ах клиона да сака такааа...Ако му го тргнеш шишенцето при пиење вриска, писка нема шанси да го смириш, сака да пие колку тој сака,а за будење не се буди, тврдо спие во сон му менувам пелена и ич си нема гајле. Него да ви се пофалам, веќе два оброка денес ги лапаме по 120мл што е многу добро. ПОздравче
Ете бе сонце, гледаш дека ќе си лапка повеќе, и да ти бљуцка не е ништо страшно, немора да значи дека е од прејадено, мене на 170мл чим не ми бљуцка а на 60 некогаш знае да се исповрати, нека не те загрижува. Него еве и јас да се пофалам, му ги намалувам оброците, не дека несака да си пие толку ама па си викам ако сега му давам толку тоа како си расте ќе бара се повеќе и повеќе па ќе си го направам ептен буцко па недај боже проблеми после со проодувањето Сега за сега ќенка малку кога ќе го допие шишенцето ама после се смирува. Инаку сега му правам со 120мл што значи некои 130мл по оброк па ќе видиме, ако има потреба ќе зголемиме пак Ве гушкаме
Децата си мењаваат..и нив на топлово не им се јаде..има периоди кога јадат повеќе и помалку...се си е индивидуално.Ако напредува во килажа нема простор за паника.
a Annath во право си,мојава е скоро 6 месеци и уште пие 120,инаку 90 за 3 месеци бебе е идеално,и синчето мое до година пиеше 120,170 за бебе од 2 месеци верувајте е премногу
*Izvinete za latinicava, bez kirilicna poddrska e kompjuterov! Jas imam edno tehnicko prasanje okolu cuclive...Onaa tockata sto e treba da bide odozgora taka? Na reskata na usteto na bebeto? I so kakva cucla mu davate mleko? Majka mi mu zemala edna od apoteka, kako dojka za novorodencinja i dali na taa mi se navikna neznam, no sega mu zemavme na NUK i ne saka od taa da pie... A dosta se slicni vaka?!?! Inaku cajce pieme od obicna cucla, silikonska prava za novorodencija...~ I uste edno prasanje... Dali moram i vodicka da mu dodavam plus, bidejki i cajce mu davam (Becutan ili Plantex) 100-150ml na 24casa, so 25 kapki EspumisanL vo nego.
Можеш и водичка и чајче така ме советуваше докторката. Во врска со цуцлите и моето синче се навикна на еден модел и сега имаме 3 исти флашички со исти цуцли.
да чајче и водичка обавезно бидејки сте на ад млеко, колку ке испие толку а за цуцлите како ке се навикне така, ние од почеток пиевме со обична каучукова цуцла до сега до пред некој , не тие како испакнати шо се, пробав и со силиконски ама не сакаше. затоа со каква шо го научи од почеток со таква пак продолжете си
Од хип комбиотик ни е супер железо денес проверивме, и докторката ни рече да продолжиме со тоа млеко.
Maмички ние од почеток до 3 месеци бевме на НАН1. Вчера му го сменив млекцето, зошто почна многу да ми бљуцка после хранење, и аптекарот ми го препорача Novalac AR. Еве вчера и денес сме на тоа млеко, вака убаво си го пие, не бљуцка, ама до вчера немав слушнато за млекото на Новалак и незнам колку е квалитетно. Има ли некоја мајка со искуство? Во мисла сум дали да продолжам...
Nie cicame seuste no bidejki ne sme site ponekogas preku denot i davam sise ili dve zavisi i ponekogas ni se slucuva pred spienje da ispie edno od 120ml...KOristime dohrana na Humana 1 i od pozadi pisuva za 3 meseci 120 ml 4-6 pati... Ponekogas pie po 120 ml no cesto ni se slucuva i po 70 ml do 90 ml da ispie.... Me interesira toa so vodickata i cajceto dali treba sekoj den voda da i davam , dosega ne sum niednas voda dala no i davam cajce kazi reci sekoj den .... Ne sme dolgo so dohrana pa zatoa prasuvam...Da i ja vovedam i vodata sekoj den ili???? I uste nesto sakam da probam da i dadam drugo mleko da i go smenam Humana za Aptamil bidejki mi rekoa podobro bilo... Loso li ke e da i go smenam ili ??? inaku ovaa mleko go pieme sega...
