Адаптирано млеко

Discussion in 'Бебе' started by meU, Jan 12, 2013.

1. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

На почетокот давав по 35 мл само премадур и постепено зголемував. Сега пиеме по 60 мл и и тогаш и сега ми бљуцка. Бљуцка и од моето млеко, ама ад му е потешко за варење. Инаку вчера се случи и од моето млекце да поврати. Марина вика вишокот го исфрла, ама кога се стега, има грчеви и се мачи да кака, ми бљуцка и знае да поврати, така да, тоа не му е вишок. Ќе пробам само комфорт да дадам да видам како ќе го прифати. Конкретно ме интересираше ако знае некоја зошто е аптамилот подобар од другите млека и дали има аптамил формула за полесно варење? Дур ти пишувам, малиов ми го поврати ад низ уста и низ нос. Ми е жал што се мачи и плус цело време сум на штрек.

2. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Да, да цица и плус на 6 часа давам дохрана од 60 мл.

3. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Истата е. Немав бебе уште, а начекав на фб "расправија" со увозникот. Имаше официјална објава дека е истата, па кога го распукаа мајки :)

azelea, Milkiway and LadyC like this.
  4. 0ли

0ли Форумски идол

Не знам колку имаше моево и морав да му сменам млеко. Пиеше Хип хипоалергено, но баш во тој период имаа проблем со набавка на ова млеко, ја превртев цела Македонија и никаде го немаше. Марина ми рече да земам Хип комбиотик, но се префрлив на Аптамил и еве уште тоа го пие. Никогаш не ми рекла да пие Хип и Аптамил (на пример), само од 1 на 2 кога се префрлав да е постепено и да ги измешам.
    Ме мрзи сега да сурфам ривјуа од некој што правел споредба меѓу Аптамил и другите и зошто Аптамилот е најдобар, но може да просурфаш, сигурно има. Сум се консултирала со не еден, со сто педијатри и истото ми го рекле дека Аптамилот е најдобар, најблизок бил до мајчиното по квалитет. Толку за тоа, а и не би сакала да се објаснувам со мајки што не го користат и се задоволни од други млека, па сега да се докажуваме.
    Ако не му се погоди некое млеко на бебето, треба да се смени и тоа е тоа. Не значи дека другите млека не се добри, далеку од тоа, има многу млека на пазарот и избор е во прашање кое ќе му се дава на бебето, кое најдобро ќе го прифати.
    Моето кога почна да пие Аптамил, пиеше многу мала количина, повеќе цицаше и какаше на неколку дена. Додека е нормална каката, ако е жолта и не е тврда, не е проблем да не кака и неколку дена. Ова важи ако е и на доење бебето, па се апсорбира мајчиното. Како што му ја зголемував количината на млекото, така почна почесто да кака и еве долг период кака секој ден.
    Никогаш не повраќал, ниту од Хипот, ниту од Аптамилот, ниту после цицање. Ниту бљуцка, 2-3 пати дали му се случило откако е роден.
    Ти пишаа претходно и други дека бљуцкањето не е проблем и дека е нормално. Бљуцка бидејќи вишокот го исфрла, ете и педијатар ти го кажал истото. Повраќање во млазови е веќе друго.
    Колку често цица? Да не го преполнуваш со млеко, па повраќа? Не прашувам за бљуцкањето, за повраќањето бидејќи спомна дека исповратило и низ уста и низ нос. И не му мешај две млека. Или едното или другото, можеби му е тешко на мешето да свари вака измешани млека.

Jana06 likes this.
  5. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Најпрво, благодарам. Цица кога ќе посака, ама тоа е со паузи и трае од 20-40 мин од прилика. По пиење на ад на 2 часа го дојам, а после доење и на саат време си бара. Навечер и кога спие, тоа е поретко. Од вчера вечерта во 12 по полноќ, имаше три оброка до сабајле, 2 ад и едно доење и до пред 15 мин ми повраќаше. Не повраќа наеднаш, туку на етапи (после еден оброк бљуцка и потповраќа цело време до наредно цицање/доење).Поврати од трите оброци, а огладнува и плаче. Ќе се консултирам и со педијатар, па да видам што да правам. Пелени си полни, за килажа ќе видиме кога ќе одиме на педијатар колку напреднал. Колкави сте вие и кое аптамил сте го користеле, а кое моментално го користите?

6. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Јас на своја рака му сменив од хип на аптамил, па на аптамил комфорт и ниедно од овие 3 не му одговараше. Не повраќаше ама не какаше по 3-5 дена па педијарат ми рече да пробаме со холле, и еве од тогаш немаме мака со какањето..
    Сега додуша имаме ао цврстава храна ама тоа нема врска со млекото..
    Колку и да е добро млекото можи на твоето да не му одговара, секое бебе е различно можиш да пробаш со друго млеко ама не мешај давај едно..
    Тие две млека по состав се различни и како комбинација можи му се тешко сварливи па плус и мајчиното ептен различни..
    Можи тоа му прави проблем пробај со едно само

..barbie.. likes this.
  7. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Прашувам затоа што настрана грото проблеми што ги имав дохраната ме зезна во доење. Не гледам зошто 4 пати во 24ч би давала 60мл дохрана. Пробај без дохрана.
    Со секој што се консултирав ми го кажа истото ако сакаш да доиш исклучи дохрана.
    Има мајки овде што се на комбинирано и успеале но ете гледаш на твоето бебе 2 млека му прават проблем.

