Адаптирано млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 12 јануари 2013.

1. 2013

2013 Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2013
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    28
    Значи и во МК има дефицит на Аптамил...јас во Германија го наоѓам многу ретко овој PRE - MILUPA до 6мес. а причината е што кинезите го купувале и праќале за Кина бидејќи пред незнам колку години во Кина се појавил лажен Аптамил - канцероген...е сега кај нас што е причината незнам...а јас го купувам 14 евра ( 860 ден) - 850гр. што е многу поевтино од кај нас. А слушнав дека веќе го има Швајцарското - BEBELAN кое доста го фалат. ЕвЕ ние да не почнавме со Аптамил во болница, сигурно ќе почнев со ова Швајцарското.
    Поздрав

Последна измена: 27 март 2015
  2. janickaskopje

janickaskopje Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    274
    Aptamil ima samo zegin si prai bajram na pametot stalno nesto izigravaat ima aptamil u bilo koja druga apteka.....i femibion bozem nemase pa sepak ima :)

3. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Za tie od ad sto preminale na tetrapak kakva bese postapkata?
    Dadovte malce tetrapak pa pak ad ili mesavte od dvete,ili kao i da bese??

Ne deka ke dadam tetrapak sega za sega ama si misliv kako e najdobro da se vnese tetrapak.

4. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    3.142
    Допаѓања:
    33.888
    Има ли некој што го користи швајцарското АМ бебелан 1 подолг период
    да каже како е задоволен и како напредувало неговото бебе?

5. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Majki sto koristite "aptamil",da ne ve fati panika kako mene...deneska kupiv dve kutii i duri koga dojdov doma zabelezav deka se razlicni.Vednas se javiv kaj uvoznikot da vidam sto e rabotata.Razgovarav tamu so nekoja doktorka,mi pojasni deka sostavot e potpolno ist,ednostavno malku pakuvanjeto e redizajnirano i nekoi si zakoni cuda kaj proizvoditelot toa go nalozile.Ovie redizajniranive se i so ponov datum,odnosno po taze.Eve vo prilog I slika i ke ja voocite razlikata.Znaci,nema prostor za panika.Nazdravje cuckanje ;)

Прикачени фајлови:

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  6. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    На едното пишуба пронутра+ на другото не. Што значи тоа?

7. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Toa bilo nekoja sostojka koja od sekogas ja imalo vo mlekoto,no,sega bile obvrzani da ja istaknat.Navodno,tokmu taa bila i pricinata sto ova mleko bilo i patentirano kako najdobro,najhranlivo drn drn.

На chocolade и galapce им се допаѓа ова.
  8. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Мајки едно прашање. Ја читав темава и гледам сите викате приготвувате свежо млеко за секое јадење (нели како што треба). Што правите ноќе? Моево станува на два саата, многу ретко на три. Кога ќе станам ќе му направам за наредно јадење и ќе има млекото стоено 2 саата (како што читав не треба повеќе да стои). Ама што да правам кога ќе поспие повеќе? Верувам има бебуши што и повеќе спијат, па мислев идеа да ми дадете како да го изведам ова ноќе. И верувам дека ќе дојде време кога и моево ќе поспива подолго, па не знам што би правела.

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.937
    Допаѓања:
    326.987
    Ад секогаш се прави свежо.Сега ако легнало да спие ке му го направиш наредното отприлика пред да се разбуди или откако ке се разбуди.Никогаш не сум дала ад после еден час откако е направено.Тоа за жал е манаата на тие млека.Не е како цицето,извади и дај,туку бара спремање,станување,миење шише...и за жал некогаш бебето ке се разбуди.
    Едино што мене ми беше од помош е тоа што во текот на нокта чував термос со топла вода и не станував да топлам туку веднаш го спремав.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  10. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Така и ноќе? Пошто ако се разбуди моево ја крева куќата во воздух, се буди, вознемирува и нема заспивање едно добри 2 саата. Би го оставила така да пишти едно 10-15 минути бидејќи нели и треба да го изладам. Затоа мислев некоја идеа како да правам.

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.937
    Допаѓања:
    326.987
    Напрсви го со млака вода и нема да имаш потреба од ладење.

12. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Млака? Пошто на кутијата пишува на 60 степени да се стави прашокот па јас се така го правам. Не знаев дека е ок за со млака, така би ми било лесно.

13. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Jas imam termos i vodata mlaka ja cuvam vo nego posebno navecer. Imam dve sisinja i vo dvete stavam po 2 ili tri lazici od ad mlekoto, zavisi kolku pie tvoeto bebe( znaci da mu dojde okolu 70-90 ml mleko) i ako bebus se razbudi samo ja dodavam vodata i za 10 sekundi gotovo e mlekoto. Vaka funkcioniram celi 11 meseci.

