Адаптирано млеко

Discussion in 'Бебе' started by meU, Jan 12, 2013.

1. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Ние сме 2 месеци и од 100 повеќе нема испиено...најчесто пие по 90 на 3 саати

2. Follow

Follow Активен член

Zdravo zhenski, nie sme skoro 2 meseci, do sega se hranime samo so majchino mleko, no na nekolku pati mi se namaluvashe kolichinata na izmolzenoto mleko, bebe gladno i probavme prvo so Aptamil 1, prviot pat go pieshe, posle edna nedela probavme so istoto i imashe chuden kisel miris vo kutijata, bebe odvaj go ispi i vednash go povrati. Posle toa probavme so NAN 1 i voopshto ne saka da go pie. Mene mi snemuva se poveke mleko, Ve molam kazhete mi so koe AD da probam, koe vashite bebushi najlesno go prifatile?

3. ..MoNNy..!!

..MoNNy..!! Активен член

Моето маже уште од првата ден е на АД млеко прво му давав Hipp Combiotic оти во болницата му даваа такво но од тоа многу повраќаше и земав Aptamil 1 тоа се го прифати добро, но заради грчеви земав Novalac за грчеви арно ама бебо не а сакаше ич се мрштеше кога цицаше и со зорт пиеше 1-2 дена па потоа земав Aptamil Comfort и таа како демек за грчеви може грчевите ги смирува но имаше тврда столица од неа и се мачеше кога се какаше и сега пак му а сменив со Aptamil 1 мислам дека најдобро му одговара.

Follow likes this.
  4. Follow

Follow Активен член

A imash primeteno Aptamilot da ti menuva miris? I kade go chuvash? Strav mi e da ne se rasipuva na sobna tempratura na ova vreme

5. ..MoNNy..!!

..MoNNy..!! Активен член

Да го менува мирисот но повеке од 40мин ако стое го фрлам не му го давам правам ново секогаш свежо. Aptimil Comfort за грчеви што е не го менуваше мирисот а Aptimil 1 мириса некако многу чудно.

Follow likes this.
  6. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Probajte so bebelan

Follow likes this.
  7. Bisera2020

Bisera2020 Истакнат член

Novalac ili baby love probaj

Follow likes this.
  8. Deanna T

Deanna T Активен член

Здρаво , моето бебе пρвин пиеше Аптамил пρонутρа, испи една κутија, но κога ја κупивме втоρата κутија едвај го пиеше, имаше пρоблем со κаκање, до 5 дена не κаκаше исто и гρчеви имаше многу и многу плачеше. Последен пат κога му дадов Аптамил κаκо отρов да му дадов сеκогаш се пρавеше болно. Веќе месец и пол давам Хип κомбиотиκ пρвин имаше зелени κаκи а сега се златно жолти κаκите, ρедовно си κаκа пρеκу еден ден, неκогаш до тρи пати на ден, го пие до κапκа, сега засега од него сум задоволна. Му давам и био гаја од ρаѓање ама деκа Хипот е κомбиотиκ со пρобиотиκ не знам да не дуплиρам. Немој да менуваш често млеκо освен аκо не му одговаρа на детето. Не знам што беше пρоблем си Аптамил пρонутρа бебето ми се пρавеше болно и бегаше од шишето.Сега сме на Хип κомбиотиκ. Поздρав.

Last edited: Jul 8, 2020
    Follow likes this.
  9. NatasaB88

NatasaB88 Активен член

Здраво, бебето ми е 3 месеци и главно е на мајчино млеко но често навечер кога бара повеќе и давам и Хип комбиотик. Неодамна купив нова кутија и по неколку дена почна да мириса и бебето исплука на прва голтка. Сум земала и порано и ја чувам по препораки на кутија и затоа ми е чудно како може за недела дена да смени мирис. Благодарам на сите кои ќе споделат свои искуства. :)

10. Follow

Follow Активен член

Istoto mi se sluchi i mene so Aptamilot i so NANot, prashav vo apteka kade e najdobro da sw chuvaat i na koja temperatura mi rekoa nema vrska, jas gi chuvam na sobna temperatura i 2te kutii po 1 nedela pochnaa da mirisaat kako na kiselo

11. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Како да проценам колку АД да му давам на бебето? Педијатарот не кажува вели пробај малку па додај му колку ќе бара, а јас на рати хранење не сакам, оти моментално ми се заситува со 60мл ама за саат време пак бара.. Го кажувам истово на педијатар и ми вели да не сум давала пари за АД да сум го доела, а јас гледам дека со моето млеко е гладен. Пробав една недела само на доење бевме и на контрола кога отидовме немаше качено ни 150 грама, а пред тоа неделно си качуваше по 250-300 грама. Сега сме на АД ама има моменти кога бара да цица, најаден ама бара топлина и близина. И тогаш ми паѓа жал кога плаче и му давам да цица. Исто и грчеви кога има или гасови утеха си бара во цицањето. Туку не ми е тоа муабетот. Не цица редовно и затоа не рачунам дека е на комбинирана исхрана туку ексклузивно на АД бидејќи не се најадува од цицање никогаш и не се редовни подоите. Имам пробано да цица 1-2 часа и кога ќе го тргнам рачињата пак му се во уста и плаче и одма давам АД 90мл и го пие целото..

Прашањето ми е како да пресметам колку треба да му давам? На кутијата пишува 90мл се додека не наполни 2 месеци. Бебето сега има 40 дена и околу 5кг е.

