Адаптирано млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 12 јануари 2013.

1. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Мајки дали сте давале аптамил комфорт без препорака од педијатар туку на своја рака...купив јас денес сакав да почнам да давам по еднаш во денот да видам дали ќе му одговара и дали ќе му се регулира столицата ама читам само со препорака од лекар дека треба и сега шубе ми е да давам..досега по потреба давав хип комбиотик еднаш на неколку дена се случуваше инаку е на мајчино млеко само ако немам време да молзам давав ад ама кака на 6-7 дена и сакав да пробам пд аптамил дали ќе му се регулира...

2. Deanna T

Deanna T Активен член

Се зачлени на:
    6 март 2020
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    19
    Моето бебе веќе месец и пол е на Хип κомбиотиκ и многу сум задоволна од него. Пρовеρи дали млеκото во пρав почнува да се ствρднува аκо е таκа фρли го веднаш и дρуго κупи. Можно е κога се згρутчува таκа и во цρевата да им се пρави и млеκото е ρасипано затоа бебе одбива.
    Јас κоρистев Аптамил пρед тоа и не обρнав внимание деκа почна да се згρутчува, голем пρоблем на детето ќе му напρавев, мислев не го саκа Аптамилот а тоа млеκото да е ρасипано. Κупи ново паκување Хип κомбиотиκ и пρобај повтоρно и води сметκа млеκото да е добρо затвоρено. Поздρав.

На Fifi84 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ..MoNNy..!!

..MoNNy..!! Активен член

Се зачлени на:
    7 јули 2020
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    29
    Мајки.. Некое искуство со АД млеко на Holle од козјо млеко, нели викат козјото млеко било најблизу до мајчиното млеко. Иначе синко е 1,5 месеци и е на АД од првата ден прво му давав Hipp Combiotic но многу повраќаше од тоа потоа му сменив со Aptamil 1 со тоа беше добро, но кога не фанаа грчеви земав Novalac за грчеви таа не ја прифати па сменив со Aptamil Comfort за грчеви од неа може немаше толку грчеви но ни се поремети столицата многу тврда и дебело, по цела ден се напнува бебо само се мачи. Моментално му давам пак Aptamil 1, но пак е исто. Јас веќе ја купив Holle од козјо млеко но сакав искуства ако го користел некој. Поздрав.

4. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.376
    Za mnogu kratko vreme imas smeneto mnogu vidovi na formula sto ne e preporaclivo zatoa bidi vnimatelna obicno Aptamilot e dobro mleko sledi go bebeto i vidi dali mu odgovara mlekoto ili si ima drugi ptoblemi.

5. Deanna T

Deanna T Активен член

Се зачлени на:
    6 март 2020
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    19
    Не е добρо што си сменила толκу млеκа ќе му ги ρасипеш цρевата на бебето. Остани на Аптамилот штом сега тој го κоρистиш и аκо има твρда столица давај му повеќе чај и вода, аκо неκолκу дена не може да се исκаκа ќе му напρавиш чај од сливи и во ρоκ од 8 часа ќе исκаκа. Се пρави на следниот начин: две суви сливи ќе ги измиеш под млаз вода и ќе ги ставиш во 100 мл вода и малκу шеќеρ ќе ставиш сосем малκу и во ѓезве да пρовρијат , ќе ти остане 80 мл чај , ќе го пρоцедиш низ цедилκа и дај му го целиот чај на бебето и ти гаρантиρам следните неκолκу саати ќе се исκаκа. Аκо има потρеба паκ ќе напρавиш.
    Давај му почесто на бебето вода и чај од κим и анасон зошто Аптамилот е таκов создава пρоблем пρи κаκање, но тоа не е пρичина да смениш млеκо. За гρчеви мене ми помогнал сиρупот Нуρсе Хаρвеј и давам био гаја ама не помогнала многу но паκ и давам био гаја.
    Јас отκога сум на Хип κомбиотиκ сеκој втоρ ден се κаκа моето бебе, го повρаќа млеκото κога е пρејадена или пρегладнета па наеднаш саκа да испие млеκо.
    Ниκаκо да не менуваш млеκа можеш да му наштетиш на бебето. Поздρав.

Последна измена: 15 јули 2020
  6. ..MoNNy..!!

..MoNNy..!! Активен член

Се зачлени на:
    7 јули 2020
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    29

Јас веќе го купив Holle 400g 900денари е најскапо е и многу пофалено. Многу млека му сменив за кратко време не е добро ама ст што да правам.