и синко мој од почеток пие хумана 1, па сега пие 2, и сум презадоволна, воопшто немаше грчеви, секој ден се кака дури и по неколку пати а и од тоа шо имам читано и ова млеко е супер, немора да значи дека само аптамил е добро. гледај да му одговара на бебето млекото, секое бебе не го прифака исто ад млекото а за вода и чајче јас му давав секој ден од прв ден,кога си дојдовме дома, јас мислам дека водата не ја заменува ништо мој совет ако си го пие и нема никаков проблем не го менувај, не е добро често менување на ад млекото
I jas sum zadovolna od mlekoto ne velam ne , no po preporaka na patronaznata koja bese vcera bas kaj mene mi rece ako sakam da go smenam za Aptamil kao bilo poblisko do majcinoto mleko... Inaku nie imame malku problemi so kakanjeto...Na pr.denes ke se iskaka 3 pati posle ja nema nekolku denovi pa ke kaka pak i taka sme veke 3 nedeli...Neznam dali toa e od sto pocnav dohrana da i davam ili ....Eve vcera i pomognav malku da kaka bidejke se gledase deka se maci ( a nemase kakano nekolku denovi ) i koga se iskaka bese malku kako potvrdo za razlika od prethodnite da gi kazam vodni stolici i nekoja epten zoltenikava zlatna boja..E sega neznam dali e toa od dohranata...Sepak ti blagodaram ke si ostanam sega za sega na Humana pa za ponatamu ke vidime....
Novalac ти е млеко во рангот на Аптамил, тука некаде се и со цената. Ако се думаш за квалитетот, немој, млекото си е супер. Јас на синот му давав дохрана до 6 месец токму Новалак. Оваа АР формула не ми ја прифати убаво, и нас ни беше препорачана бидејќи бљуцкаше, ама си се вративме на обичната формула, таа си ја пиеше без проблеми.
Мајкички имам едно прашање ... нормално ли е на јазичето на бебушко (имаме 1 месец) да има бели траги од АД млекото ? Прво бебуле ми е па сум малку исплашена. Иначе се дохрануваме со Hipp Combiotic 1
Хајди сега не бљуцка зошто пиете АнтиРефлукс. Ако примети за разлика од Нан-от ова е некако погусто? Инаку Новалак се според мене подобри и од Аптамилот. Ние штета не го прифативме Новалак млекото, а за него од педијатар и фармацевти имам слушано само најдобро. Само внимавај АР млекото често може да предизвика проливче кај бебињата. Кај нас беше така и затоа се префрливме на Хипп. Малиот Принц јаичето најчесто фаќа бело од адаптираното. Нистатин капки или со сода и вода да се чисти јазичето.
Ако е целосно бела наслага што постојано си стои , ќе си земете Нистатин капки. Ако се обични траги кои ги има веднаш по јадењето, а после изчезнуваат немаш потреба од загриженост.
^ Јазичето му е целосно белко. Вчера бевме на контрола го прегледуваше доктор ама ништо не ми спомна за јазичето. Здравје во петок кога ќе одам обавезно ќе прашам за капките. Фала мамички
Мајки ај малку помош јас за месец и пол почнувам на работа тогаш син ми ќе има 9 и пол месеци, ние сеуште цицаме, ама дека кога ќе почнам на работа ќе ме нема по 10 саати, сакам да земам адаптирано млеко да му даваат додека ме нема, е сега поим немам ни какво да земам, ни колку му е рокот на траење и дали има помали пакувања колку да почнам да пробувам да му давам да видам како ќе го прифати, да не испадне се да фрлам ако не ги сака, дека ноќните кашички со млеко лом ги прави, а тие што се во кутија на хипп со адаптирано млеко не ги става во уста еден куп земав ни едно несака
можеш кое сакаш млеко да земиш, ете јас ти препорачувам хумана , јас сум мн задоволна а и бебушко супер го има прифатено. тоа тие 500гр околу 400 ден некаде. а пробај да му дадеш има млечни кашички од хумана кои се како прав а се прават со вода, сигурно ке ги јаде