Моето исто повеќе бљуцкаше и помалце какаше со 2 млека. Еве го сега после секој оброк обавезно е какан. Исто така бљуцкаше низ нос му течеше кога му давав ад на 4ч а демек доење на 2 саати.
    Живо малтреирање. барем по мене, гледај цело време на саат, цица па давај дохрана па вака па така.
    Ради тоа сме само на АД(една од причините) и не бљуцка после секој оброк туку кога како повремено.

Може ти се прејадува...како и да е мислам пробај си похрабро ако сакаш екслузивно да доиш инаку вака ќе си имаш проблем и со бебе и со гради итн...
    Ова е мое мислење не мора да е точно секако со марина разговарај на оваа тема

..barbie.. and Snowflake92 like this.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Од се што напиша јас мислам дека се прејадува и 60мл на 6 саати му е многу. Зошто го дохрануваш ако смеам да прашам?
    Ајде еве денеска пробај да не даваш дохрана и цел ден само на цицање да биде кога сака и колку сака. Баш види дали ќе повраќа.

..barbie.. and Milkiway like this.
  9. 0ли

0ли Форумски идол

Мислам дека некако многу ми изгледа јадење. Јас кога беше мало, давав исто така на 6 часа, во 6, 12, 18 и 00. Прво цицање, па ад колку ќе испие, можеби нема цело да го испие, па ако плаче после ад, пак цицање. И толку, во наредните 6 часа нема ад, само цицање кога ќе побара. И така за секој оброк со ад. Во тоа време ќе го цицаш, па ќе може да исфрлиш ад. После цицање и ад, малиот спиеше 3 часа. Мене ми изгледа дека се прејадува и затоа повраќа.
    Пиши и' на @Kaetana, мене многу ми помогна со советите.
    Моето е 6 месеци и го пие обичниот Аптамил. До 6 месеци пиеше 1, па на 6 месеци го префрлив на 2.

Kaetana, ..barbie.. and Snowflake92 like this.
  10. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Пробав вчера, си реков во 18 да му биде последен ад оброк и само да се доиме, ама вечерта џабе цицање, не можев да го заспијам. Во рака ми спие, стави го во креветче, плаче. Во 1 по полноќ му дадов помала количина ад, па со количка низ куќа го возев, одвај заспа. :sweat:

Chuchanov and Milkiway like this.
  11. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Дури неделава ми дојде асално млеко, претходно имав малку, а малиот падна на килажа во болница и мораше плус дохрана.

Jana06 likes this.
  12. Milkiway

Milkiway Форумски идол

И јас така со дохраната вп круг се вртев и на крај ништо не напрајв сега сме на ад.. :( се надевам ќе успееш полека да ја тргнеш

13. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

За да не му е тешко на стомачето на 6 часа само ад давам, а преку цел ден цица, ама барем саат, саат ипол гледам да има разлика меѓу доење и ад. Два саати- макс два ипол после ад ми плаче, гладен е. Реков да пробам да поминат 3 часа за да му се свари млекото, ама џабе, не можам да го смирам.

14. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Пиј лактил таблети

15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Ако не ја тргаш дохраната пополека млеко ќе имаш колку што ти е сега ако сакаш повеќе млеко тргај дохрана по еден оброк нека влече ба "празно" ако треба за да ти надојде повеќе млеко освен ако немаш нерви за да слушаш како вришти тогаш остани како и до сега. И како што кажа членката погоре лактил капсули помагаат и чај за доилки.

MilaSs12 likes this.
  16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Колку ад давате на 6 месечно бебе кое има доручек и ручек?

17. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Jana06 likes this.
  18. 0ли

0ли Форумски идол

Ме чуди како Марина не ти советувала да го доиш прво, па ад да дадеш, според мене не е океј да не исцица, па ад можеби и помалку ќе испие или нема ич ако му е доволно твоето млеко. А за да имаш доволно, треба да цица. Треба да му даваш да цица и во тоа време кога пие ад, тамам ќе ти дојде и ќе може да тргнеш шише.
    Јас успеав ад да тргам со намалување на количина на ад и повеќе на цицање.

19. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Ме советуваше да цица, па ад, ама мене ми е страв мн да не му дојде и цицање и дохрана 60 мл. Инаку еве денес прв пат дадов бекутан чајче прорив грчеви 50мл и од тоа ми бљуцкаше, а и од моето млеко.

20. 0ли

0ли Форумски идол

Ама нема страв, цицање треба прво, па понуди дохрана. Ако не сака, па не мора по секоја цена да испие 60 мл. Затоа ќе следиш како реагира. Дај му да цица, па дохрана. Ако сака само 30 мл, толку нека испие, без форсирање цело шише да го испразни. Млеко имаш, само треба да се охрабриш и потешко ќе беше ако немаш. Нема да можеш да тргнеш ад ако не даваш прво мајчино.
    Ама какво чајче, му го преполнуваш мешето без потреба со чај, башка преполн е со шеќери. Тоа треба да цица, му треба млеко.

Поентата на цицањето пред ад не е за да се прејаде па се плашиш од тоа, туку за да си имаш млеко и во тој период и да тргнеш шише. Знам дека ти е страв, но имаш млеко, дај му. Ако после цицање и ад повраќа, тогаш му е многу и ќе намалиш ад, ќе дадеш на пример 45 мл со една и пол лажичка млеко во прав, нема да правиш 60 мл.
    И пак ќе ти пишам, бљуцкање не е ништо страшно и невообичаено, исфрла вишок тоа што му е. Не бљуцка бидејќи му е нешто невкусно, едноставно многу му даваш.
    Еве пробај, ако после цицање не испие многу ад, значи твоето му е доволно и тргај шише.

Kaetana and Jana06 like this.