Ke dades uste znaci ne mu e dovolno toa... mene lekar mi ima kazano ne jadat sekogas isto nekogas na 2h nekogas na 4h isto kako nas vozrasnite ne sekogas jades ista kolicina ne sekogas si isto gladen... ne se vodi po toa 3 casa ili po toa sto pisuva na kutijata ke davas bebe koga saka jas taka pravam Kako se organizirate za odenje nadvor na aptamil sme i ne mozam celata kutija da ja nosam vo sto stavate?
Јас во тегличе од кашичка, измиено, исушено, си префрлам од Аптамилот и во торбица ми стои со пелени и др работи.
Nie sme na bioloskoto,zadovolna sum,bebi si napreduva,stolica super, a isto i babylove obicnoto bilo predobro,mislam deka e 300den -600gr DM i Jumbo,eftini se,mislam deka bea 3 dozerki. Jas gi koristam caskite od philips avent(doagaa zaedno so masinkata za izmolzuvanje) Za 75ml ke bide 2.5 dozerki. Ako mu e malku daj mu poveke,neka se smiri deteto,pa i 90ka napravi, podobro da ostane da se frli otkolku da e gladno i da place
Моево џивџи на месец дена сам ред си менува со млеково. Во болница дававме болничко на 3 часа млеко, имавме 8 хранења, кога дојдовме домче по некое време 7 хранења, од пред еден месец сме 6 хранења, супер си теравме. Како се скратија хранења така зголемуваше количински. Е сега проблемот ми е во последно време почна пак да зеза, хранењето во 6 сабајле го зеза, едвај по 80 мл да јаде со сила (а јадеше ~100-110), а преку ден по 125-130мл (во ~ 10, 13.45, 17.30, 21.30), а во 01.30 околу 110-120мл. Вкупно количински јаде ~150мл по кг тежина, досега убаво качувавме килажа ~1кг месечно. Денес не сакаше ич ни капка во 6 да изеде, пробував 40 минути, се откажав, му ја стаив цуцлата и заспа после во 9 и 13.15ч изеде по 145мл. Знам колку изел зошто сум будала, мерам колку останало во шишенце, колку се лигавел на крпче, колку бљуцнал... Зарем да кратам уште едно хранење? На опаковката на Аптамилот пишува 5 хранења, ама од 1.30 до 9 како јадеше денес 7.5 саати без храна. Многу бре. Каков ред да му удирам сега? Како да рапределам 5 хранења? Да го кратам тоа во 1.30 или 6.00, во 1.30 на спиење го јаде, а во 6 е буден? Друг некој има само 5 хранења, на 2-2.5 месеци бебе? (по корегирана возраст гледам, ако сме ~4.5). Ако се 5 хранења ќе треба секое јадење по 145-150мл да изеде за да надокнади за изгубеното, не знам дали би јадел толку во 1.30-2 сабајле. Се сум исплашена дека нема да ми качува тежина како треба.
Оти толку мерење и бројки? Остави го детето нека јаде колку сака и како сака. Не е робот. Дете е. Па и ние секој ден не јадеме исто. Нормално е како расте да менува. Моето пие по 120 , а е 5+.
Абе будала сум.. бројките ми се релаксација (погодите што ми е работа хахаха) плус фуфки да не му е нешто..бла.бла.. ама цело време си менува сам, по негови потреби следам и менувам беше на 3, па на 3.5, па на 4 саати јадење. Сега пак ми менува, гледам по интернетов на 3, 3.5 саати јадат бебињава, тој на 4, плус сега ми скока хранење..
Нормално е да водиш грижа ама опушти се малку. Се додека е весел, кака, мочка, спие и не вреска значи е задоволен. Ќе менува тоа е нормално. Може да ти бара и на 4 и на 2 часа. Мојо од кога е само на АД ноќе знае да стане еднаш или два пати, а ни еднаш. Знае да испие по 120 на секое будење, а може и ниеднаш да не стане. Не секогаш јадат и ќе јадат исто. А мерките на кутијата се некои средни вредности. Не за секое дете е исто.
Опуштена сум донекаде. Хахаха... Морав да најдам занимација плус на мозокот поврзано со бројки, па си мерам млекце, водам табелки за млекце место за буџети и фактури хахаха... Веруј ме релаксира тоа. Во болница и пелени сум мерела како екстра занимација. Ќе го следам бебуш ако сака нека си мења, а на кутија гледав колку хранења препорачуваат, не гледам мерки на кутија, таму не се ни средни повисоки се ако се оди по докторсконо 150мл на кг. Фала на совети.
Пак ќе пишам. Мојата во 9 месечен живот апсолутно никогаш не јадела како што пишува на кутијата. Едноставно е даваш (пример) 90мл ако после 2 часа му се јаде значи не е доволно. Пак ќе направиш 90 да видиш да не се погодило инцидентно да му се пријаде на 2часа. Ако повторно му се пријади за 2 часа правиш 120. Пратиш дали ќе го држи сито 3 часа. И така ќе си тераш. Пробај. Нема да падне на килажа не се секирај. Прати го детето не лист хартија јер хартија све трпи
Девојки, вчера сменивме млеко, од пре нан преминавме на Хип 1 комбиотик. Гледам столицата им е ок, може малку потечна. Е сеа, дали од преминот од едно на друго може повеќе да се грчат и повеќе да бљуцкаат?
Потечна столица е очекувано за хип. И на ажбалажата пишува дека е како кај доени дечиња. За бљуцкање и јас мислам индивидуално е.
Edno sisence so ad i drugo so vrela voda koja po nekoj cas ke se normalizira za priprema na hranata i na kraj samo ja prefrlam vodata vo dr sisence. A za sekoj slucaj nosime vodicka ladna za da se razladi vrelata vo slucaj da ogladne pobrzo od predvidenoto.
Cekaj cekaj.Zanimavaj se sega.Od dosada ti e ova.Neka potporasne bebe,ke enmas vreme da jades a ne da vodis evidencija.I jas bev ko tebe.Ama sega nemozam u wc da idam
Хахаха.. Ако де. Да од досада е. Здравје за понатаму ќе бројам и колку кашичка изел. Хахаха... Дечкото вчера реши дека ќе јаде на ~4.5 саати и да пика по 145-150 мл у него. Така му беа темпирани периоди на будност и спиење. А синоќа спиеше од 22-04.30, прв пат 6.5 саати без будење, јадеше во 5. Да видиме до кога ќе му трае ова со 5 хранења и спиењево навечер.
@DuchessAnn ако гледав на кутијата колку треба и да споредував со тоа колку всушност пие мојава, требаше да се пореметам. Ние до 180мл не ни стигнавме. По 150мл пиеше мноооогу ретко, еве сега откако почна со храна се вративме на 90мл. Води се по тоа дали и колку напредува. Подобро да испие помалку него да се подуе па да бљуцка. Еве ние сме 7+ три оброци и 5 млека по 90мл. Фала му на Бога бебе супер си тера. Нека е жив и здрав баткото си знае он колку му е доста. @didisi Аптамил 2 е мн сличен по состав со Аптамил 1 ама бебе не се буди навечер зошто јаде преку ден цврста храна и тоа го држи повеќе. Барем кај нас е така. Вечера во 6 и од 8 до 5 наутро спие без да мрдне. Јас на своја рака и давам во сон 90мл млеко оти мн се поти ама педијатарката ме искара за ова