Kolku vreme moze mmlekoto da stoi? Primer go pravam vo 6, kolki saati smee da se pie? Obicno na 2 saati mi bara... toa od 6 ako i ostane moze li vo 8 da i go dadam?
A stalno so zovriena voda go pravite? Deka navecer znae na2 saati da mi se budi za 20 ml mleko...sekoj pat nova dozaa da i praam so zovriena voda pa da ladam?
АД сум чувала максимум 30мин на собна температура. А сега бидејќи е топло ни толку. Направи пред да пие, што остане фрли.
Дали ми треба да имам адаптирано млеко веднаш по доаѓање дома од болница? Од кога ќе се отвори конзервата, колку време трае? Има помали пакувања?
По мене не. 3 недели има рок отвореното млеко. Ќе те упатат во болница. Ќе го следиш бебето. Не избрзувај со ад. Се купува во секое време. Најлесно е да се научи на шише. Тешко е да се адаптира на града.
Така некако и си мислев. Ама во глава немам претстава што ме чека. Ако чекам да дојде млеко, ако немам, а ако ми е гладно бебето, одењето 10 минути до аптека ќе ми се види ко вечност. Паники ме фаќаат изгледа
пиевме хипп по препорака на педијатар како поквалитетно ми го препорача аптамил што мислите подобро е/?
Не брзај со адаптирано, може нема да ти треба, а ако треба, почекај да видиш за кое млеко ќе те советуваат. Имај си само стерилизарно шишенце кога ќе си дојдеш дома, за ако притреба.
Ние по многу мислење се префливме од Нан1 на Аптамил комфорт по препорака од доктор заради грчевите, од истиот ден се смалија доста, сега само што прди како возрасен (така и мириса хахаха). Прашањето ми е и пред да го префрлиме почна помалку да пие..ако пиел 650-670мл млеко во денот, сега пие 600-630мл. По формулата 150мл на кг тежина доволно е, ама чудно ми дојде одеднаш да смали, нели се повеќе треба да пијат. Вака поспоро ќе се збуцкува? Нормално е да смали количина? Веќе недела дена вака пие и не сака повеќе.
Мами бебињава на два саати бараат лапачка , дали да зголемам доза за да издржат три саати или да чекам доктор да каже? Колав ти е бебуш? Моиве 18 ден по 300мл пијат а многу малку цицаат.
Различни се по состав, па ова повеќе го заситува, претпоставувам а и види цуцлата дали му одговара, да не му е мала веќе, па повеќе влече, а помалку тече и да се уморува.
Незнам како ги рачунат скоковите кај прематурчиња, но можно е да е скок во развој чим забушава така со млекце... на колку време ти пие? И дали е нервозен нешто? Да не спие? Да плаче?
Избегнувај да даваш адаптирано млеко на помалку од 3 часа. Зголеми ја дозата еднаш и види како ќе биде.
Има околу 4 кила, ќе се мериме за точно наредната недела на преглед. Ние сме 3.5 месеци, ама 1.5 месец корегирана возраст, затоа по кг. гледам. Ако јадат повеќе без да бљуцнат дај им, плус формула треба да е на 3 саати, убаво да се свари. Ние како во болница 8 оброци на 3 саати од старт бевме, после на ~3.5 се научи, 7 оброка. Аптамилов гледам поспоро се вари може ќе може поголема количина на 4 саати, пак исто ќе дојде во вкупната количина, ама пред да прашам доктор не мењам. @mariz Апликација вика дека сме у сончева фаза, скокот дека завршил пред некој ден. Нели таму се гледа по термин на раѓање, не кога е родено. @*Ench@nted* Ја сменив цуцлата, сега е со поголемо дупче, голема разлика, се нервираше кога цица, сега убаво си мљацка.
Ден, два, три мислам секогаш може да се разликува. Па мислам дека чим недела дена бил таков, ке почне да си пие деновиве пак убаво Мојава па повеќе од 150мл до 5,6м не пиеше, по 600гр напредуваше. Ама затоа сега надокнадува
@DuchessAnn Аптамилот е најгуста формула. Веројатно го заситува повеќе, затоа помалку пие. @kostarika јас давав и давам на два часа ако бара. Не му прави тешкотии. Кога ќе растат и пијат по поголема доза ќе се разретчуват оброците.