Vaka da ve prasham feminki.Chitam imate iskustvo so babylove, pa sakam da ve prasham, go vidov kaj edna prijatelka, taa go koristi za bebcheto ama dozerkata vnatre e ista kako vo humana i negde po srpski forumi chitav deka e humana, samo imeto smeneto i prevzemeno od babylove, a nas humana ne ni odgovarashe. Zapoznaeni li ste so ova? Se mislam dali da kupam. Izvinite na latinica nemam kirilica
Jas koristam Babylove okolu 5 meseci. Imam citano deka e toa proizvod na Humana, ama kako robna marka na DM se prodava. Mozebi ovie sto se vo Germanija znaat podobro.
Само да ви кажам една многу важна работа, вода која веќе еднаш сте ја стоплиле па оладиле немојте повторно да ја топлите! Еве линк прочитајте сами зошто. Ова го прочитав пред извесно време а немав поим дека е баш опасна работа, среќа до сега не ми се случило да претоплам вода за детето. https://www.thoughtco.com/is-it-safe-to-reboil-water-609409
Бидејќи сте на комбинирана исхрана АД и мајчино млеко, дали даваш капки К1? Исто и ќерка ми цица и додавам АД најмногу по 3 шишиња во денот од 60мл. Не знам дали да продолжам со Д3 и К1 или само Д3 да и давам, бидејќи има К1 во АД.
Kolku pari e dalu znaes, i po kolku dozerki sobira vi edba pregrada? Nie nemame dm, pa da poracam po nekoj da mi zeme.
Ама тоа важи за перфектно чиста, дестилирана и дејонизирана вода. Но таа што ја купуваме не е таква. Јас на почеток користев ''Бебелан'' а после 6 месеци ''Јана'' и никогаш не сум превривала купечка вода, сега има 2 години и за пиење уште купуваме ''Јана'', ама од година ипол веќе од време на време му даваме и од чешма за да ја навикне.
Ти благодарам. Мене ми при испсис од болница ми кажаа ако е на доење се дава Д3 и К1, а за АД само Д3. За комбинирано не прашав.
Јас користам вода на хип. Само ја затоплувам без вриење. @Magic13 @Septemvri треба да се дава и Д и к1 при комбинирана исхрана. Ако е само на АД тогаш не мора бидејќи АД содржат.
Д3 капки мора да се даваат, без разлика дали детето цица или е на АД, ние сме на АД па до годината мора да пие Д3, особено после 5-6ти месец кога се формираат јадрата на колковите. Од 6 до 8 месеци нас педијатарот ни рече не по 3 капки туку по 5.
Кое АД млеко е со најдолг рок на употреба после отварањето? Има ли такво или сите се исто, до три недели?
Мислев на К1, тој го има во административна, а Д витамин се дава независно дали доиш или АД даваш, Убаво си ме поправила.
Која е разликата помеѓу аптамил 1 комфорт пронутра и аптамил 1 комфорт проексперт? Првиот пат во зегин кога побарав комфорт ми го дадоа пронутра а сега проексперт, а искрено не ни приметив кога ми го дадоа. Кога дојдов дома приметив дека се различни
Ние до пред две недели бевме на комбинирана исхрана и како што пишав давав и д3+к и д3+омега. Така препорача педијатарот. Сега скоро 2 недели само на доење давам исто. Инаку вчера бевме на ортопед, и баш прашав з предностите на комбинациите на капсулите бејби тол, бидејќи за постариот син давав само Вигантол и ништо друго. Ортопедот рече никаде во светото д3 не се комбинира заедно со омега на оваа возраст...само кај нас з д се потрошат големите залихи. Рече " ке се потпишам кај треба дека најважно сега е дозата на д3, не им треба ни и омега ни к1". Всушност имам еден таков доказ дома. Решив да ги потрошам бејби тол тие што ги имам дом, после ке земам само д3. Омега ке давам пред да наполни годинка, така беше и за постариот син...всушност и тогаш постоеле бејби тол..само никој не ги препорачувал. Ортопедот е искусен доктор кој постојано се надградува и посетува конгреси,следи новости воедно и наш пријател така да му верувам.
Те цитирам не заради витамините туку заради комбинираната исхрана. Ми треба совет колку и кога даваше ад? Како се врати само на доење?? Ние до скоро бевме само на доење, со 5-6 пати дадени АД оброци во 2 месеци. После маститот некако помалку млеко имам и давам АД по потреба. Ноќе немам проблем, бидејќи цица еднаш во 20:00, па во 2:00 па наутро во 5-6:00 и имам премногу млеко. Но преку ден ми е криза, па не знам како да распоредам. На пр вчера не дадов АД цел ден беше на цицање и 2 пати молзено и дадов. Денес утрото кај 10:00 тргаше но немав доволно и дадов 90 мл АД До 17:00 цицаше неколку пати па и направив пак 90 мл АД од кои само 30 ги испи. А делуваше гладно. Навечер после бањање обично убаво јадеше и легнуваше, а сега плаче кемка, се врти како да нема млеко, заспива гладна до 1-2:00 часот, а јас со молзење гледам дека имам тогаш млеко. Пукнав веќе не знам на што сум. А напредува 300 гр неделно, како топче е направена. Пелените и се секогаш полни. Како да постапам верувајте не знам.не можам да препознаам дали е гладна. Со синко ваков проблем немав. Инаку преку ден е расположена, си спие повеќе пати, мирна е, се смее, немам проблем.
Бидејќи не напредуваше доволно првиот месец почнавме со 30мл на 4 часа,постепено зголемувавме до 60мл на 4-6 часа зависи како ке бара. Го доев на секое плачење,после давав АД. Испив една лименка хумана чај,1 литар дневно бистар сок од јаболко и вода колку што ми се пие. Бидејќи го носев на мерење на една недела,видовме дека качува повеќе килажа од препорачаното,па постепено почнав да намалувам АД. И јас имам стално меки гради и кога ке се стиснам нема секогаш многу млеко,едвај една капка, но не давам ад,бидејќи убаво напредува и полни пелени. Некогаш давам пред спиење 60мл колку за да врзи 3 часа сон,и јас да одморам,и тоа е се. Штом напредува и не плаче за јадење, значи се е ок. Не се базирани на градите, мислам дека ни се такви бидејќи се втори деца...ова јас така мислам,не сум сигурна, важно они да си растат.