1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Адаптирано млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 12 јануари 2013.

1. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Zgolemi kolku ke mu se pie tolku ke ispie. Ke si vidis ako si go pie bebe ima pogolem apetit

2. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Педијатарот ми вика да зголемам доза а бебињава едвај 45 мл ми пијат( најверојатно доволно цицаат затоа што убаво напредуваат) и затоа што не можат на три часа да давам на 4 со тоа пто ако пиштат да им давам да цицаат. А тие си се навикнати на три часа и нормално пиштат па имфавам да цицаат па ќе се заситат и на 4 саати не сакаат ни 20-30 мл да испијат. :( таман ќе фатиме ред и нешто ново :(

3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.259
    Допаѓања:
    118.947
    Да пробаш на точно 3часа да даваш по 30 мл а меѓу да цицаат кога сакаат? :?:

4. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Тогаш Не сакаат храна на три часа . После секое доење се одложува хранењето. :( не можам да им фатам ред . Што ли им текна сега да мењаат.

5. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.259
    Допаѓања:
    118.947
    Уште сто милиони пати ќе сменат :rofl:

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  6. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Цело време ќе менуваат.
    Мојот е на АД пиеше на 3ч/8хранења во 24ч, па на ~3.5/ 7 хранења, па одеднаш му текна на ~4.5ч поголеми количини (5 хранења), сега е на ~3.5ч преку ден, има вкупно 5 млека, а навечер по 9.5 саати без јадење ги спие, последно јадење во 21.30, следно во 7 сабајле. И да сакам повеќе не сака да јаде, ако му дадам во 1 сабајле ќе јаде, ама тоа во 7 ќе го зезне едвај 60мл ќе испие.
    Чекам наредно што ќе смени. :D

7. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    A ти зголемува милилтри барем , моиве ќе цицнат и ќе Спијат 5 часа . Мислам дека се гладни тогаш и дека нема да качат доволно

8. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Зголемуваше цело време мл со млекце, а качуваше по ~кило месечно, само последниов месец е доста проблематичен со јадење, ама пак качи ~450гр за 3 недели, ама поголем е и нормалнонбило помалку да качува, така да помалку се нервозирам. Кога му се јаде ќе испие 150-160мл за 10 мин, а кога не му се јаде многу ќе испие 100-120 едвај и тоа по пола саат ранење и ќе затвори муцка нема шанси повеќе.

9. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Моиве со 30 мл почнаа како новороденчиња а сега скоро три медеци 45 јадат ама плус доење и претпоставуваме дека имам доволно млеко штом си качуваат килце на месец. Ама што знам веќе.

10. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Штом качуваат и полнат пелени супер си се. Дај боже што подолго така убаво да си тераат.

11. Dragana Gj.

Dragana Gj. Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    43
    A kolkavo vi e bebeto, I moeto pogolemko vo kg I.bara pijse da jade ama I.napreduva pojse sto spored pedijayar ne ee vo red

12. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Предвреме родено е, наредната недела 6 месеци правиме (3.5 корегирани) и ваљда 6 кила :D
    Вие сте поголемки родени, подебелки и помалечки. :inlove: Па за месец ипол од 4900 (машала браво, може педијатар не е навикнат на бебе со родилна скоро 5кг :rofl:) на 5700 таман си е не е толку многу. Нека јаде бебе, ако не бљуцка многу или повраќа таман ќе биде и поголемата доза. Нели викаат просекот за качување првите месеци 600-800гр. месечно, ама има бебиња качуваат по 500, има по 1200 па и повеќе.

Мене матичната ми има кажано (а и чичко гугл ми потврди) дека од 0-3 месеца треба во 24 часа во просек да пие 150мл на кг тежина, 3-6 месец веќе околу 120мл на кг.

Значи твоето џивџи кај и да е ќе е 6 кила околу 900мл, моето 6 кила околу 720мл. во 24ч. треба да пие (треба ама ме заебава :| )

Секое бебе е различно.
    На пример на кумата бебуш јадеше доста и креваше првите 2 месеца по 1200гр. месечно, дури до 150мл стаса да пие некогаш, после се стабилизира, самото помалку си пиеше, и уште супер напредува.

На Dragana Gj. му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Помалку качува едниот близнак, беше 120 гр повеќе од вториот а сега е 100 гр помалку , за два месеци. Едниот јаде 300 мл ад на ден а другиот 450мл. И памет немам како да јаде повеќе.

14. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    И јас немам памет со мојов, ама џабе е, толку јаде.
    Помалото поголем јадач се паднал, може едното поефикасно цица па му треба помалку АД.
    Битно си напредува.
    @Bibi30 нели и кај твоите пиленца помалото го стаса/надмина поголемото?

На kostarika му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Dragana Gj.

Dragana Gj. Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    43
    До сега ни еднаш нема повратено ;) не дава да се фрли нешто

На DuchessAnn му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.186
    Минатата недела малото му бегаше за 260г. Вчера на мерење му бега само 60г. Ама големово мн ми качи за 1 нед скоро 500 г а малово 250г. Едново мн сака да јаде, и не ми издржува 3ч, вриска дур не му дополнам, а ако му зголемам после тешко му е само ржи.

На DuchessAnn и kostarika им се допаѓа ова.
  17. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Кај ги мерите секоја недела?

18. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Душички. :inlove::inlove:

На Bibi30 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.186
    Дома кога сме кај матичниот во 8ми Септември, а сега сме кај моите во викендица и тука 3 нед ни искача во пресрет една докторка, има за деца и вага и таму ги мерам овие 3 нед. Се зезнав јас со антирефлукс млекото, му сменив на големиот и за 10 дена само 100 г ми качи (среќа не ми намали), зт и малово го престигна.

На kostarika му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Мами едново дете душата ми ја извади, не сака да јаде ,прета мрда додека јаде, мафта со раце и со нозе,плаче некогаш вришти па за да јаде му пејам , шетам со него и шишето во уста, на релаксатор го хранам , а не беше ваков.