1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Адам и Ева или еволуцијата?

Дискусија во 'Религија' започната од LoVeR, 2 јули 2011.

1. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Еве од што има семејни насилства мажите си ставаат во глава дека се господ на жената амаајде бре луѓе ова се болесни работи пред господ сме сите исти дали јас сум должна на машки член од семејството да се жртвувам како слуга? Господ овие глупости не ги напишал ова некој малоумник го напишал никој на никој не е должен да се покорува секој сам се раѓа и сам умира како може жената да е создадена од реброто на мажот по која смисла како може човек од ребро да се создаде мислам смешно е у 2019 година у вакви работи да се верува уште роботи да се појават вие верувате жената требала да му се покорува на мажот, тоа е насилство а господ не го оправдува насилството.

2. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.601
    Тука никаде не пишува за насилство. Напротив.
    А нема полошо од насилство на жената, никако не оправдувам. Жени отварајте си ги очите пред да стапите во брак.

На carangigia, Bitter-Sweet и Orthophill им се допаѓа ова.
  3. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.103
    Допаѓања:
    163.582
    Појасно од ова, здравје. Освен ако не разбираш англиски :)

На Lianna Anna, Briar Rose, theowndemon и 5 други им се допаѓа ова.
  4. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.601
    Абе разбирам. Ти не ме разбираш мене. :)

На carangigia, Bitter-Sweet и Orthophill им се допаѓа ова.
  5. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.862
    Допаѓања:
    4.570
    Ова се однесува за во Црквата, да не прашува. Туку да си го праша мажот, а ако не знае мажот, тој да го праша епископот или презвитерот. Сепак, вакво нешто во пракса не верувам дека било спроведено. Првиот човек крстен во Европа била жена - света Лидија од Тијатир. И таа не само што го прашувала и Павла, туку и го убедила целиот свој дом (деца, внуци, слуги, робови) да бидат крстени.

На carangigia и worrieddd им се допаѓа ова.
  6. Someonespecial

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.103
    Допаѓања:
    163.582
    Ах да, заборавив... метафори, метафори евриуеар... :D Добро е кога барем се вадите.
    Кога вака и за нелогичната приказна за Адам и Ева?

На Tan4ence и hellocity им се допаѓа ова.
  7. HardSex

HardSex Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    2.425
    Прв дел:Теоретска настава и молитви за истерување на демони.:D

Втор дел:Практична настава за истерување на демони со боксови,клоци и лопати по задник.:D

Овие се за посебен третман,човек треба да биде исклучително внимателен во што верува и на кој се доверува.:D

8. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.322
    Допаѓања:
    28.990
    Така де, одамна било, јасно ми е. И во на Бокачо книгата има поуки дека жената треба да трпи семејно насилство, и јас немам проблем со тоа, бидејќи знам дека книгата е морално нетокму. Она што ми пречи е што никој за Декамерон нема кажано, цитирам ,,пишува дека мажот треба да ја сака и почитува жената како и таа него". Тоа е дупење во здрав разум.

На Bender Rodriguez, Someonespecial, Lianna Anna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.601
    Ти не разбираш што јас зборувам. Живеј си така како мислиш. Најди си маж кој нема да се чувствува така ако тоа ти смета. Отвори Библија и книга Песна над Песните и читај да видиш што се пишува Соломон. Имај убав ден :)

На carangigia, Orthophill и Bitter-Sweet им се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.253
    Еволуцијата не е 'измислена', туку е поткрепена со докази.
    И не потекнуваме од мајмуни.
    Потекнуваме од предци, од кои потекнуваат и мајмуните. Братучеди сме со мајмуните. Со шимпанзите, имаме само 1% разлика во ДНК-та.

На Sofija099, Tan4ence и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  11. Someonespecial

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.103
    Допаѓања:
    163.582
    А Песна над песните, пак, што мислиш - од кој завет е? :D Нели немаа врска еден со друг? :)

Разбираме ние многу добро, Ворид... знаеме и македонски и англиски, а богами и за литература и повеќезначност. :) Не велиме дека нема воопшто основни позитивни вредности во Библијата, но ваквите негативности се непремостиви. Ова би било прифатливо да биде ред од некој лик-сексист во обично уметничко литературно дело. Вака... не.

