Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Адам и Ева или еволуцијата?

Дискусија во 'Религија' започната од LoVeR, 2 јули 2011.

1. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.106
    Допаѓања:
    163.640
    Еве јас ќе те цитирам. Ова значи дека само денес не го оправдуваш затоа што веќе има многу луѓе.
    Или пак е во прашање некое недоразбирање или метафора?

На Anabelle.Amorette, Rebecca_R и KateKane им се допаѓа ова.
  2. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Тогаш ајде објасни ми, ако не оправдуваш инцест, а @Someonespecial те цитирала веќе и напишаното вели поинаку, како е возможно да се водиш според книга која оправдува инцест?

3. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.693
    Допаѓања:
    10.142
    А каде тоа Библијата оправдува инцес?

П.с. не ја цитирај worrieddd, цитирај ми ја Библијата каде оправдува инцес.

4. RESANKA

RESANKA Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    430
    Epa koga go nema dedo Boze da raskrsti so Sodoma i Gomora koj e kriv:D Mozda pa i nego mu e zanimlivo da gi gleda taka,a moze im dava fora sami da se smenat;)

На carangigia и baba Rada им се допаѓа ова.
  5. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.601
    Па? Си постоел порано најверојатно бидејќи читам во Библијата - можам ли јас да го сменам тоа што постоело? Во почетокот не бил осуден и недозволен како што подоцна се случило кога се наполнила земјата? И веќе кажав факт е дека сите сме роднини далечни. Денес после 3ти братучеди може да си се венчаваат. Јас 3те братучеди не си ни ги знам, не па другите подалечни. И така оди до бескрај. Не ми пишувајте без прекин за инцест, ко хомосексуланоста која ја оправдувате е грев пред Бога.

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.106
    Допаѓања:
    163.640
    Јас заклучувам дека ако во Библијата не пишуваше и оти Бог еден ден го забранил, тебе сѐ уште ќе ти беше океј. Тоа се тие стабилни морални ставови на хардкор верници :D

И Ворид, за крај би ти рекла - подобро тргни го тоа Love always wins од профил. Тоа е парола на либерални луѓе кои поддржуваат секаква обострана љубов и односи меѓу возрасни луѓе (не роднински поврзани), така да не ти стои :)

На Anabelle.Amorette, Читател, Tan4ence и 2 други им се допаѓа ова.
  7. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.601
    Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој што верува во Него, да не погине, но да има живот вечен.- Св.евангелие според апостол Јован 3:16

Бог со својата љубов према нас го победил гревот на крстот. Тоа е моето сфаќање на паролата која ја гледаш на профилот. Е ова е љубов Божја, безусловна, нечовечка, вечна, за нас несфатлива. :)

На carangigia, Orthophill, RESANKA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. RESANKA

RESANKA Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    430
    Lowe always wins moze da se tolkuva na poveke nacini.
    Nikoj nema pravo da mu nametnuva na poedinecot kako ke ja dozivuva ljubovta.
    I ne moze da se razgranici za kakva i cija ljubov Bozjata li na partnerot li ( za partner smetam i lice od razlicen pol i lice od ist pol jas ne paravam razlika na toa pole)na decata li na prijatelite li,sekoj ima pravo na ljubov taa e primarnata vodilka na nas coveckite bitija niz vremeto i prostorot,bila i otsekogas ke bide.
    Treba da se ljubi iskreno dlaboko i cisto,bez fanatiizam,bez potsmev i omalovazuvanje kon poinakvite,site sme razlicni i prikazna za sebe.
    Ima li isto zrno pesok vo pustinata?
    Zapocnalo se od ljubovta na Kreatorot kon nas kon svoite deca,plodovi na ljubov.
    Lugeto sme od start sakani i obdareni so svest kako dar,dokaz za taa ljubov na Kreatorot kon nas.
    No sto ne znaeme samite da se sakame,pravilno da ja upotrebuvame svesta i pocituvame bez predrasudi takvi kavi sme ne e kriv dedo Boze ni baba Bozana:D

На worrieddd му/ѝ се допаѓа ова.
  9. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.245
    Допаѓања:
    39.586
    @worrieddd
    Ме тагираш само кога се спомнува хомосексуалност ;(

Јас разбирам дека си дискриминирана хетеросексуалка, ама не се секирај ќе биде боље. :wasntme:

На Anabelle.Amorette, Someonespecial, DAngel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. RESANKA

RESANKA Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    430
    Toa sto ti smetas deka ke bide podobro @worrieddd pa ne smeta taka.
    I golema rabota sega i dvete ste vo pravo i istovermeno dvete ne ste vo pravo.
    Toa zavisi od toa koj kako gleda kon nestata.
    Aj sega dosta provokacii ili za homoseksualnost prodolzete na drugi temi i dvete i koi i da saka za toa da pise neka vi se pridruzi.

