Адаптирано млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 12 јануари 2013.

1. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Деновиве џивџи ми смени, почна да преспива без будење од ~23-06ч, а преку ден да надокнадува за изгубеното, ако пиеше 6 пати по ~120, сега 5 по ~150, и место 15, сега му е 30 минути хранење.

Нејсе, заприметив дека ме зеза, нејќе да пие при крај зошто му се изладува млекото. Претходно и ладно ми го пиеше.
    Одеднаш сака господинот потопло, свилен станал. :coffee: (facepalm)
    Баш прееска тестирав испи 120мл па го ждригнав, и нејќеше да допие, ја става цуцлата во уста, прави фаца на гадење и мрчи ама продолжува да ја џвака цуцлата.
    За тест одма направив во ново шише 30мл и го лапна шишето ги испи за 3 мин. :)

Е сега за да не правам 2 шишиња смеам сред јадење да го дотоплам под чешма млекцето? Не сум го имала овој "проблем" до сега. А знам адаптирано на собна ~30мин седи.

На kostarika му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    Може под млаз од врела вода слободно .

Сакам да прашам дали има некој на Нан 3ка ,во ср секаде барав нема ,викаат дефицитарно било. Ме интересира во ск ако го има да си набавам.
    Треба веќе да преминеме на 3ка, а неможам да најдам

На DuchessAnn му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Dragana Gj.

Dragana Gj. Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    43
    Zdravo na site, jas sum nova na forumot..bebe ima 12 dena so toa sto e nad 4 kg, e sea predhodnata nedela bev na kontrola mi padnalo na tezina, bidejki nemam mleko dok mi rece doenje plus adaptirano mleko 60 ml na.3 saati.. e sega ne pie po tolku mleko ja zatvara ustata I ne ja otvara I plus na sekoe pienje mi se zakasluva I pocrvenuva pa se plasam pred sekoe davanje mleko... pomos.:/

4. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    На кутијата на Аптамил 2 пишува дека треба да има три оброци по 180 мл ако бебето е од 6-12. Дали тоа значи дека измеѓу бебето треба да има оброци со храна и колку? Ние почнавме со пробување на вкусови, ама тоа не му го сметам како оброк, а сега за една недела треба да преминеме на Аптамил 2 па ме интересира дали ќе му бидат доволни само тие 3 пати по 180 и пробување на вкусови или ќе треба да му воведам и оброк од тоа што имаме пробано досега? И колку е еден оброк? Една кашичка се смета ли за оброк? Инаку досега пиеше на секој три часа по 150 некогаш 180 мл Аптамил 1. Ништо не ми е јасно и се ми изгледа многу комплицирано.

На didisi му/ѝ се допаѓа ова.
  5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.459
    Кога ќе воведеш цел оброк тогаш ќе намалиш една флаша. Доколку сега пие 6 флаши тогаш ќе бидат 5.
    Ова со 3 е некој просек бидејќи некои деца веќе имаат три оброци па доволно и се измеѓу трите флаши, но нашиве иако се во таа категорија според возраст, мали се уште.
    И моево е 5 месеци и е на Аптаил 1, 150-180 по оброк.
    Кога ќе почнам со вкусеви првен ќе нудам каша, потоа, на самиот почеток, доколку само лизнало ќе ја давам и флашата. Цел оброк е доколку е над 100мг. Зависи и од детето, некое месеци ќе му требаат за 100мг друго од старт ќе си лапка. Ќе следиш детето како реагира на кашите и од око ќе проценуваш кога колку да додадеш млекце.

На kukla21, BoaVista, ada21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.319
    Допаѓања:
    19.698
    Лакомо е затоа се закашлува, види ја цуцлата да не има поголем проток треба да се од 0 до 3 месеци. Давај по 60 сепак што испие останатото фрлај го или можеш во фрижидер до 24 часа да стои. Ако ти е во фрижидер стопли го само под млаз топла вода.

На Dragana Gj. му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @BoaVista сега кога му даваш да проба после пак му нудиш млеко . Дека не се рачуна ова оброк.
    Кога ќе имате веќе 1 оброк оваа млеко го исфрлате. Пример сабајле во 7 млеко,во 10 доручек каша и натаму исто со млеката си продолжуваш. Не гледај што пишува на кутијата.
    Тек после ќе воведете ручек ,па ќе исфрлите уште едно млеко ,па вечера и ќе останат 2 или 3 оброка млеко . Во нашиов случај 2 млека се сега сабајле и пред спиење . Вечерта не се буди за млеко.

На BoaVista му/ѝ се допаѓа ова.
  8. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    @danichap @ada21 фала ви девојки :hug::hug::hug:
    Значи ќе си терам исто како со Аптамил 1 на три часа млеко, а кога ќе успеам да дадам цел оброк тоа млеко да го исфрлам. Ја па читајќи на кутијата се си мислев Аптамил 2 поконцентрирано и похранливо да не е, па да држи повеќе ситост, ама пак ми се чинеше малку само три пати.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  9. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.290
    Допаѓања:
    182.433
    Кукла, а на кој хипп поточно? Јас ѝ давам на мојата хипп комбиотик ха, и сега читам има табела со број на оброци. Мојава ќе биде само на ад млеко :(

10. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    На комбиотик. Читај убаво. Табелата батали ја.

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Ха? Има некоја алергија малата или?

12. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.290
    Допаѓања:
    182.433
    Само што ќе ти пишував дека најдов :) Ми промакнало во читање, темно ми е во спална, а ситни букви...

Да :(

Последна измена од модератор: 13 август 2018
    На Abc07 и kukla21 им се допаѓа ова.
  13. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Ајде ќе си порасне и не е нешто којзнае колку лошо ад, подоцна и кашички и се ке си биде ок

На tambelina и NarCis@ им се допаѓа ова.
  14. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Батали табели. Дете не смее да е гладно, само да се запази саатнината

На fana, NarCis@ и duffi им се допаѓа ова.
  15. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.290
    Допаѓања:
    182.433
    Со првото тие грешки ги правев, со ова не планирам.

На kukla21, Abc07 и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  16. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Јас после нан 2 дадов babylove 3 и сум ептен задоволна, супер го прифати и упола цена е!

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @GFlower аии не ,не ми се менува. Толку време сме на нан ,супер му е ,задоволна сум многу.
    Од аптека кажаа дека ќе обезбедат ,па ќе видиме.

18. Nela96

Nela96 Нов член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Здраво јас сум нова на форумот...бебе е 3 недели на почетокот цицаше но немам доволно млеко и по препорака на педијатар почнавме со дохрана. Сега сме на хип и супер си напредува но почна да ни прави грчеви и запек, пробав со бекутан чајче му давам секој ден но не ни помага. Сега сакам да го сменам млекото па да ми препорачате кое е подобро и полесно кои се вашите искуства.

19. НМарија

НМарија Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2015
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    204
    Ние го сменивме Хип со Новалак анти колик. Не се појавил запек до сега, а за грчевите мислам дека се намалија, не плаче така хистерично, само ноќе додека спие ржи, се витка и ги крева нозете нагоре.

20. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Пробај прво масажа на меше, топло вежби/точаче со ноџиња за грчевите, и капки за грчеви, и Биогаја капки може ќе помогнат за запекот, не менувај одма млеко ако убаво си пие. Јас сменив откако веќе малиот пискаше и одбиваше да пие па по препорака на матичната
    од НАН се префрливме на Аптамил комфорт, кој е наменет за констипација и колики (грчеви), сега кај и да е ќе го префрлам на обичен Аптамил изгледа му се разработеа цревцата повеќе па има 2-3 потечни столици на ден.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.