Адаптирано млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 12 јануари 2013.

1. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Мајки дај просветлетеме почнувам од утре со 2ка ад, малата е скоро 6ипол месеци, има два оброци(каши) земав аптамил 2ка и на него пишува 3пати по 180мл, а бебка моја пие млеко 7-8пати(ова во 24 часа, од кои три и се во 22, 02 и 06ч) од 90 до 120мл, како да го изведам хранењето по табелата или да си продолжам како и со 1ца?

2. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Терај си како 1ца како што си пие, повеќе пати, а помалку. Мојов е 15м и никогаш не испил доза 180мл.
    Само, можеш да го скинеш во 2 сабајле млекото? Веќе голема е бебка, нека си нана.

3. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Станува во 2 за млеко, пред два месеци прво станување и беше во 6,7 а беше на доење, сега смена, млекото во 2 да и го заменам со чај?

4. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Пробај, ништо не губиш, ако успее чајот да ја залаже па да продолжи со спиење, само не давај многу количински чај навечер

На Vennera.aa му/ѝ се допаѓа ова.
  5. pa_stel

pa_stel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2017
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    26
    Правам по 60мл, а пие 40мл остатокот го фрлам. Дали може да го ставам во фрижидер и само за нареден пат по 3 часа да го згреам во топла вода и да и го дадам?

6. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Мислам дека може, но ќе му дојде измешано со ново направеното млеко зошто сепак остануваат само 20 мл.
    Подобро направи 120 и пола во фрижидер нека стои па стопли го.
    @pa_stel

7. Amelie1708

Amelie1708 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    565
    После колку време смее да се пие аптамилот откако е направен? Ми се случува да не го допие и да треба да го фрлам.. смее во фрижидер, па да го стоплам после? Ако е на собна темп после колку време најмногу може да се пие?

8. ajaja95

ajaja95 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2016
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    354
    Внимавајте со адаптираното млеко летниов период, дупло побрзо се расипува од зима.

9. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Фрлај. На хип знам дека пишува одма да се фрла, за Аптамил не сум сигурна. Ама јас не би чувала.

10. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    34.781
    Ако бебето пиело од млекото тогаш остатокот се фрла. Ако не почнало да пие се чува максимум пола саат на собна температура, во фрижидер малку подолго.

На НМарија му/ѝ се допаѓа ова.
  11. НМарија

НМарија Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2015
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    204
    Точно, ако не почнало да пие се чува 30 мин. макс. Не оставајте ако не го допие, се фрла. Јас имам грејач за шишиња и така одржувам провриена вода на темп. спремна за млеко. Во фрижидер не сум ставала направено АД за после.

12. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.770
    од кога им го сменив аптамил прематур на кецот ,големата неможе да се искака...купив и Холе и Хип, пак исто...помагајте...:( :(

13. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Od koi greac imas?

14. НМарија

НМарија Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2015
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    204
  15. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
  16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    34.781
    Колку време не е какана? Дали има проблем од типот грчеви, плачење, напињање и слично. Ако нема проблем тогаш се толерира до ден/два/три некакање.
    Можеш да помогнеш со кружно движење на ноџињата и напред назад да и ги размрдаш и благо масирање на анусот (значи кога менуваш пелена малку благо кружно промасирај). Исто така масажа на стомачето со кружни движења во насока на стрелки на часовник. Мојот кога беше мал и имаше грчеви имаше проблем со некакање ова помагаше. Му помагаше и една масажа на стапалцата ама не можам да најдам сега линк од неа.
    Сепак за најдобро консултирај лекар.

На Emma2 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Мајќи не сум многу искусна со адаптираниве 2 оброци само давам на ден од рајѓање ми го препорачаа во болница хипп органик комбиотик,но повраќа после секое испиено шише а пие 100мл а сме 2 месеци,не веднаш него после половина час и тоа млаз и од доење исто знае да поврати го држам и по 15-20мин исправен да поджригне но и кога ќе подждригне повраќа.
    Читам многу сте задоволни од аптамил па дали има некое против повраќање ?
    И дали можеби има врска што давам пробиотик и д3+к1 нешто ми спомнаа дека тие што биле на ад не примале к1 ли... незнам тоа значи само за 2 оброци барам убаво ад млекце:D
    Едит и ако има и против грчеви:D

18. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    По мене бебето ти е најадено и воопшто не ти се потребни и овие два оброци. Треба само да си храбра и да пресечеш . Скрати го прво едниот, после другиот.
    За пробиотикот и д3 со к1 давај слободно.

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Одма би го исклучила верувај но денес и вчера не му дадов ад и самп шмука,рачето мене само бара да цица. Знам и дека од грчевите го прават тоа,но 2 саати гледам да не го дојам да не се трупа млеко на млеко па си мислам дали му е доволно моево млеко...

20. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Не го шмукат рачето од глад, туку така го осознаваат светот.:) Знам колку е тешко да тргнеш АД. Ама верувај тие 200мл се ништо во споредба колку цица. Затоа велам треба храброст. Штом блуцка значи е најадено. Со мерење ќе се охрабриш.

А за кое да го земеш не знам што да ти кажам. Консултирај педијатар.

На Meckicja, kukla21 и Happyinlove им се допаѓа ова.