Јас подготвувам како на паковчето што пишува,180врела вода и го додавам прашокот и промешувам и потоа во шишенцето го протресувам,ама ми остануват макце ко грутки мали гледам малата бе го пие добро како да направам за груркиве да ги нема?? Ми треба совет бидејки не пие добро
Не им штети така? Гледам кога спие некако чудно хрчи од внатре си се зспрашувам да не е нешто од млекото бидејки како да неможе да дише добро како мака да има како некои меурчиња внатрр да има или пак од ваздух што и влегува кога пие млекце или да не е затната,незнам од што да е.
Да се убацам за да те прашам, на колку саати и даваш по 180? Ние сме два и пол месеци па јас и тоа само ноќе и немам дадено повеќе од 120. Педијатар така ти кажа?
На паковањето пишува така,бидејки кога се отвара мора цело да се заврши.јас ја правам така мерата а потоа ја делам на две,едното го пие а др во ладилник за наредното јадење инаце пие по 100 некогаш 110 и кога има и цица бидејки немам доволно млеко.на околу 5сати пие.
Ова е веќе подруго.) Инаку пробај првин водата стави ја па промешувај после секое лажиче. Т.е постепено додавај ги.
Колку пари се хипоалергените млека и можат ли лесно да се најдат? Ние ова анти рефлуксно низ цело СКопје го баравме, никаде го нема. Имаше само едно во зегин и мм го купи тоа околу 500 и нешто ден 300гр. Тоа не направи разлика па планирам да пробам со хипоалергено па ме интересира цените како се движат
моето бебе има ГЕР и ја ранам со HIPP AR. кога и давам да цица, вода или чај го повраќа а јас сакам барем по малку да прима мајчино млеко. дали можи во мајчиното млеко да и растворам хип ар?
Мамички, ако некоја користи Хипп Комбиотик 1 нека ми пипше ЛП. Имам отворено пакетче, само еднаш му дадов на малиот и не ми се фрла, па да му го подариме на некое другарче што е на вештачко ПС: Кутивчето е отворено на Велигден дента, значи побргу реагирајте
Во твоето млеко не можеш да ставиш АР млеко ама можеш да ставиш рижолино по 1-2лажички да се згусне.Ова ми го има педијатар кажано ама ти најдобро да се консултираш со твојот доктор. Иначе во странство има специален згуснувач за мајчино млеко (Breast Milk Thickener) можеш да си го нарачаш по интернет.
Го изгубив млекото, и сега сме на НАН..Синчете мое ( 7 недели) беше навикнато да цица еднас на сат одприлика, по едно 5-8 мин..некогаш и повеке...е сега, тоа е невозможно, пошто нели на три сата... Многу му е тешко, неможе да испие доволно ( ми пие по 60-70, а треба по 120 ) за да го држи три сата...И стално ми е гладен...Му давам и пред 3 сата, кога плаче многу за млекце...Плус многу ми поврака..повракаше и кога се доевме...ама тогаш супер ми напредна, а сега душата мала стагнира у тежина.. Незнам што да му правам...докторите ми викаат на три сата...он непие доволно за да издржи, ја му давам пред тоа време, па го боли стомаче...и се така во круг.... имала ли некоја искуство со ад ако се дава пред определено време... пробав и го сменив со аптамил, ама како го пие-така цело ми го повракаше...па пак сме на нан...
Штом син ти пие по 60-70мл. млеко, нормално е да бара пак да пие пред 3 часа. Кога син ми пиеше по 60-70мл. млеко, му давав да пие на секои 2 часа. Со толку милилитри млеко не може да се издржи повеќе од 2 часа. Нека не те загрижува тоа што повраќа. Тоа е нормална појава кај бебињата што пијат адаптирано млеко. Не го форсирај да пие по 120мл. млеко. Сам ќе си побара да пие по толку. Син ми две недели пиеше по 60-70мл. млеко. После тоа почна да бара повеќе. Првиот пат му додадов уште 60мл. и го испи целото млеко. Вториот пат, кога му беше време за другата доза млеко, му дадов да испие 120мл. Кога видов дека и тогаш го испи целото млеко, почнав да му давам по 120мл., се додека не почна да бара да пие повеќе.