На KateKane, Lella и Tan4ence им се допаѓа ова.
  12. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.601
    Имаат врска стариот и новиот завет....
    Камо среќа негативностите да биле само некогаш и само во некои случки напишани во Библијата... денес се повеќе ги има и не е зависно од тоа дали некој чита или не туку повеќе од што гледа(бидејќи луѓето се поретко читаат). Знаеме и цртаните за деца колку насилство имаат во себе. Исправно ли е тоа? Зависи на што ќе обратиш внимание и што ќе практикуваш во сопствениот живот. Сите грешиме па така и луѓето спомнати во Библијата си имале свои слабости и грешки. Но земена во целост Библијата е една преубава света книга која е преполна со совети за секој сегмент од животот на човекот. Другите книги го немаат тоа.

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  13. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.601
    Подобро да бев мајмун и да не се замарав со вакви муабети. Генетиката и физиологијата на човекот уште не е во потполност разбрана. Докази се трупаат од денес за утре. Секој ден има нешто ново. Од 100% што може да се знае се сомневам дали човекот има откриено и 50% - па дури и помалку :)

14. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Сите оние кои ви е чудно и нејасно како течела еволуцијата:
    Eднаш кажав и ќе повторам - истражете за индустрискиот меланизам кај Biston betularia и експериментот со хималајскиот зајак. Мислам се едни ос поубедливите докази денес. Секако, ако сакате да знаете:)
    А исто така и другите типови адаптации се докази - апосемијата, мимикријата и криптичката обоеност.
    И не сме настанале ОД мајмуни. Туку настанати сме по пат на дивергентна (оддалечувачка) еволуција од заеднички предок.

На Lella и Someonespecial им се допаѓа ова.
  15. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.601
    Зошто денес е потребен човекот нешто за да докаже? Зошто не се случува промена на карактеристиките на живите организми преку генерациите како што еволуцијата тоа го претставува - тогаш нема да има потреба од докази сите ќе веруваме? Зар тоа имало рок на траење?

16. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Зошто најголем дел од промените не се случуваат преку ноќ. Потребни се стотици години за да се види некоја промена. Ама примериве што ги посочив си чула за нив вооопшто? Ете за нив не е потребно толку време, затоа денес се посигурни докази.
    Хималајскиот зајак - му избричиле дел од белото крзно и ставиле мраз на местото. Како што растело ново крзно на местото покриено со мраз, истото растело во црна боја.
    Eкспериментот е всушност за да се види како околината влијае на експресијата на гените.
    Eпа замисли, ако обичен мраз може да му ја промени бојата на крзното, што ли ќе се случи по илјадници години со толкави промени кои може да настанат?
    Што мислиш, зошто бактериите денес се сe' поотпорни на антибиотици?

Последна измена: 5 септември 2018
    На Lella, Someonespecial и Orthophill им се допаѓа ова.
  17. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.601
    Да сум чула. Бактериите се отпорни на антибиотици затоа што постојано се пијат и кога треба и кога не треба и затоа се јавува резистентност. Ако се разболиш одма ти препишуват антибиотик а не те праќаат прво на микробиолошки испитувања за каква бактерија станува збор. А сигурно има и некои бактерии кои сеуште не се откриени и се нови и прават испитувања во врска со нив. И затоа кажав од 100% колку што може да се знае човекот сигурно многу мал процент знае.

18. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    А таа резистентност како се случува? Сама кажуваш дека има промени, а потоа негираш.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.862
    Допаѓања:
    4.570
    Затоа што едноставно еволуираат и им се врши (не)природна селекција.
    Еволуцијата не може да биде негирана, зашто постои. Ама тоа не е ништо во спротивност со науката на Светото Писмо. Единствено за човекот стои запишано дека е создаден директно од Творецот, директно од Бога. Еволуцијата е само продолжување на креативноста Божја.
    Ме интересира, на пример, зошто на пример бактериите не еволуираат од едноклеточни во двеклеточни? Или зошто на винските мушички не им растат зелени рогови?

На worrieddd му/ѝ се допаѓа ова.
  20. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.601
    Абе сега глупава ме правиш? Не ми кажувај дека од мал организам кој е прост може туку така да настане сложен како што е човечкиот организам. Верувајте си само во докази. Јас верувам дека има многу повеќе од тоа и дека има Бог кој создава.