Мојава до кај 5м и на цице беше и ад плус (ама забушаваше и со цице и со ад), повеќе од 600гр не стави месечно првите месеци, јас се секирав, но такво си било детето, после месеците кога требаше да намали со качување она пак 600 ставаше
Zdravo majki, Kjerka mi ima 10 dana, go rodiv na 37 nedela i mnogu mala 2300 g koga izlegovme od bolnica imase 2100g. Pedijatar neonatologot koj bese na poroduvanje koga ne ispusti mi rece deka i pokraj doenje da mu davam ednas ili dva pati dnevno hipp combiotic po 50 ml zasto e poslaba i pomala.Jas imam mleko mnogu mi tece non stop i go polni pampersot. Sekogas koga probuvama da i dadam od toj mleko ja drzam ama pak sekogas go povrakja i toa mnogu kako mlaz, ic ne go saka i toa samo ednas dnevno po 50 ml probav da i dadam.Inaku koga otidovme na kontrolla za tri dena imase kaceno 195 gr doktorot rece odlicno e toa ama prodolzi pak i so hipp i doenje. Ne znam sto da napravam taa nikako ne go prifakja toa, doktorot e na odmor posle dve nedeli imame zakazano kontrola?
Јас му давав на хип ми го препорача зошто има пробиотик, може не ти го сака зошто е бњуткаво и лошо мириса ( додуше сите АД млека малку лошо мирисаат). Прашај може има замена докторот, па консултирај се зошто ти кажал да даваш АД млеко, дали заради пробиотик или може мислел дека ќе немаш доволно млеко или пак бебето дека е мало тешко дека ќе влече. Јас лично го изгубив и тоа малку млеко што го добив, зошто го научив на шише и стана мрзлив.
Ако имаш доволно твое млеко не ти треба ад. Јас едвај млеко имав, па кога ме испуштија од болница ми рекоа да не давам ад освен ако 7ч пелените се суви.
И моето синче е родено 36+5 2400 па ад не дадов во ниеден момент. Плус 195 гр за 3 дена е повеќе од одличен напредок. Остави го детето да си цица. Јас не би давала ад.
Пробај само со доење и следи пелени, јас мислам не ви треба плус ад. Особено штом го повраќа, значи вишок е... така и тоа што го цицало може да го поврати. 50мл како ништо се, не давај ич чим само еднаш по 50, терај на цице само
Vi blagodaram mnogu majki, i jas taka resiv vekje od deneska ne davam ad samo doenje. pampersot go polni na sekoi 2-3 casa i kaka sekogas koga go menuvam pampersot.Sega prv pat imam vakvo iskustvo, sin mi go doev 17 meseci do 6 meseci samo na doenje bese i imav mnogu mleko nemav nikogas potreba od ad. So doktorot imam zakazano posle deset dana na odmor e sega vo sistina kaj doktor Antonio Hristovski.
Одма да го смениш. Го велат професионалев бил, добар дијагностичар, ама едно големо НЕ од мене. Фидановски ме испушти со совет за НЕ дохрана, овој одма ми кажа да давам. И ѕоа по 90мл на бебе од 1 недела. Можеш да си закажеш контрола кај кој сакаш. Батали го овој.
Мајки да ве прашам, на комбинирана исхрана ми е бебето, почнавме со Новалак, а давав и Хип комбиотик пробиотик. Двете убаво ги прифати. Докторот ми го препорача Новалак, а Хип му дадов зошто веќе ми беше дома па да го дотрошам. Сега ми е при крај пакетчето, па ме интересира со кое млеко да продолжам? Бебето е старо 3 недели.
За неполн месец тргам на работа.. малово ќе има 8 месеци. Цица нон стоп иако јаде двапати дневно. Е сега ќе одам втора смена зш маж ми оди само прва. Е сега ми кажа педијатаров да земам аптамил 2 немам давано адаптирано па сакав искуства да чујам.. заспива само со цицање, сме пробувале милион пати со нишкање, шише не сака да види не знам како ќе тераме. Имам двапати дадено мислам на два месеци хип комбиотик ама го исповрати буквално во млазови. Се плашам и со аптамилов да не биде исто. Да почнам од сега да и давам.еднаш на ден или кога ќе тргнам па маж ми да и даде. Леле бе женички кога летна времево, како успеавте да се вратите на работа.? Како ќе биде ме фаќа нервоза, паника а од друга страна си викам не сум јас единствена што ќе остави бебе.. не знам навистина не знам.
Незнам секое дете е различно пробај го аптамилот но и размисли за опцијата измолзување и ако се решиш за тоа можеш уште сега да почнеш и да складираш во фрижидер. Синко беше така никогаш не пропи адаптирано, ниту па прифати шише или лажалка, молзено млеко пиеше од чашка со клунче, а бидејќи беше научен да заспива на цице или не заспиваше додека се вратам или буквално од нога од преумор. Еве го и сега на 2ипол години млеко не пие, пие јогурт и јаде кисело млеко и тоа во огромни количини валда така компензира.
Прво, има ли причина за АД? Инаку сите се исти. Педијатар препорачува со кој има договор. Мојот сите ги проба, организмот сите ги прифаќа, ама он не баш. Хип, Хумана, Нан, Аптамил се имам пробано. Некоја разлика нема.
Мене никогаш не ми советуваа АД, но јас си го чувствував ненајадено бебето и со мал напредок и од 4ти месец воведов два оброка АД. Имав и губиток на млеко од стрес и правев се' што можам за да си ја вратам лактацијата. Полууспешно, но уште се трудам. Мака невидена. Уште си цица, ама ноќе, пред пладневна дремка и наутро. Преку ден ретко да фати цице, играчките се поважни, ама веќе е 6 месеци и почнавме и со кашички и некако сум порелаксирана. Измолзувам и тоа знае да го испие од шише + и ставам во кашите. Користевме Аптамил 1 и немаше никаков проблем. Сега е на Аптамил 2 и лесно пројде преодот. Се грижев да не повраќа, но освен две три регуларни бљуцкања, немаше проблем.
Мамички на АД млеко с Почнавме со Нан 1 без напредок бевме (губеше во килажа), по препорака на педијатар и имавме многу грчеви на 10 дена преминавме на Хип органик комбиотик убаво млеко е со пробиотик го користевме до 2 месеци, па просле преминавме на Аптамил 1, од причина што споредував и во Аптамилот имаше поголема доза на витамини.