Дали бебето имаше мака да се искака, дали беше нервозно, напнато и плачливо, дали мешето му беше тврдо за да провоцирате какање? Бебиња на доење е нормално да не се какаат и по десет дена, и притоа да немаат никаква мака. Префрлањето на ад млеко може да предизвикало запек, ама тоа се решава со пробиотик, а не со провоцирање на какањето. Земи пробиотик за бебе, има капки, има прашок, по твој избор, и дај му со млекото. Ако се капки, капни директно во уста толку колку што е пропишано, ако е прашок, раствори го во малку вода/ад млеко (да не е топло), колку лажичка и со лажичка и дај му го на бебето. Со провоцирање на какањето, ако е пречесто и на секое, може да му станат мрзливи цревата и да не се кака само. Затоа фрли топломери и клизми, и дај му шанса на детето само да си се олесни кога има мака.
Мајки кое ад млеко е најмало пакување? Ние сме на мајчино ама морам да имам дома за секој случај некогаш ми е послабо, еве денес фрлив скоро цело пакување аптамил, поминаа 3 недели од отварањето.
И јас исто пред недела дена фрлив аптамил само 4-5 оброци И имав дадено. Сега зедов новалак конзерва од 400гр околу 390 ден има и хип кутии скоро иста цена 300 гр. Еве недела помина само 1 и имам дадено од новалакот но мора да имаме дома.
Zdravo majki bremena sum so bliznaci ama od epten opravdani pricini ne bi mozela da dojam. Dali nekoj ima iskustvo bez ni eden den doenje, po tocno bliznaci i kako napreduvale so ogled na toa sto bliznacite po cesto se ragaat porano. Vi blagodaram
Јас имав прво аптамил. Ми го повраќаше 3-4 пати колку што и имав дадено. На доење сме ама морам да држам дома па зедов новалак. Ми го препорачаа и патронажните сестри и во аптека. И имам дадено 2 пати , повеќе го сака И не го повраќа.
Дадов ама многу бара и ја успива, ко дрога и е...хахаха..незнам шо да праам... 150 испи до сеа, неможам на секој саат..хм..а одма го лапа..
Планирам да му дадам млеко на Хип и бискоти Лобело на бебо мој за вечера. Тој досега е уште на доење + кашите, немам искуство со АД. Па да ве прашам како ја одредувате температурата на водата, кога е доволно разладена за да ставите од прашокот? Читам во упатството пишува на 40-50 степени да биде, да не е претопла. Мерите темп секогаш со термометар за вода или како?
Не бе какво мерење не зезај, кога пишти дете за јадење кај имаш време да мериш... пипкам со прст, јас во термос цело време чувам вода на точна температура која ја сакам, без мерење..онака ни претопла ни преладна мада зависи и од бебето каква сака да пие, кај мене дека две, едната сака потопла другата млака, ех, замислете колку работа си имам ...тоа е..
Гагич на Хип се враќам, еднава ми вришти,слабо и е излеа, на секој саат ми бара..а другата нема гајле
Ne znam sto da ti kazam. A da probas poveke da davas na taa? Nemam iskustvo mnogu so AD. Nie koristivme Aptamil do 7mi mesec i togas pocnavme so Babylove.
Бебелан млекото ако можи да ми кажите која цена е? И кое според вас е подобро Бебелан или ХипКомбиотик?
И мене тоа ме интересира, т.е јас сум на Комбиотик долго време па тргнав да им го мењам, еве Бебелан не ни е пробан...
Да? е како бе така.. би зела одма органик ама да знам дека ќе имаат редовна столица, пошо комбиотиков и тоа регулирал..
Kombiotik e poslab ama ima probiotik vo sastavot. Zosto da menuvas ako sakat da pijat kombiotik? Jas smeniv apatamil na babylove, ama tie bea 8 meseci, golemki veke.