На Deanna T му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Кое АД е најдобро против грчеви?Јас дома имам Хип комбиотик денес не се дојаде од мене и дадов 30 мл

8. emekreme

emekreme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2011
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    209
    Девојки колку ви качуваат бебињата месечно со АД? Давам аптамил комфорт на 3 саати по 120мл но често бара и порано и му давам неможам да го оставам да плаче. Бебе е 2.5 месеци и до сега месечно ми качува по многу на килажа. Педијатарот рече да сменам на аптамил 1 да видиме дали ке качува помалку зашто смета дека 1600 грама месечно се многу со што и јас се согласувам. Роден е 49см и 3400гр а сега е 60см 7200грама.
    п.с. која е разликата мегу аптамил комфорт и само аптамил?

9. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Моево е исто скоро 2,5 месеци. Се роди 3300, 50 цм, а сега има 5 кг и 60 цм. Му давам 3 пати по 105 мл и по цел ден доење кога ќе посака измеѓу.
    Качува по околу 200 гр неделно, околу 1 кг месечно.
    Пиеше Хип ХА 1, а сега е на Аптамил 1.
    Многу некако 7 кг.
    Знам дека е тешко толку мало да го занимаваш кога ќе плаче, но можеби некогаш плаче од стомачето, сака гушкање, му се спие и сл. Муабетот ми е дека можеби не е гладен пред 3 часа за да му даваш порано. Имам забележано дека кога плаче, а не се поминати 3 часа од ад, му давам цицка и не јаде, само си цуцка ко цуцла да му е цицката. Значи не е гладен, близина сака или му се спие и одма заспива.

10. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    син ми на контрола на 4 месеци имаше 7520гр. и матичнава ми рече многу било. И он е само на АД. Нејзина препорака беше да му растворам 180мл. ама со 5 мерици, а нели на 30мл е 1 мерица. Да го залажува количината, а млекото да не е толку концентрирано. Прашај го вашиот педијатар дали и он би предложил ваква комбинација

11. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Аптамил конфорт по препорака на педијатар го даваш?

12. Bisera2020

Bisera2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2020
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    266
    Mislam deka ne smees taka da pravis so mlekoto. Kolku dozerki si pisuva tolku. A i bebe na dieta sig nema da stavis. Mu se jade daj mu da jade. Sto ako e golemo da e zivo i zdravo. Zamisli kolku bebinja ima sto nejkat da jadat i maka macat so toa. Nemozes da mu kratis na bebe. Takvo si e bebeto.
    Eve mojava e 5ipol meseci i ima 6kg poveke od 90ml ne moze da ispie nikako. A za nejzini meseci treba da pie poveke. Ama taka si saka taka neka si pie

13. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    не беше своеволно...така ме советуваше неговата матична. Пробавме две недели и после пак продолжив со по 6 лажички. И не е баш секогаш така колку сака нека јаде. Едно е доено дете, друго е со адаптирано млеко. Оваа храна многу поспоро се вари и е потешка за бебето. Си има и граници колку треба во кој месец да тежи и до каде може да се оди.

На Deanna T и 0ли им се допаѓа ова.
  14. Flyfly90

Flyfly90 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2016
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    72
    Ке се вмешам во муабетот. Моето е 3ипол месеци. Според педијатарот за негова тежина треба да пие по 200мл на ден, но деновиве едвај по 130 некогаш ни толку несака.. незнам до што би можело да биде??

15. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.078
    Допаѓања:
    6.391
    Како 200мл НА ДЕН? Го доиш плус? 200мл НА ДЕН е малку ако е само на Ад. Ако мислиш на 200мл НА ОБРОК, тоа е многу за 3 месечно бебе. Нешто си грешка.
    На таа возраст моето пиеше околу 120-150мл НА ОБРОК.

На Frosty! му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bisera2020

Bisera2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2020
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    266
    Neznam valda taka se naucile ili im e zesko
    Mojata e 5ipol meseci pie 90ki, a treba da pie 210ml spored tabelata na aptamil. I zatoa ne se vodam po tabeli
    A samo na adaptirano e. I kasi ama i tie ne gi jade. Po malce samo.

17. Flyfly90

Flyfly90 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2016
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    72
    Се извинувам на оброк мислев.. по 1л дневно ако има 5 оброка според тежината на бебето. Можеби е период се надевам ке му помине

18. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Abe sekoe dete si e razlicno i razlicno kacuva na kilaza I razlicno jade davajte im na bebinjata kolku im see jade

На emekreme му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ..MoNNy..!!

..MoNNy..!! Активен член

Се зачлени на:
    7 јули 2020
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    29

А чајот од сливи треба од еднаш да го испие или може и на повеќе пати???

20. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Шеќер не би ставила на бебе нo твoj избoр.
    Сум варела сливи, ги oставам да пoстojаат пoтoа и давам вo текoт на денoт. И да мнoгу пoмага.

На ..MoNNy..!! и Cucla2019 им се допаѓа ова.