Адам и Ева или еволуцијата?

Discussion in 'Религија' started by LoVeR, Jul 2, 2011.

1. Asparagus

Asparagus Популарен член

Да, баш тоа сакам да го кажам, а ти и твојата неписменост комбинирана со глупостите што ги тресеш на темиве се доказ за тоа.

Tan4ence, Someonespecial and DAngel like this.
  2. Matotheja

Matotheja Популарен член

Еволуција. Ниту Адам и Ева, ниту мајмун.

theowndemon and Bender Rodriguez like this.
  3. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Еве јас сум верник ама не верувам дека сме настанале од Адам и Ева пошто ми е нелогично исто како што и тоа со еволуцијата. Сепак верувам дека сме создадени.
    Обично атеистите веруваат во еволуција најчесто изоставајќи го фактот од неукост дека и еволуцијата и науката не го негираат создавањето. И да сме еволуирале од нешто сепак тоа нешто е создадено.
    Инаку на тие часови по еволуција не те учат ништо туку само ти сервираат тоа што им сервирале на нив. Пишува во учебникот дека сме настанале од пра мајмун, залепиле слика од суштество која е производ и лага на некој паметњак и готово ако не мислиш така тогаш си неписмен. Барем така ги етикетираше еден член погоре тие што веруваат во Адам и Ева... Тоа со бананата е логично до некаде. Ако имаме 50% иста ДНК значи логично е да имаме некој заеднички предок, нели таков е случајот и со мајмуните.

4. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Ако се за тебе тоа глупости за одреден дел на луѓе не се затоа почитувај поразлично мислење и став од твоето и не шири расизам. Ова всушност покажува колку си неписмен.

5. Lella

Lella Форумски идол

Дали воопшто знаеш што е расизам?

pupi.girl, theowndemon and DAngel like this.
  6. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Да знам, ти знаеш? Неможев соодветен збор да најдам па пишав расизам бидејќи тоа што го вели тој е идентично со расизам. Дискриминира и навредува одредена група на луѓе.

carangigia likes this.
  7. blonde_supergirl

blonde_supergirl Истакнат член

Ни едното ни другото.

8. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Од нежива материја не се прави жива. Законот за биогенеза. Одма тука се побива Библијата.

Значи логично е. Ако нема сонце, нема да има растенија, фотосинтеза, кидлород... Што значи, ќе нема никаков жив свет.

Еволуцијата го објаснува преминот на видовите од еден во друг. И не само на човекот, ами на целиот жив свет кој се адаптирал на процесите за добивање енергија. Човекот е само дел од екосистемот и балансот во природата.

Не мешајте религија и наука.

П.С. Мене штркот ме донесе. Така мајка ми ми кажуваше кога бев мала. Сега знам дека во училиште се беше теорија на заговор. Мајките не лажат. :rofl: Мала шала. :D

9. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Нит едното , нит другото... Bite me сите колективно на темава.:D

10. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Ниту едно . Ако потекнуваме од Адам и Ева , тогаш човештвото е резултат на инцест на нивните деца . Од друга страна , ниту теоријата за еволуцијата не ми е нешто сигурна .

П . С . Јас ко мала ја прашував мајка ми , зошто немаме штрафови како Пинокио , како не направиле без штрафови и како ни се држат екстремитетите без нив :rofl: .

Lolo5 likes this.
  11. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Науката нема одговор за тоа како настанал животот, туку само хипотези. Најпознатата од нив е абиогенезата, но сепак, за неа, за разлика од еволуцијата, немаме никакви цврсти докази. Еволуцијата од друга страна, и покрај тоа што многумина милуваат да стават акцент на она теорија, е факт.

Но она што многумина не го разбираат е дека еволуцијата не го негира постоењето на создател или Бог - таа воопшто не се занимава со тоа како настанал животот. Поентата ми е, изборот не е и не мора да биде еволуција или религија.

Да, така е. Ама, има голема разлика помеѓу „човекот и бананата имаат заеднички предок“ и „човекот настанал од банана“ - исто како и за човекот и мајмунот, де. Човекот има одреден процент на иста ДНК со сите организми кои постојат денес (да, и со растенијата), но тоа не значи дека настанал од ниту еден од нив. Едноставно значи дека целиот жив свет на Земјата има заеднички предок. :)

Lolo5, Victorian, theowndemon and 7 others like this.
  12. L-a-r-a22

L-a-r-a22 Популарен член

Ако Адам и Ева имале син и ќерка, значи брат и сестра правеле деца?