На IveBrajan му/ѝ се допаѓа ова.
  14. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Nie imame skoro 7,5m a sinmi e od prv den na vestacko.Od sekogas mlekoto mu go pravam mlako, odnosno vodata ja prigotvuvam do toj stepen kolku da odgovara za pienje. Noke majka ke stanuvas, jas toa go pravam od prv den. Toplis voda,stavas prasokot i mlekoto gotovo za 3 min.I sinmi duri bese pomal otvarase oci i vristese, ja krevase cela zgrada vo vozduh,..Ripav ko poparena a tie tri minuti tato go zabavljase.
    Spored mene,nema potreba od termosi cuvanje,ili mlekoto da stoi poveke od 1 cas.Znaci,sekogas go davam taze.Se slucuva da go ispie jas sto vikam na nekolku rati,no,sekogas vnimavam da e taze podgotveno.Edinstveno koga sme izlezeni,toplam vodam,ja stavam vo termos i vo momentot koga ke mu se prijade go pravam(si nosam dozerce za prasokot,ako nemas,gi imas vo Jumbo).

На galapce и IveBrajan им се допаѓа ова.
  15. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    А не треба да се зоврие прво водата? Зошто јас ја зовривам (дури на Новалак пишува да врие 5 минути) па ја ладам малку, па турам прашок, па ја доладувам. Немам гајле за станување, само што син ми апсолутно нема никаков ред за будење, а ми треба околу 15 минути вака да го приготвам млекото, затоа ми изгледаше невозможно :)

16. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Nie "aptamil" pieme.I na naseto vika vodata da zovrie,ama jas toa ne go pravam(lekar mi rece nema potreba).Samo stavam flasirana voda,ja zatopluvam,stavam prasokot i gotovo.Da cuknam,ne sme imale nikakov problem.

17. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Imav i jas isti situaci koga ke se razbudese malata morase odma mlekoto inaku ili ke sedevme budni so sati ili placese.
    Nekogas si pravev eden sat pred budejne i koristam sekogas stakleno sise bidejki mi e posigurno od plastikata a malata ne saka plastika oti i mirisa mlekoto.
    Eve i sega mi se ima sluceno da pie mleko koe e podgotveno okolu sat vreme pred toa :|
    Znam deka pravilo e od eden sat da ne e poveke ama mi se ima sluceno da dadam,inaku ne sum zabelezala da reagira malata na toa.
    Mozebi dobro stoi od staklenoto sisence i plus imam torbicka sto se za frizider(neznam na mak kako se vika) i vo nea dobro stoi sisenceto.

Edno vreme ja vriev vodata i preku nojk samo ja zatopluvav sosem malce,bidejki ne cekase malata,sega posle 13mesec mi se ima sluceno da dadam i samo zatoplena iako ne sakam ama nabrzina so gosti edno dr se sama i morav...

Ako koristis stakleno sisence mislam deka 1cas do 1 i polovina nema gajle mlekoto i +torbicka od frizider.

18. jasmina83

jasmina83 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    77
    Jas si prevriam edno litro voda i si imam posebno lonce za toa i posle vecer samo stanam zavrijam voda vo bokalot ( stavam od zeskata voda vo cezve i vo neja go stavam siseto so prevrienata voda za bebeto i taka se stople za 30 sekundi i odma pienje mlako mlekce bez placenje,mene mi e vtoro dete taka da i prvoto mi bese so vestacko mleko i nikogas ne sam mu dala mleko sto stoelo napraveno eden cas, maka se ima prvite dva meseca koga stanuvat navecer na sekoi tri saata ,a eve sega vtoroto dete ima dva ipol meseca i samo si stavi red mu davam navecer okolu 12 ili eden casot okolu 170 ml mleko i duri vo sedum casot otsabajlle se bude pak si si pie tolku,a so prvoto do 6 meseci se si stanuvase na tri saata ama ete se si e i do dete,ama cabe ne se vika prvo pa se ga pazes da ne e gladno pa sam ga nekogas i budila navecer za da pie mleko ama sega fala bogu mi dojde malku AKL PAMET I NE GA BUDAM DETETO NAVECER AKO STANE DOBRO A DA GA BUDAM NE.

19. happiness!

happiness! Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    29
    jasmina83 na 2,5 meseci pie 170ml? mashala ako razbrav ubavo :)
    bravo nie na 8 meseci si pieme po 150ml x2pati i 180x2 pati
    a na 2,5 meseci dali 90 ml na obrok gi pieshe
    jas davam od prv den ad i na sekoi 3 saati den i nok do 6 meseci koga vovedov cvrsta hrana ukinav edno sise mleko vo 3 nokta sega pie mleko za spienej okolu21 spie do 5 nautro pie mleko i prezaspiva do 7 :)
    a do 7 polni meseci mu davav za spienje vo 21, na polnok, posle vo 6 sabajle....

20. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    I nie sme na aptamil.
    Do deneska prevrivav voda i ja cuvav vo termos,a preku nok koga treba pobrzo da go napravam mlekceto,vo ednoto sisence imam provrieno izladena voda pa kombinirav.Rastvarav so vrela pa razladuvav so drugava.
    Deneska si kupiv elektricna misa,prvo vo nea ja zovrivam pa koga treba da prigotvam mlekce samo na kratko ja uklicuvam da potstopli i za ne cela minutka mlekceto e gotovo.Koristime flasirana voda.
    Stavam dve ipol lazicki od prasokot i do 90 dodavam voda.Sega po tolku jademe,samo malku moze da ostane,no ako,mi se naoga za ako se razika.
    Sto davate za ikanje vie.
    Inace imame 17 dena.:inlove: