Бебето не цица, туку пие адаптирано млеко. Не е гладно, туку е навикнато на тој режим кој веројатно го спроведувале од почеток. Ќе се одвикне со правилно распоредување на оброците. А секое бебе е приказна за себе и не би се осудила да давам совети кога не го знам ни познавам. Само педијатарот кој го следи може да даде такви совети, бидејќи не е само килажата единствен фактор според кој се одлучува колку и какво ад млеко ќе се даде. И да, врз изборот на анестезија не одлучува само килажата, дефинитивно.
За моите деца се консултирам исклучиво со мојот педијатар. Ад млекото нема никаква врска со анестезијата. На самото пакување е напишано до која возраст се дава, а не до која килажа, и мислам дека тоа треба да биде доволно, најважно, затоа што тоа е напишано од самиот производител.
Vo globala site obicni formuli vo sostavot imaat protein od kravjo mleko pa se gore dolu isti. No postojat bebinja koi se netolerantni na proteinot od kravjo mleko pa duri i alergicni sto moze da bide opasno. Zatoa postojat i specijalni H.A formuli koi se hipoalergeni pa ne predizvikuvaat imonoloski reakcii kaj decata. Postojat A.R formuli protiv refluks (koga esofagusot nikogas ne se zatvora vo celost pa poradi toa doagja do preterano bljuckanje i vrakanje na zeludecnata kiselina. A.R formulite se pogusti vo odnos na drugite i go sprecuvaat vrakjanjeto na mlekceto od zeludecot. Toj problem obicno se resava samiot od sebe pri rast i razvoj na bebeto i toj organ sozreva... Pa ima formuli bez laktoza za bebinja koi ne podnesuvaat laktoza. Pa comfort ili AC (anti colic) formuli za bebinja koi privremeno ne toleriraat laktoza poradi toa sto nivniot organizam ne go proizveduva enzimot laktoza koj pomaga vo varenjeto na laktozata. Ima i SL formuli od soini proteini koi voopsto ne sodrzat protein od kravje mleko. Nemozam da kazam koe mleko e najdobro no moeto bebce najbrzo go prifati Nutribenot otkako gi isprobavme i ispofrlavme site ostanati mleka... Frliv mnogu pari na tie mleka...
Земав аптамил 2 по препорака на педијатаров за да се спремам полека бидејќи за десетина дена тргам на работа.. Е сега пишува на табелата дозволени оброци 3 по 180мл вода и 6 дозерки.. бебе има 8м значи дозволено е дневно по 540 мл (многу ми се гледа ама дека не сме употребувале) чудно ми падна дека 3 пати само дозволено бидејки ова цица 5 6 пати во текот на денот.. Јас планирам еднаш на ден да давам 180мл и 6 дозерки.. ќе ја нацицам пред да одам и кога ќе се вратам пак (6 саати ќе бидам отсутна)'
Таман ти е , едно млеко ќе има меѓу два оброка претпоставувам. Колку мл сака толку. Не се води по табелата. Мојот пие на 11+ по 120-150.
Имам едно малку чудно прашање, што ќе се случи ако на бебе од 3 месеци(само на доење) му дадам еднаш адаптирано млеко 3ка? Поголемото дете пие такво пред спиење, па кога веќе имам адаптирано,дали можам ако излезам да оставам такво млеко да и дадат?
Може да му направи проблеми со стомакот. Составот е наменет за деца над 1 год. кои имаат сосем друг начин на исхрана, за разлика од 3 месечно бебе на кое единствена храна му е млекото. Јас не би.
Па у принцип и јас не би. Е сега уште едно глупо прашање Ако купам адаптирано 1 за 4-5 пати во месецот да искочам,дали истото тоа млеко може големово дете да го пие пред спиење, пошто кутијата се употребува 4 недели по отворање па да не ја фрлам буквално полна
Па не дека ќе му наштети, ама хранливата вредност не ја добива што ја има во тројката. Пробај купи помала грамажа за бебето или ако можеш одмолзи се, тоа ти е најсигурна опција. Во секој случај, најдобро прашај педијатар и види што ќе ти каже.
Што е разликата меѓу овие две млека? Додека пиеше 2-ка, давав Органик комбиотик, сега нема такво, туку посебни се. Кое е подобро? Моментално првото го пие, Органикот.
Здраво, сакам да намалам ноќен подој, малиот ми е 10м., односно да воведам АД, бидејќи се буди на секој саат. Што би ми препорачале?
Тешко дека на 10 месеци би прифатило ад млеко ако не пиело претходно. А се буди на секој саат како и сите бебиња на негова возраст. Ќе трае додека го одбиеш од доење. Барем кај моиве така беше и со двајцата. Не се будат од глад во секој случај. И со ад млеко ќе се буди. Заби, скокови во развој, интензивно преживување на настаните од денот, ноќен терор...причини има многу. Само глад не.
Мененне ми е јасно. Едни викат ад млеко може до 1 саат да стои на собна температура други пола саат трети 2 саата. И сеа шо е точно од тоа? И исто да прашам за топлината на млекото кога се раствара. Јас со млака вода го растварам и одма и давам да пие. Грњшка ли ми е??? Пие само по 1 шише 70мл др е на цицање 5+ е
Јас знам дека не смее да стои. Се спрема пред пиење и остатокот се фрла. Така бар пишува на кутијата. Мислам дека може да биде и вода од собна температура. Јас ја затоплувам 10тина секунди во микро па ставам ад и давам.
Јас го правам одма пред да јаде, ако остави одма фрлам, добро некогаш се десило 5 мин да го оставам да пробам да се дојаде. Инаку кога беше ептен мал до 3м фактички и јас правев со млака вода, но од тогаш еве веќе е 7м, правам само со вода на собна темп, ми одбива да пие кога е млако.
Бебето ми е само на аптамил, 4 недели е и има 3 кг. Докторкот ни рече да пие 60мл на 3 саати. Но она е гладна после оброк не заспива со уста бара уште. Што да правам?
Штом со устето си шмучка/бара, давај повеќе, ама не зголемувај нагло да не и дојде многу. Направи 90мл. ама не давај цело на почеток, нека останат 10-20мл. па види, следи, ако нема проблеми со мешко и не бљуцка/повраќа и продолжи да бара тогаш давај си фул 90мл.