Адаптирано млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 12 јануари 2013.

1. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Ajde da spodelam uste edno soznanie vo vrska so aptamil. Pred nekoj den imav prilika da sporedam aptamil 1 proizveden vo mk i istiot proizveden vo avstrija i moram da kazam deka sostojkite na ovoj mk bea kade kade poslabi potoa cisto od radoznalost go sporediv i so mk 2kata i toj bese poslab od avstriskiot 1. I seuste nemozam da razberam zosto e toa taka sepak se raboti za bebeska dohrana na koja i e ista cenata...

2. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Причина има, да, бебето не напредуваше доволно, односно само 60 гр за една недела, и по препокарака на педијатар почнав да и давам Ад млеко. Прво пиеше Хип комбиотик, имаше подобар напредок од претходно, и потоа педијатарот ми го препорача Аптамил. Тоа го пие сега. Бидејќи ми остана Хипот, и двете и ги давам едното па другото. На следна контрола, веќе имаше нормален напредок во тежината. Инаку цица пред да и дадам Ад, некогаш 10 мин. некогаш 30 мин.
    Сега почнав да пребарувам и да се информирам за Ад млеката, бидејќи педијатарот рече да продолжиме со Ад.
    Па кога веќе го пие да најдам некое кое е најздраво, ако може така да се каже.
    Аптамилот има најмногу шеќери, колку што прочитав... Затоа барам информации од вас, какви искуства имате и со кои млека.
    Знам дека сите бебиња не се исти, но сепак ќе ми значи секоја информација.
    Инаку јас одучив да го слушам педијатарот, и ќе и давам Ад.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Дали некоја користела Бебелан или Новалак млеко?

4. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    2.073
    Јас почнав со Новалак по препорака на педијатар, квалитетно млеко е, но сега давам Хип комбиотик бидејќи има пробиотик во него. Нема да згрешиш и со Новалак, но сѐ зависи како ќе го прифати бебето, дали и колку ќе му ствара грчеви и сл.

На Ѕвездички му/ѝ се допаѓа ова.
  5. skyfly

skyfly Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    11
    Zdravo na site.
    Moeto bebe e 1 mesec i 5 dena samo na doenje.
    Na denesnoto merenje dosega ima nakaceno samo 600g
    Rodena e 2.700 sega e 3.300.
    Pedijatarot sovetuva dohrana posle podoj po 20ml.
    Moze li ako nekoja od vas ima slicno iskustvo da spodeli,i koja formula bi bila najdobra da ja zemam.

6. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    600 г е сосем добар напредок. Првиот месец губат килажа. Бебето си придадело нормално. Јас не гледам потреба за АД. Ако полни пелени, спие (ако нема грчеви нормално) , доволно е твоето млеко.

На Slonce91 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    А педијатарот кое млеко ти го препорача?
    Јас ја носев на контрола секоја недела, и знам по колку напредуваше, од кога воведов АД, почна да качува повеќе. И давав хип на почетокот.

8. skyfly

skyfly Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    11
    I spored mene e dovolno no se konsultirav so dvajca pedijatri istoto mi go kazaa,posle cicanje po 20ml dohrana.
    Si kaka normalno 2 do 3 pati vo denot nekogas i poveke si spie ne ja budam nikogas zasto sama si stanuva za cicanje nekogas na 2 casa nekogas porano. Grcevi ima davam cajce i i pomaga. Pa vo dilema sum dali da dadam ad ili ne.I koga prasav od koa ad da dadam mi rekoa ne e vazno samo da odgovara na vozrasta pa i toa neznam koga bi dala koe e najdobro da go davam

9. Mila08

Mila08 Активен член

Се зачлени на:
    21 декември 2018
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    6
    Здраво мајки, бебето ќе ми полни 6 м за една недела на ад сме и пие по 160 мл откако ке го испие многу клума во мешето се слуша звук од течноста незнам дали и е многу??? До скоро пиеше по 130 мл и плачеше за уште,бараше на 2,2ипол,откако и го покачив пие на 3часа.Совет?

10. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Најдобро е тоа млеко што ќе го прифати бебето. Мене ме советуваа да користам шишенца со цуцла со брз проток. Baby Nova или Avent clasik. Прво цица околу пола саат максимум и после и го давам шишето. Baby Nova повеќе го сака.
    А млеко пробај прво помало пакување, од 400 гр да биде. Па ќе видиш... Бидејќи едно млеко трае 3 недели од отварање. Па да не фрлаш многу ако не го сака.
    И јас се мислев што да правам и одлучив да го слушам педијатарот.

На skyfly му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    @skyfly ако не сакаш да даваш Ад, посветувај се со некој од групите за доење...

12. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468

Ќерка ми 450гр качи за 1 недела, т.е. на првото мерење после испуштање од болница имаше качено 150гр. на второто 450гр. Ние сме на комбинирана исхрана, измолзено млеко преку ден и ад навечер. Давам Хип комбиотик, по препорака на педијатар.

