колку приходи имаш годишно.
    Доколку сама си најдам работа не треба ли претходно да сум прјавена во биро? Не ми е баш најјасно како оди сето ова затоа прашувам.

7. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

@Tajnaotrovna, колку што знам, за да се вработиш во државно*, мора да си пријавена во завод како (претпоставувам активен) барател на работа.

* Колку ова во пракса реално се почитува појма немам (добро знаеме како одат државните вработувања кај нас) но знам случај каде жена не можела да биде примена на работа бидејќи не била пријавена во завод (а притоа имала прилично јак вмро-вски грб зад неа).

Tajnaotrovna likes this.
  8. ivinakit

ivinakit Популарен член

Доколку најдеш било каква работа, државна или приватна, без разлика за да те пријават како вработена, да ти тече стаж и осигурување, мора да си пријавена во агенција за вработување.

Tajnaotrovna likes this.
  9. Sandrichka 89

Sandrichka 89 Истакнат член

Здраво девојки, имам едно кратко прашање до вас...пријавена сум во завод како активен барател на работа,денес добив порака за на 09.02.2016 год да присуствувам на некаква обука,но доколку неоправдано не присуствувам ќе ме избришеле од евиденција на невработени...проблемот е во тоа што конечно најдов работа и чекам неделава да ме пријават и бидејќи сум втора смена на работа нема да можам да присуствувам...каде треба да го пријавам моето отсуство само за да не ме избришат од евиденција? Ви благодарам!

10. PogbaPol

PogbaPol Популарен член

Тоа го пишуваат заради да има луѓе на тоа си некаква обука. Мене 100 пати ми има стигнато ваква порака и ниту еднаш не сум појден, и сеуште сум во евиденцијата...
    Немај гајле :D

11. Sandrichka 89

Sandrichka 89 Истакнат член

Благодарам PogbaPol

12. Polsko

Polsko Популарен член

Појди до агенцијата и кажиму. И моја другарка исто така најде работа и не идеше на обуката

Sandrichka 89 likes this.
  13. anakonda88

anakonda88 Популарен член

што мислете за Огласите за вработување , што се објавени на страната на АВРМ ??
    Дали има некој што се вработил преку АВРМ ?

14. Annath

Annath Форумски идол

Тие огласи се само за да се запази законот, бидејќи за секое работно место мора да се распише оглас. И тој оглас најчесто мора да биде објавен преку АВРМ. Знам, затоа што кога сменив работно место, се договарав со работодавачите два месеци и повеќе пред да почнам да работам кај нив, а огласот го објавија пет дена пред да ме примат. Значи, вообичаено прво се прави договор меѓу работодавачот и работникот, се носи пријава за потреба од работник во АВРМ, се објавува огласот, па работникот се пријавува најрано после пет дена од објавувањето.
    Инаку сум се јавувала на телефонскиот број оставен со огласот (ако има) или сум праќала ЦВ на мејл адресата... на телефон ми кажуваа дека местото е веќе пополнето, а на мејл адресата никој не ме удостои со одговор.

15. blurryfave

blurryfave Истакнат член

Здраво. Дали некој може да ми каже кои документи се потребни за да се пријавам ?

16. blurryfave

blurryfave Истакнат член

Знам дека треба извод на родените и свидетелство/диплома
    нешто друго?

17. elimkd

elimkd Форумски идол

Само лична карта и диплома

Tajnaotrovna and blurryfave like this.
  18. blurryfave

blurryfave Истакнат член

океј фала ти :3
    иначе сега завршувам средно, така да се уште немам диплома, ама сакам да работам само преку летото, 2-3 месеци, дали ќе може сега да се пријавам со свидетелство од 8мо одд, и после кога ќе напуштам, крајот на август да се одјавам..затоа шо ќе планирам да студирам

19. elimkd

elimkd Форумски идол

@blurryfave можеш, ќе се пријавиш како со завршено основно, потоа одјави се нема да има проблем

20. blurryfave

blurryfave Истакнат член

ахх океј, thanks again ^_^ имај убав ден

elimkd likes this.