Nie sme na toa mlekce. Prvo pievme hipoalergenik ama sega sme na combiotic 1. Imame grcevi...ama infacalm kapkite mislam ne spasuvaat... Vie kako ste?
Nie sme 2+sega pocnaa grcevite pred toa nemavme.pocnav da Koristam kolief pa ke videme dali ke se smirat malku od malku.
Ние го имаме истиот проблем Дарјан има 9 недели а тежи 6.500 ( роден е со 4 кг) а користиме Аптамил 1. Не давам повеќе од 120 мл... на секои 3 часа, кога има можност и повеќе. Во Ремедика ги вршиме редовните контроли, и докторката ми го смени млекото со Аптамил комфорт ( имало помалку протеини) со мака го пие, го повраќа, и има жолто-зелена столица Утре сме повторно на контрола па да видиме, иначе греота, плаче, вознемирен е... гладен!
Дали сте користеле Новалац ад млеко и дали сте задоволни? Знам дека е индивидуално, но тие што користеле и Аптамил 1 се позадоволни со Новалац...
За големиот користев како дохрана покрај доењето во првите 6 месеци. Млекото си е супер, моите искуства се позитивни.
Полесно е од Аптамил, што е поразлично? Сакам да сменам, зашто некако не ми го сака Аптамилов, да видам да не е до млекото... каде го има тоа? Или кое би го препорачале?
Денес бевме на преглед и за една недела качила само 80грама. Имаме 25 дена и првите недели све си беше добро, си ја врати тежината од раѓање па другата недела качи 200 грама и оваа недела само 80. Докторот ми рече да и давам по 30мл млеко 3 пати на ден и плус да ја дојам па да видиме како ќе биде. Јас и купив нан е сега страв ми е да не фати некој запек, можно ли е? Ако има такво нешто што да и правам?
Не знам искрено, не пробав друго млеко со првото, Новалак ми препорачаа, тоа купив, фала Богу го прифати и добро напредуваше. Не беше нешто голем напредокот, ама по 600-700 грама месечно одеше, што мислам зависи од детето. Еве го и сега, со 18 кг е на 7 години, никако да се здебели.
Запек нема да фати, ама можно е да и направи грчеви... така да земи си и капки за грчеви или биогаја. Колку е родена, а колку е сега?
Вистина е под просек напредокот, но дали бебето покажува знаци дека е гладно? Плаче? Не спие и не се смирува? Да не има бебето жолтица? Го будиш на барем секои 3 4 часа за цицање? Колку какани и мочани пелени имаа дневно? Колку подои? Многу се избрзува со давање ад. На крајот има бебиња кои месечно качуваат 400г за цел месец па не им треба ад туку таков им е метаболизмот. Мерете се пред и по подој, да видиш дали цица доволно..
Родена е 2650 а не пуштија со 2470. Втората недела имаше 2620, третата 2820 и денес 2900. А за грчеви има ама не секоја вечер пример 2-3 ноќи има па 2-3 нема. Да и давам само биогаја или и нешто друго? Бебчето или спие или плаче или е на цицка. Значи цел ден ми е на цицка додека не заспие. До сега само 3-4 пати се има случено да си лежи мирна и тоа само 5 мин и почнува да плаче. Оваа недела ноќе не спие мирно нон стоп мрда ќе ја занишам и си продолжува и станува на 2-3 саати да цица, а пред тоа си спиеше ноќе по 6 саати. Еден ден не кака па другиот ќе се искака 2-3 пати. За мочкање си моча, кога и да и ја сменам пелената и е мочана кога повеќе кога помалце. Стварно незнам што да правам а жал ми е ако е гладна.
Можеш да земеш и плус колиеф или еспумисан Л за грчевите, биогајата е пробиотиче, прашај го матичниот, јас давав еспумисан л и БиоГаја.
здраво мамички ние сме ма доење плус ад и сакам да ве прашам тие што користите хип комбиотик дали му е посуво каканото на бебето,и многу се мачи ко ке кака со солзи ... и дали е добро хумана 1 да му сменам или некој предлог....
Нека си ја по цел ден на града, тоа и е потребно во овој период. Супер штом си цица, мокрите пелени покажуваат дека имаш млеко. Ако даваш АД давај исклучиво со шприц за да не ти се одбие и тоа после подој. Немој да заменуваш подој со АД. Ќе видите за 1 недела каков ќе е напредокот.
Не верувам дека е од хип. И моето пиеше како дохрана и никаков проблем немаше. Си какаше убаво и без мака.