13. Mama993

Mama993 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2019
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    558
    Здраво мајки. Нова сум на форумов и сакам да го споделам моето искуство со ад млека. За жал морав да користам ад бидејќи немав доволно млеко и почнав со Nan бебето бљуцкаше,продолжив со Хип па Хумана па Аптамил (се разбира се по препорака на педијатар) и тоа сите ги испробав во рок од 1 месец и од сите млека бебето не само што бљуцкаше туку почна и да повраќа во млазови да има зелена столица. Ја однесов малата на клиника сакаа да ја оперираат наводно имала проблем со желудецот и поради тоа бљуцкала. Се разбира кој нормален ќе го даде своето 2 месечно бебе на операција? Не дозволив и по препорака на пријателка сменив педијатар. Доктор Марија Христова ме врати во живот со нејзините совети да не ја запознав незнам што ќе правев, бев очајна а бебето ми беше гладно и плачливо. Не би сакала да звучам комерцијално и да рекламирам некого но госпоѓата има 50 годишно искуство во својата работа. Таа претпостави дека бебче е алергично на глутен кој го има во сите ад млека и ми препорача Nutriben AR безглутенска формула за доенчиња кои имаат проблем со бљуцкања. Препорача и пробиотик infant probio кој е навистина најскап на пазарот го плаќав 1680 ден незнам дали помогна во однос на грчевите но бебето мирно навечер спиеше. Сега имаме 6 месеци и пробав да и дадам повторно Хип ад на своја рака (да заштедам) но повторно бљуцна, се грчеше и не спиеше вела вечер. Сега ми е жал што и создадов мака и продолжив со Nutriben AR 2 ka. Внимателно со ад млеката! Можеби и вашите бебчиња имаат грчеви поради интолеранција на глутен и лактоза. Правилниот избор на ад млеко ќе ви го спаси сонот...

На simpleewa, PrettyG, Ljubica87 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Male4ka25

Male4ka25 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2014
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    8
    Zdravo imam edno prasanje.
    Moeto bebe sega ke polni 5 meseci i seuste sme na Hipp 1 do koga tocno ke treba da i davam dali na polni 6 meseci ke treba da premineme.na Hipp 2 ili na polni 5 meseci vo 6ti. Inaku na kutijata ima tabela do 5ti mesec kako da se prigotvuva. I uste ova za 5ti mesec pisuva 5 pati po 200ml na den a nie jademe po 120 no 9 pati na den, probav da smenime no nemoze. Sega e 8 kg a se rodi 3100 kg.

15. Mama993

Mama993 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2019
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    558

Mnogu e toa 9 pati po 120...
    Odnosno kolicinski e skoro isto kako 5 pati po 200 no 9 pati prigotvuvanje greenje ladenje matenje... Probaj eden den ostavi ja podolg period gladnicka malku ke ti bide kenkava placliva no prigotvi i 200 ke ispie poveke od 120 sigurno i taka ke si olesnis sebe si. Na dvojka se preminuva so navrseni 6 meseci no kilazata na tvoeto bebe sosema dozvoluva da premines uste utre na 2 . Nie nemavme ni 5 meseci koga pocnavme so dvojkata zatoa sto nemozev da najdam kec i pedijatarkata mi rece deka kilazata (7650 gr.) dozvoluva da premineme na dvojka. Ako bebceto se budi cesto i e placlivo prigotvuvaj i kasicki i sokcinja mozebi e gladnicko i mlekoto nemoze sosema da ja zasiti. Nie pred da napolnime 6 veke ispukavme kompir,morkov,oriz,jabolko,kruski i suvi slivi...

На Majjja му/ѝ се допаѓа ова.
  16. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.273
    Допаѓања:
    182.126
    Вакви совети смее да примени само од педијатар.

17. Mama993

Mama993 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2019
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    558
    Takvi soveti dobiv jas od mojot pedijatar i samo gi spodeliv istite. Blagodarenie na niv i bebce e sito i nie mirno spieme navecer.

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.775
    Допаѓања:
    202.680
    9 пати на ден е навистина многу. Преку ден треба да има пет оброци, ноќе еден или ниеден. Млекото треба да се дава на три часа, а не порано. Се чудам како постигнува да испие 9 пати млеко. На три часа ќе правиш по 150 мл и ќе се држиш до тоа ако сакаш да имате ред. Сигурно нема да јаде 9 оброци кога ќе почнете со дохрана.

Во однос на двојката, се почнува со 6 полни, а ако планираш да почнеш со цврста храна, јаболко, морков, слива се за почеток. Ориз, компир и круши не се даваат пред 6 полни, ако се водиш по советот од членката погоре.

Последна измена: 3 февруари 2019
    На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.273
    Допаѓања:
    182.126
    Точно, од твојот педијатар за твоето бебе. Особено не се даваат совети кога да почне со цврста храна, ако педијатар не дал зелено светло. Секое бебе е различно и не е на иста возраст спремно за почнување со цврста храна. Затоа, педијатар проценува кога и колку. А и советот со адаптирано млеко 2 не ти е на место. Се почнува со полни 6 независно од килажата.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mama993

Mama993 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2019
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    558

Bi ti preporacala da se rasprasas vo vrska so kilazata so bilo koj pedijatar. Kilazata ima vlijanie na mnogu mali no vazni faktori vo zivotot. Edna anesterija standardna davaat prema kilaza. Nemoze covek od 110 i 70 kg da primat ista doza na anestezija. Jas i soprugot nemame ista porcija odnosno gramaza na rucekot koj go serviram zatoa sto sekoj si ima svoi poedinecni potrebi zavisno od kilazata. Taka e i so bebinjata. Bebe koe ima 8 kg a bara da cica duri 9-10 pati vo tekot na denot znaci deka toa bebe e GLADNO i treba da se prevzeme nesto. Clenkata ne zaludno ja navede i kilazata na bebeto.