12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Мене ми е збунувачка твојава одлука. Ем цица ем не цица. Мора да одлучиш дали целосно ке го префрлиш на ад или ке се трудиш да се префрлите на доење.
    Прво, 150 грама за недела дена не е лошо. Не паднал во килажа и сте требале барем уште недела дена да терате само цице. Оптимално е 20 грама на ден да качува.
    Ти пишавме милион пати. Бебе цица кога сака и колку сака. Режим на цицка не можеш да ставиш. Посебно не на 2 месеци. Плус и не треба.
    Второ, можеш да си направиш проблем со грутки и мастит. Ги заебаваш цицките, де произведуваат млеко, де не. Или ке работиш на лактација или ке го прекинеш мекото.
    Трето, на кутијата со ад убаво е напишано. 90 до 2 месеци, а даваш млеко на 3 часа.
    Безобразно е од твоја страна, совети еден куп доби и ми се чини дека и нас не заебаваш. Прво сакаш да доиш, па не сакаш итн.

13. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Не заебавам никого. Целосно ќе го префрлам на АД. Ама чекам уште малку имам до прегледот и почнувањето со лекарства. Сакав целосно или барем повеќе на доење да бидеме, ама не оди и не планирам да си губам нерви и гладен да го оставам.

14. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Моја другарка пиеше антибиотик и пак доеше се одмолзуваше после некое време тоа млеко го фрлаше и му даваше да цица. Туку зависи и какви лекарства ќе пиеш дали може вака да се прави. За цицањето и моево на почеток по цел ден беше на цицка колку повеќе го ставаш толку повеќе млеко ќе имаш. Кога цица убаво ли ја фаќа целата града т.е ареола кафениот дел? Осеќаш ли како влече нз како да го објаснам како млазови од градата и слушаш ли како голта? Ако не ја фаќа убаво градата може не се нацицува убаво. А за ад секое дете различно е ќе си видиш по него прво на пример напрај му 60мл ако го испие и уште влече направи уште 30мл. Јас така правев со првото и гледав колку треба да му направам за друг пат. Прашај си ако можеш да имаш опција како што ти пишав за да си го доиш. Зошто верувај многу е полесно и за детето кога и да е нервозно стај го на цице се смирува и за не мораш ни да думкаш ни ништо, а и од финансиски аспект е многу полесно. Не слушај свекрва нити стринки, тетки ако ти викаат дека немаш млеко или пак дека не ти било квалитетно, такво нешто не постои. Гледај видеа на јутуб има како правилно да доиш. На крај само твоја нека биде одлуката дали ќе продолжиш да доиш или ќе се префрлиш на Ад.

15. Deanna T

Deanna T Активен член

Моето бебе има четиρи месеци и го дојам и му давам ад, од моето млеκо не се најадува, дојам и му додавам уште 90 или 120 мл, зависи κолκу млеκо имам.
    За да пρесметаш на κолκу вρеме да дадеш ад млеκо на κутијата пишува κолκу шишиња односно обρоци тρеба да му дадеш и таа бρојκа подели ја со 24 саати и добиваш на κолκу вρеме можеш да му даваш ад млеκо. Јас на гρада сеκогаш го ставам κога саκа и пρед заспивање без ρазлиκа дали имам или не млеκо. Зависи κолκу имаш млеκо ќе му намалиш или зголемиш ад млеκо без оглед на табелата.Пρимеρ јас аκо два пати го дојам тогаш ад млеκо му по 90 мл или 120 се зависи κолκу имам млеκо. За пρесметκа ти κажав на κое ρастојание се дава ад, пρимеρ 120 мл се дава на 4 часа а тоа се вκупно 6 шишиња хρана . Значи 24 часа поделено со 6 шишиња хρана е еднаκво на 4 часа, значи на 4 часа можеш да даваш ад млеκо од 120 мл. Се надевам помогнав.

Fallen.Angel likes this.
  16. Deanna T

Deanna T Активен член

Здρаво мајκи молам аκо неκоја членκа знае да ми одговоρи.
    На бебето му давам био гаја κапκи од ρаѓање, но во меѓувρеме сменив Хип κомбиотиκ и тој е со пρобиотиκ исто таκа, од мене цица еднаш, неκогаш имам повеќе млеκо неκогаш помалκу. Пρашањето ми е дали може да пρодолжам да давам био гаја и да го хρанам со Хип κомбиотиκ, да не е дуплиρање со пρобиотици. Био гаја пие од втоρа недела. Дали има неκоја членκа со ист пρоблем. Благодаρам на одговоρот. Поздρав.

17. NatasaB88

NatasaB88 Активен член

И јас користам комбиотик како дохрана и плус двапати дневно давам капки Рекол, ист состав се со Биогаја мислам. На педијатар ми кажаа дека капките се даваат 6 месеци, и кога спомнав каква формула користам не ми сменија ништо и останавме со истата рутина.

18. NatasaB88

NatasaB88 Активен член

Во аптека ми кажаа во фрижидер да ја ставам кутијата па ако се повтори да им ја вратам за да реагираат кај доставувачи. Сега новоотворена комбиотик кутија која ја чувам во фрижидер пак ми има некој чуден мирис и бебето не ја допива и ја плука, за разлика од порано...

19. Deanna T

Deanna T Активен член

Ти благодаρам на одговоρот. Пρодолжив да и давам Биогаја, κога и пρеκинав на два дена имаше течна столица и и се вρатија гρчевите. Биогајата ја стегнувала столицата. Ти благодаρам на одговоρот.Поздρав.

20. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Девојки ние сме три месеци, само на Ад сме хип комбитик.во последно време ич неќе да јаде, се тегнеме да испие бар 100мл.Порано немаше проблем 120 пиеше на три саати, дури и порано бараше.А сега на 4 саати одвај со сила.Менувам шишенца не е тоа проблем.Да сменам ли АД?И како да го сменам наеднаш или? Или мислите дека е фаза некоја?

Fallen.Angel likes this.