encimenci од мое лично искуство со моето прво дете, шемата која ја има на паковката на ад млеко е приближно показател на количината млеко која треба да ја испие бебето. Тоа не значи дека дете од 7 недели мора да пие 120 мл на 3 сати. Јас не знам зошто докторите толку форсираат на тие три сати или два сати за цицање. Син ми ако тебаше да испие 120мл на 3 сати, пиеше 150 на 1,5 саат. Напредуваше нормално и немавме проблем со тоа што пиеше отповеќе млеко. Некои велат дека тоа доведувало до гојазност ама сега на 5 години тој има 18 кг што мислам дека е дури и малку. Со ќеркичката сега е друга приказна. Ако е само на цицање ќе цица без престан 24 саати и нема да напредува (погоре имам пишано) па затоа давам на 4 сати по 60мл. После 1 саат од давањето на ад почнуваме со цицање на секои половина час по 5-10 минути. Не верувам дека цица којзнае колку од мене бидејќи одма заспива и тие 5 мин цицање се со штипење за носето. Ќерка ми има 2,5 месеци и тие 60 мл и се ок. Некогаш кога нема да цица во меѓувреме правам 90 и пак 30 ќе остави. Така да мислам дека може на бебушот твој да му бидат доволни и тие а ако сметаш дека не не му се плаши на 1,5 да му даваш по 60 (тоа е истото количество само поделено) Вишокот ќе го поврати. А грчевите се најнормални за 7 мата недела. Пробај со еспумисан во секое шише ад млеко по 20 капки. Држи го бебето подолго време исправено откако ќе го испие млекото. За да одредиш да ли му стига млекото прати навечер. Син ми стануваше на секои 2 сати а ќерка ми па е чудо едно и не се буди и по 11 саати преку ноќ па јас мора да станувам да се измолзувам за да си го задржам моето млеко. Во однос на ад млеко првото дете пиеше Новалак формула против грчеви и мислам дека тогаш беше отприлика 500 ден една паковка а ние купувавме на секои три дена на почетокот па на секои два дена. Се отепавме од пари фрлање а не беше нешто посебна формула. Со малечката сега почнавме со Нан ама имаше страшно грчеви и и даваше зелена столица и се префлив на Хумана. Од Хумана сум презадоволна и се гледа дека е полесно сварливо за бебушот. Уште еден совет од мене, мајката е најдобар доктор за своето дете. Како што не јадеме ние воздрасните исто и бебињата не пијат исто количество на млеко. Пробај, види како му одговара најмногу и терај така. Поздравче
Zdravo na site ,jas sum nova na forumov i imam nekolku prasanja Kako prvo imame 38 dena , od prv den sme na aptamil 1 no pred tri dena po preporaka od doktor smenivme na aptamil confort( dali nekoj go ima koristeno ),no imame maka so gasovi i ednas dnevno zelena stolica . Od sto bi mozelo da bide takov izmetot.Dali mislite deka e od promenata na mlekoto I dali da pocekame uste nekoj den da se prilagodi ???? Inaku prethodno kakata ni beze zolta i kakavme barem dva pati dnevno no maka izmacivme so grcevite koi uste gi ima ama ne po cel den . I uste nesto , dali i kolku davate caj i voda ,jas davam samo caj becutan i toa max 100 mil dnevno a obrocite ni se na 3,5 saati po 90 mil. Dali bi pomognala vodata okolu stolicata ? Pozdrav i odnapred fala na sovetite !!
Од комфордот ќе има стално зелена столица не се плаши нормално е. Чај доволно е 100 мл а вода нека пие колку сака. За грчевите можеби ќе ви помогне иако ние до 4.5 месеци ги имавме. Давај еспумисан капки и не менувај често млеко.