1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Адаптирано млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 12 јануари 2013.

1. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    3.564
    исто и мене ми беше тоа најголем страв!навечер што ќе правам.ама можело :) во термос вода и шишенце суво со млекото и растварам.ние сме 11 недели.мн.ми беше криво ама тоа е.

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Јас пак имам млеко само многу набрзо почна да бара и немам доволно...да молзам на 3-4 саати како претходно нема да ми треба ад ама вака на сат и пол 2 морам да прескокнувам молзење за да имам барем наредното да е мое млеко...Колку степени ја чуваш водата во термос? и каков имаш не се лади?
    ние аме 2 месеци за некој ден

3. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    3.564
    кажи ми со пумпа си од старт? јас земав водена станица на горење.така се вика.ми служи за стерилизација за вода одржување а понатака и за каши на пареа.со неа правам преку ден млеко на 40 степени малку да се олади и давам.навечер исто ставам у термус околу 40степени да биде.термусот ми е кинески купен од пазар.треба да купам подобар али и овој ја држи темоературата.е сега некад навечер ако станам пр.у два прабам млекце и ако се разбуди до кај три давам.ако не го фрлам.ми рече педијатарот до саат време е ок да стои.а преку ден свежо давам секад максимум 15-20 мин приготвено претходно таман малку фа се олади.инаку ако си со пумпа ставај го детето на града, да сестимулира мозокот да продолжиж да имаш млеко.дека со пумпа се губи.нека седи само на града.јас не правев така и го изгубив абе нагло! од 120-150 мл на молзење паднав на 80 одма на 60.се молзев до смрт мислсм да извафам после 50...и чаеви и апчиња ништо...

4. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    3.564
    а инаку не ти кажав водената станица може да одржува темп.на вода 12 саати навечер, ама во кујна ми е, па затоа ставам во термос.инаку е супер работа ако ти е кујната до спалната пр.мене ми е спалната на поткровје:(

5. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Абе да сака да седи ќе го држам цел ден на града ама само што ќе го доближам вришти како да го коли некој..а и сега со ова ми е мисла дека му мешам од двете млека да не не кака редовно затоа..

6. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    3.564
    значи истата ситуација ја имаме :( неќеше и неќеше...ме знам дали е од мешањето на млеката, во нашиот случај така испадна.буквално кога премина на ад, по два дена си почна редовно да кака.

7. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Ќе терам вака дури имам млеко можи период му е ова со јадење на 2 саати или па дека жешко е па си сака течности...ќе му давам по малку чај или водичка да не дехидрира

8. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    3.564
    додека можеш измолзувај се! и не е страшно и да кака поретко не се секирај.золва ми да година ипол стриктно со пумпа беше, имаше мн.млеко! и да даваш дохрана ништо стеашно, плус со пумпа и ад контролирано ти е колку внесува! не се секирај се си е во ред:)

9. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.376
    Mnogu majki na pocetokot na ishranata se vo dilema koja formula da ja kupat dali ovaa ili onaa .Ubavo e da se znae deka ne postoi mleko sto ke gi spreci grcevite ednostavno toa e proces nekoj polesno a nekoj potesko ke go pomine. Ubavo e na pocetokot da se kupi samo edno pakuvanje za da se vidi dali bas taa formula odgovara na organizmot.Razlicna formula odgovars na razlicen organizam na primer na moeto moze nu odgovara aptamil ke kaka normalno i redovno od nego ama pa na nekoe drugo bebe toa i bas ne odgovara .Drugo sto e bitno da ne se menuvaat cesto i pri sekoe menuvanje toa da se slucuva postepeno a ne ako ste go hranele so aptamil 3.meseci i odednaz sakate hipp i go frlate staroto i pocnuvate so nova formula.Na pocetokot se dava pre ili 1, na 6 meseci se sogleduva razvojot i pedijataeot ke vi kaze dali da se primine ako ste na pre na 1 ili od 1 na 2 . Site mleka se testirani i se plasirani na.pazarite niedna formula nemoze da se najdr na pazat dokolku ne gi pominalo evropskite regulativi , dokolku imate problem so odredena formula toa neznaci deka taa formula ne e dobra ednostavno ne odgovara na bebeto.