Не сме настанати ниту на едниот, ниту на другиот начин. Туку на некој трет, што никој не го знае. Ниту некогаш ќе го знае.

CoCoGiiiRL likes this.
  13. zaguben

zaguben Истакнат член

Ова е Професор на Канадски Универзитет по МОЛЕКУЛАРНА БИОЛОГИЈА . По потекло е србин, додека студирал тој бил атеист бидејки не верувал во бог но како научник дошол до други заклучоци. Па бидејќи си многу начитан ти препорачувам да одвоиш само 1 час и 14 мин ништо повеќе за да го изгледаш излагањето на професоров..
    Прв и последен одговор кон тебе позз и се најдобро.

14. Mimis

Mimis Истакнат член

Ако сме настанале од Адам и Ева, тогаш тие од што настанале?Повеќе верувам во теоријата на Дарвин за еволуцијата, затоа што со создавањето на светот прво се формирале едноклеточни, па повеќеклеточни организми и така натаму. А тоа со Адам и Ева според мене е измислено затоа што двајца се потребни за создавање нов живот, а ова е само приказна од денешен аспект.Сите ќе бевме во сродство доколку сме создадени од 2ца луѓе.

Someonespecial likes this.
  15. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Адам и Ева се создадени од Господ. Адам бил создаден од земен прав. Дали воопшто знаеш дека телото на мртов човек по некое време се претвора буквално во прав. Исто така и елементите од кои е се состои човекот можат да се најдат во земјата.
    За еволуцијата нема многу докази. Ние само физички личиме на денешните мајмуни кои според еволуцијата ние луѓето имаме заеднички предок со нив.
    Дали знаеш дека освен човекот и пчелата користи комуникација со писмо тогаш зошто никој не рече дека сме настанале од пчела? ^_^

16. Mimis

Mimis Истакнат член

Создадени од Господ.. пак е тоа нереално и повеќе може да се докаже другата теорија, иако е само теорија и еден доказ е дека поразвиените форми на живот се развиле од понеразвиените.И никој не кажува дека сме настанале од пчела затоа што некогаш на човекот не му било потребно писмо, и не е важен фактор за негов опстанок, нема врска писмото со создавањето и опстанокот.

17. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Го споменав тоа бидејќи на тој начин сме слични со пчелата и секако дека има врска, бидејќи со тоа може да ги бараме и сличностите со другите суштества и да видиме дали навистина сме создадени или сме еволуирани од мајмун. Сметам дека не е доволен доказ на еволуцијата дека сме настанале од мајмун само затоа што само физички личиме на мајмун.
    Како луѓе, единствени не прави тоа што користиме јазик, човекот одсекогаш користел знаци за комуникација. Но тоа го прави и пчелата и таа користи јазик додека мајмунот не. Дали знаеш кое друго суштество војува помеѓу својот вид како што тоа го прави човекот? Тоа е мравка, таа војува помеѓу својот вид како и човекот додека мајмунот не. Дали знаеш дека исто така мравката одгледува домашни животни како и човекот? Да звучи смешно но вистинито, мравката одгледува вошки од кои молзе сок како што тоа го прави човекот од кравите козите и слично. Додека мајмунот не го прави тоа. Па зошто тогаш своето потекло не го бараме помеѓу инсектите?

18. CoCoGiiiRL

CoCoGiiiRL Популарен член

Јас мислам дека мајмунот настанал од човекот па вие како сакате :D

19. Mimis

Mimis Истакнат член

Никој не го споредува човекот со инсектите затоа што не личат меѓусебно, можеби ти со твојата теорија ќе докажеш нешто и ќе бидеш во право:)

20. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Па ги споредив бидејќи имаат сличности. Еволуцијата вели дека од мајмун сме настанале а всушност ние имаме поголеми сличнности со инсектите а не со мајмунот. Јас воопшто не верува дека сме настанале од инсекти, само пробувам да ти објаснам дека теорија на еволуцијата на дарвин е воопшто неточна и нелогична.