11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    Немој и ти сега, дека од мајмуни потекнуваме.
    Се кладам во 100 евра, дека ја знаеш теоријата на еволуцијата, подобро од многу еволуционисти :)

12. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.864
    Допаѓања:
    4.575
    Првиот закон кој Бог им го дал на човекот и човечицата бил: „Раѓајте се и множете се и исполнете ја земјата и владејте со неа!“
    Инцестот е прогласен за грев со законот што Бог му го дал на Мојсеја. Зошто тогаш? Затоа што луѓето душевно веќе биле еволуирани до тој степен да можат да се воздржуваат од полово општење со своите блиски (и не само што е тогаш укинат инцестот, укинати се многу други работи). Претходно иако човекот бил разумен, сепак не бил доволно развиен (душевно и духовно) да може да ги согледува своите гревови и прегрешенија.
    Потоа, поминале уште многу векови додека нашиот Спасител и Бог, Господ Иисус Христос ни ги даде совршените закони на љубовта, но не за да се укине Мојсеевиот закон, туку за да се усоврши.

Пасос 1.: Како што ѕвезда, се разликува од друга ѕвезда на небото по својот сјај и големина, така и во рајот се разликуваат спасените по своето достоинство.

Пасос 2: Хам згрешил со тоа што го видел пијаниот му татко гол. И место да го покрие како што го покриле подоцна Јафет и Сим, тој му се подсмевал. Рувим, синот Јаковов ја осквернил постелата на татка си, блудодејствувајќи со една од наложниците таткови. Не станува збор ни за мајка му Лија, ни за тетка му Рахила, туку за Валла (слугинката на Рахила).

Пасос 3: Содомјаните и Гоморјаните не само што стапувале во доброволни хомосексуални врски, туку стапувале и во насилни. Таа капка ја прелеала чашата на праведниот гнев Господов и ги срушил тие два градови (кои по својот значај во тоа време биле како денешните Њујорк и Брисел).

На Bitter-Sweet, orevokrsacka, MarigoldA и 3 други им се допаѓа ова.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    Интересна приказна...

Ова болдираново ми е малку оксиморон, ама нема врска.. Секако интересна приказна.

14. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.601
    Како си сигурна во тоа дали твоите и моите 5 минути не истекуваат сега?
    Во Библијата пишува : Бидете постојано будни/спремни/трезвени бидејќи не го знаете ни денот ни часот.
    За да заврши животот на човекот понекогаш е потребна само една секунда.
    За некои на жалост ќе биде прекасно кога ќе сфатат што изгубиле, а можеле да го имаат. А тоа (спасението и вечниот живот) е многу повредно од овоземните задоволства. :)

На Bitter-Sweet и carangigia им се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    Ај-ај-ај.. Ами ако нема 'вечен живот'?

Ја викам не постои такво нешто, животот е еден, овде и сега и не е 'генерална проба пред настап'.

Мислиш да го 'порпуштиш' животот, во надеж дека ќе ти се пружа втора шанса?

Ќе бидам умен Дедо Мраз! Дај ми точак! Оти јас сум точак

16. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.601
    Да ја имам таа надеж. Што мислиш кога кажуваш пропуштен живот? Не ме познаваш, а ни јас тебе. Што имаш ти што немам јас според твоето сфаќање за пропуштен живот?

На Bitter-Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    Ако ја следиш Библијата и нејзиното учење, сигурно ќе се држиш во потчинета улога, во однос на мажите... на пример.

18. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.601
    Што друго на пример?

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  19. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.601
    @WildMk еве да ти одговорам за потчинетоста. Потчинетоста не зависи само од сфаќањата на жената туку и на мажот. Ако најдев маж што размислува така како во старо време многу веројатно дека ќе бев потчинета. Но, за среќа Бог ми дал маж што ме сака и почитува и не е груб кон мене, како што пишува во Библијата. Здраво го уживам животот во потполност. Па што е за тебе пропуштен живот? Што имаш ти а немам јас?

На carangigia, orevokrsacka, baba Rada и 2 други им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    Нема да имаш секс пред брак, ќе спиеш надвор кога имаш добиено, ќе од
    Не знам дали имам јас нешто што ти немаш, па не можам на тоа да ти одговорам.
    Ама ако се водиш по Библијата, не смееш да пиеш, да пушиш, да се коцкаш, да имаш секс пред брак, да имаш заштитетн секс, не смееш да абортираш, не смееш да псуеш, да навредуваш, треба да не враќаш на неправди, да бидеш 'нечиста' кога имаш добиено, да биде мажот глава на фамилијата, да каменуваш прељубници... и не знам што се' друго е таму пишано...