На Fifi84 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sanemsi

Sanemsi Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    192
    Здраво, по колку мл отприлика давате на бебе во 5та недела? Јас до пред два дена му давав по 100мл на 3-4 сати но го ставав и на мене по малку бидејќи немав мн млеко, кога бев во вторникот на контрола бебе за 1 месец имаше земено само 500гр и ми рече докторката да пробам една недела само на адаптирано. Сега му давам на 3 сати по 100мл. Ама потоа пак плачит и не спијет мирно. Дали му е малку 100мл за 5 недели? Да напоменам дека кога го доев, го доев само еднаш или двапати на ден.

11. Riki25

Riki25 Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2020
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    20
    Ò
    Moeto dete ima 12 nedeli i sega pie po 100ml ad. Ne cekaj 3 4h probaj pocesto i na saat ipol ako bara jas mu davam i nemame nikakov problem. Probaj posle saat saat ipol da mu dodades uste 30 ili 60ml ako gi pie mozebi e gladno. Pr jas ako dadam 120ml nema da gi ispie odednas a za 1h dodavam pie i sekogas e smireno.

На Sanemsi му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Sanemsi

Sanemsi Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    192
    Ти благодарам на одговорот ❤️

На Riki25 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ceculka

Ceculka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    362
    Здраво женски,ние сме 4недели и пиеме 120мл на 3 часа,ама приметувам дека му се малку затоа што уште шмука кога ќе испие,с не е можно толку мало бебе да пие повеќе.Инску сме на аптамил комфорт,па дали можеби млекото не го држи сито,дали аптамил 1 е појако?

14. Babyiscomming

Babyiscomming Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    520
    Тоа е многу за 4 недели бебе, на самото пакување ти пишува колку треба да даваш, за твоето е по 90мл на 3 саати, 120 се дава од 2 месеци. Инаку тоа што шмука му е инстинкт тоа и не знае друго да прави не е дека е гладно. Да е на доење можеш да даваш колку сака ама формула не.

15. Flyfly90

Flyfly90 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2016
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    72
    Има формула за одредување на количина АД според тежината на бебето. Неможев точно да ја најдам но мислам дека 70мл млеко на 450гр. Од тежината на бебето. Така бебе од 4500 ке пие 700гр АД за 24 часа. Се надевам ке ме сватиш :)
    Моето е полни 3 месеци и пие од 120-150 АД

16. Ceculka

Ceculka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    362
    Бебе пие аптамил комфорт и пишува 120 мл дека треба да пие на 4 недели

17. Bisera2020

Bisera2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2020
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    266
    Ne se vodi po tabelata daj mu na bebe da pie kolku saka i koga saka. Podobro neka si bide najadeno i smireno nego nervozno i gladno i da place.
    Ako se vodam ja spored tabelata na aptamil mojata e 5 meseca i treba da pie 210ml a ona poveke od 120 nemoze da ispie. Taka si se nauci. Tolku i odgovara i si e sita so tolku...

18. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.809
    Допаѓања:
    18.621
    Проблемот е што има лакоми деца а од АД може лесно да качи преголема килажа, а со тоа и желудничето да му се прошири. Понатаму тоа ке влече други проблеми.
    Јас би се советувала со педијатар.
    АД се пие на 3 часа.

На Bisera2020 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.081
    Допаѓања:
    136.565
    Пробај еднаш направи повеќе. Имаат осет и бебињата колку им е доволно. Ako не сака само ќе ја врти главата и ќе ја плука цуцлата. Различно е кај секое бебе. Моето на месец од 90 повеке не пиеше, претежно 60мл. На 2 месеци 120 пиеше, некаде околу 4 почна 150 да пие и си остана на толку, 7 месеци е сега. Некаде читав по 30мл на секое кило ама и тоа не е меродавно. Затоа колку сака - толку давај.

20. Deanna T

Deanna T Активен член

Се зачлени на:
    6 март 2020
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    19
    да се водиш по фоρмулата и да баρа повеќе не пρечеκоρувај ќе се научи и со 30 мл жа тρи саати или четиρи. Од болница таκа ги пρават зза да не плачат и после дома тρеба да ги стабилизиρаш. Моето сега е четвρти месец и почна по 150 мл да пие Хип κомбиотиκ.