Адаптирано млеко

Discussion in 'Бебе' started by meU, Jan 12, 2013.

1. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Давам вечера да, ама јас ставам само две мали бисквити (оние на лино) колку да му го смени вкусот и со лажичка му го дадов млекото (ниедно ад до сега не ми го прифати предходно а несака ни ни шише никакво) така да од бисквитите верувам дека не ни пробал он пошто беа останати доле во тањирот. Мене ми е да го навикнам јас полека полека на адаптирано затоа што од оправдани причини ќе морам да го одбијам полека од доење кога ќе тргнам на работа.

2. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Ahaaa e ok.
    A caska so klunce, cefka i sl?

3. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Ништо не прифаќа од чашка со клунче само водичка пие ,сум пробала и сок да му понудам преку чашка не сака дури.

wannaBeMomma likes this.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Доените деца тешко прифаќаат ад млеко. Ретки се оние што лесно ќе се прешалтаат од мајчино на ад, вкусот не е ист. Дури и кравјо или козјо тешко прифаќаат. А кисело млеко и јогурт се друга приказна.

elcezelce likes this.
  5. LejdiD

LejdiD Истакнат член

Здраво мајки ние сме 15 месеци ама сеуште не давам кравјо млеко туку аптамил ама само во храна ,не го пие зошто цица но давам еднаш дневно во кашички. За оваа возраст е аптамил 3 нели ама проблемот е што се продава само големо пакување кое нема шанси да го потрошиме во предвиденото време од 3 недели. Прашањето ми е дали може да се употребува млекото кое е отворено и подолго време од ова што го пишува на пакувањето дали можеби ќе е штетно ако се користи подолго? Вие колку време најдолго сте го користеле

6. wannaBeMomma

Ne. Opasno e

7. mariz

mariz Форумски идол

А не е со две кесички? Или и 3ка е со ново пластично пакување? Подобро да смениш млеко и да земеш од оние со по две кесички... или мало пакување. Како пишува на кутијата така треба..

8. Annath

Annath Форумски идол

Јас па мислам дека може да се користи. Ако се чува прописно затворено и подалеку од влага, нема гајле. Не се расипува така лесно. Нормално дека производителот ќе напише во рок од три недели за да му се троши. Сум користела едно млеко (нс Бејби Лав) и подолго од три недели, ништо не му беше на детево. Не дека пиеше многу, одвај 30 мл ако испиеше во денот.

9. Bojana 123

Bojana 123 Истакнат член

Јана водата се преврива пред давање или не?

10. wannaBeMomma

Ne ne

11. BirMelek

BirMelek Популарен член

Јас кашички на таа возраст правам со битолско млеко. Тоа е многу мала количина, која е дозволена за кравско млеко. И самите педијатри дозволуваат да се употребува кравско млеко за подготвување на кашички. Така и повеќе ќе можеш да му правиш, т.е повеќе избор имаш. Ќе можеш гризот со млеко да го вариш, пудинг да правиш домашен итн.
    Не инсистирам, јас сум противник бебе да пие тетрапак, но за кашички сум слушала баш на ом+ сајковски и една професорка на медицина гастроентерохепатолог, дека е сосема ок кашите да се подготвуваат со кравско млеко. Количината е навистина мала.
    А за пиење немам намера и јас да давам. Зависник од аптамил имам дома!

didisi and stevemila like this.
  12. Bojana 123

Bojana 123 Истакнат член

Благодарам на одговорот

wannaBeMomma likes this.
  13. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Вие Јана вода користите за бебчето? Ако да, кажи ми те молам од која возраст, бидејќи многу вода почна да ми оди, што за чај, што за млеко, за кашички, а Бебеланот е 62-66 денари зависи каде, не е до толку дека не се издржува, ама зошто да купувам од 60 и кусур денари ако можам дупло поевтина да користам.

Во Зегин ми рекоа да користам бебешка вода барем до 1 година, а дете нормално наголемува со апетитите, па сакам на Јана да се префрлам, гледам дека многу мајки ја користат.

А и ако знаеш да ми кажеш колку е попскапа Јана Бејби водата од обичната Јана, и каде ја има, по аптекиве никогаш немаат Јана Бејби.

14. wannaBeMomma

Jana koristam od samo ragjanje koga si dojdovme doma. Na sobna, nevriena.
    Odobreno od pedijatar.
    Ne znam moze veke da ja nema jana bejbi posle skandalot no vaka nekako bea cenite:
    Jana bejbi: 1l - 40den
    Jana : 1.5l - 28 den
    Jana bejbi i jana se razlicno pakuvanje, ista voda. Imam i mail od hrvatska nivni, tij bese odgovorot.
    Taka da slobodmlno kupi jana, nema potreba od specijalbive, isti se. Bitno e da ima nisko nivo na natrium

RedRevolution likes this.
  15. RedRevolution

Ти благодарам за одговорот, ќе сменам вода :)

wannaBeMomma likes this.
  16. duffi

duffi Форумски идол

@wannaBeMomma земав вчера пакет Јана по нетегања со маж.
    И синоќа кога легнавме јас и беба он ја превривал. :rofl:

Ano and fana like this.
  17. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

И јас би ја вриела. :)

duffi likes this.
  18. eli25

eli25 Форумски идол

педијатар ми рече ладна и јана не мора да преврирам:) јас не ја преврирам.

ludoto19, duffi and wannaBeMomma like this.
  19. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Јас би ја вриела по отворањето. Ми има логика препораката да се врие по 24/48 ч. Сепак не е веќе "стерилна" и постои можност да се развијат микроорганизми и сл..

20. RedRevolution

@wannaBeMomma @kukla21 @duffi а ако ја превривам, морам ли за секое млеко или каша посебно или можам цело шише да ја превријам, и ако превривам голема количина како да ја чувам после, пак во пластиката да ја вратам, и во фрижидер или на собна?

Многу прашувам, за никаде сум, зннам, а уште не сум стигнала до покомплицирани јадења, ќе ви се смачам од прашување, ништо не знам да готвам, не па за бебе, уствари не знам ни да купувам храна, а не да ја спремам, срамотилаци (ја купи го, додека да ми текне или да прочитам рецепт што да правам со нештото, оно мувлосало, скапало) :$ :worried::headbang: (facepalm) :tmi::tmi::tmi:

kukla21, duffi and emkaemka like this.