Давам вечера да, ама јас ставам само две мали бисквити (оние на лино) колку да му го смени вкусот и со лажичка му го дадов млекото (ниедно ад до сега не ми го прифати предходно а несака ни ни шише никакво) така да од бисквитите верувам дека не ни пробал он пошто беа останати доле во тањирот. Мене ми е да го навикнам јас полека полека на адаптирано затоа што од оправдани причини ќе морам да го одбијам полека од доење кога ќе тргнам на работа.
Ништо не прифаќа од чашка со клунче само водичка пие ,сум пробала и сок да му понудам преку чашка не сака дури.
Доените деца тешко прифаќаат ад млеко. Ретки се оние што лесно ќе се прешалтаат од мајчино на ад, вкусот не е ист. Дури и кравјо или козјо тешко прифаќаат. А кисело млеко и јогурт се друга приказна.
Здраво мајки ние сме 15 месеци ама сеуште не давам кравјо млеко туку аптамил ама само во храна ,не го пие зошто цица но давам еднаш дневно во кашички. За оваа возраст е аптамил 3 нели ама проблемот е што се продава само големо пакување кое нема шанси да го потрошиме во предвиденото време од 3 недели. Прашањето ми е дали може да се употребува млекото кое е отворено и подолго време од ова што го пишува на пакувањето дали можеби ќе е штетно ако се користи подолго? Вие колку време најдолго сте го користеле
А не е со две кесички? Или и 3ка е со ново пластично пакување? Подобро да смениш млеко и да земеш од оние со по две кесички... или мало пакување. Како пишува на кутијата така треба..
Јас па мислам дека може да се користи. Ако се чува прописно затворено и подалеку од влага, нема гајле. Не се расипува така лесно. Нормално дека производителот ќе напише во рок од три недели за да му се троши. Сум користела едно млеко (нс Бејби Лав) и подолго од три недели, ништо не му беше на детево. Не дека пиеше многу, одвај 30 мл ако испиеше во денот.
Јас кашички на таа возраст правам со битолско млеко. Тоа е многу мала количина, која е дозволена за кравско млеко. И самите педијатри дозволуваат да се употребува кравско млеко за подготвување на кашички. Така и повеќе ќе можеш да му правиш, т.е повеќе избор имаш. Ќе можеш гризот со млеко да го вариш, пудинг да правиш домашен итн. Не инсистирам, јас сум противник бебе да пие тетрапак, но за кашички сум слушала баш на ом+ сајковски и една професорка на медицина гастроентерохепатолог, дека е сосема ок кашите да се подготвуваат со кравско млеко. Количината е навистина мала. А за пиење немам намера и јас да давам. Зависник од аптамил имам дома!
Вие Јана вода користите за бебчето? Ако да, кажи ми те молам од која возраст, бидејќи многу вода почна да ми оди, што за чај, што за млеко, за кашички, а Бебеланот е 62-66 денари зависи каде, не е до толку дека не се издржува, ама зошто да купувам од 60 и кусур денари ако можам дупло поевтина да користам. Во Зегин ми рекоа да користам бебешка вода барем до 1 година, а дете нормално наголемува со апетитите, па сакам на Јана да се префрлам, гледам дека многу мајки ја користат. А и ако знаеш да ми кажеш колку е попскапа Јана Бејби водата од обичната Јана, и каде ја има, по аптекиве никогаш немаат Јана Бејби.
Jana koristam od samo ragjanje koga si dojdovme doma. Na sobna, nevriena. Odobreno od pedijatar. Ne znam moze veke da ja nema jana bejbi posle skandalot no vaka nekako bea cenite: Jana bejbi: 1l - 40den Jana : 1.5l - 28 den Jana bejbi i jana se razlicno pakuvanje, ista voda. Imam i mail od hrvatska nivni, tij bese odgovorot. Taka da slobodmlno kupi jana, nema potreba od specijalbive, isti se. Bitno e da ima nisko nivo na natrium
@wannaBeMomma земав вчера пакет Јана по нетегања со маж. И синоќа кога легнавме јас и беба он ја превривал.
Јас би ја вриела по отворањето. Ми има логика препораката да се врие по 24/48 ч. Сепак не е веќе "стерилна" и постои можност да се развијат микроорганизми и сл..
@wannaBeMomma @kukla21 @duffi а ако ја превривам, морам ли за секое млеко или каша посебно или можам цело шише да ја превријам, и ако превривам голема количина како да ја чувам после, пак во пластиката да ја вратам, и во фрижидер или на собна? Многу прашувам, за никаде сум, зннам, а уште не сум стигнала до покомплицирани јадења, ќе ви се смачам од прашување, ништо не знам да готвам, не па за бебе, уствари не знам ни да купувам храна, а не да ја спремам, срамотилаци (ја купи го, додека да ми текне или да прочитам рецепт што да правам со нештото, оно мувлосало, скапало)