Адаптирано млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 12 јануари 2013.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.591
    Допаѓања:
    76.825
    Ivanuska stavi 3,4 zrna kim vo 100ml voda izvrij ubavo, sin mi od toa kaka, prdi rastura :D a inace ne sakase da go pie zasto gadno mu e valjda, pa stavam malku od becutanot i si pie blagicko mu e :) mnogu ni pomaga nas vaka... Valjda ne gresam sto mesam vaka... Inace ne go pie celo 100ml, pie po 20ml, 50ml... A i ne davam sekoj den, ako ne se izdrzuvaat grcevite davam...

На Ivanushkaa му/ѝ се допаѓа ова.
  2. jasmina83

jasmina83 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    77
    o ona si pie kolku saka eve sega ke praveme 3 meseci i denski si pie po 135 spremano mleko a navecer i pravam 170 spremano mleko za da moze da si spie poveke i i dovaga tocno okolu 940 ml dnevno taman,,,ona pocna da mi bara i denski da pie poveke malku e lakomo ama pocna poveke meseto da ja bole i da si povraka taka da si ostanavme po 130 ml mlekce i na 3 saata,ako terama po toa kako pisuva vo kutijana pieme tocno do gram za taa vozrast .Vo upatstvoto od hranata nie pieme HIPP pisuva deka vo 7-8 nedela treba da pie po 170 ml pripremano mleko 5 pati na den ama nie si pieme po 130 ml 6 pati i 170 ednska navecer znaci pieme 7 pati dnevno mleko denski na 3 saata a navercer na 5 ili 6saata, a vo treti mesec treba da pie po 200 ml pripremeno mleko a ona pie da se kaze 5 pati po 130 i dva pati po 170 ml mleko tocno kolku sto treba ,NAJKRATKO kazano sama si
    pokaza kolku saka da pie .

3. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Здраво мајки,еве вака ,моето бебче има 43 дена,цица но и му давам дохрана ХИП 1 комбиотик ,а работата е во тоа што јас имав некои проблеми и бев 2 дена во болница па нему мораа да му дават вакво млеко додека не сум дома и сега се научил од шишето зошто му доаѓа наеднш по многу млеко и кога му давам да цица додека надоаѓа по многу е во ред но за кратко време почнува да се лути,да вришти и мава со раце и нозе,и не сака да цица да се мачи дечкото мој.Преку ноќта е во ред стане цица и пак си заспие,но сакав да ве прашам дали треба да му давам по 60 мл бидејќи по малце цица или треба по повеќе,на кутијата пишува за 7-8 недела треба по повеќе.Ја прашав докторката таа вели само по 60 да продолжам или евентуално 90 да му давам и сега незнам што да правам и сакав да ве прашам дали мора точно на 3 часа да се дава или може и на 2ипол 2..... Позз

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.937
    Допаѓања:
    326.975
    Имаш ли сеуште потреба од ад?Ако немаш остави го само на цице .Ке си створи пак навика за влечење и ке продолжи да доиш.
    На повекето бебиња им е полесно со шише.Но ризикуваш да ти се одбие скроз а и млекото да ти се намали .
    Доколку мораш ад да даваш би ти рекла да не се водиш стрикно по кутија туку да го следиш малиот.Почни со 60 мл ако сака уште ке покаже самото.Да не го преоптеретиш на почеток одма со 90 мл.

5. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Да морам да му давам по малце бидејќи нема многу млеко и гладно е.Зема да цица по 5 мин 10 ретко по 20 мин.

6. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    Majki moeto bebce pie nan mleko e sega vekje napolnivme dva meseci megjutoa mnogu malku kacuva na kilaza a pie po 120ml dali e mozno da e problemot do mlekoto da ne ne i odgovara da probam so drugo mleko ili taka samo mozam poloso da napravam ve molam za sovet

7. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    sedma osma nedela pijat po poveke ama za tie sto ne cicaat e tabelata.ubavo rece joy,orentirajse po bebceto.

8. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.662
    Нормално качување на килажа на бебе е 800-1000 грама месечно
    На 6 месеци бебето треба да ја има ТОЧНО дуплирано родилната тежина.
    На пр. ако се родило 3500 гр, на 6 месеци кога ке го носите на вакцина треба да е 7000 гр.
    Доколку е поголема тежината тогаш се работи за бебешка гојазност и највеојатно ке ви преложат ,,диета,, т.е. намалување на оброци во текот на денот.

9. jasmina83

jasmina83 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    77
    Bas sega poglednav kako napreduvalo mojto since(se si imam vo tefterce napisano do godinka kako raste i so jadenje,vakcini i se i kako napreduval vo tezinata) koe sega imal 6 godinki,se rodi 3700 ispisna tezina 3420 a na 6 meseci imase 9100 znaci ne duplo malku malku poveke ,A sega si imam kerkicka koja skros isto tera malku pobucko ama nema nikakva dieta toa e toa sega sinceto oj pa nateraj ga da jade i iskreno site site bebinja sto gi znam okruzeni okolu mene bile malku poeke bucki bilo da e na vestacka hrana ii na cicanje.

10. Ivanushkaa

Ivanushkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2014
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    357
    Fala Mariz bas ke se obidam.....pusto tesko e koga slusame kako placat:|

11. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.662
    Бев на предавања денес утрово во врска со тоа и од таму знам, па реков да Ви пренесам.
    Многу била забележана гојазност кај бебињата.
    А според крвната слика-слабокрвни..
    Некогаш си ги меревме децата кое е понапредно спрема тежината, ама сега...

12. jasmina83

jasmina83 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    77
    A be taka e kako sto vikas ,nie bas sme si i dolgicki taka da ne ni se primetuva deka si kacuvame vo kilazata malku poveke ama taman sme ke porasneme toa e toa .

13. happiness!

happiness! Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    29
    Znaci stvarno ne mi e nesto jasno zosto ima mn majki koi se protiv cajce kaj bebinja koi se na ad..?
    Ima prirodni primer domasno svezo nane ili mariz sto go napishala so kimot... Vo niv nema shekeri...
    Mariz nie sekoj den vo isto vreme imavme grcevi i nikogas ne cekav da place mnogu silno ili da pocni da se vitka za da mu dadam cajce ili espumisan odma reagirav iako ne beshe lesen period voopshto...
    Ako ima bebe maka so grcevi a veke znaes deka taa kombinacija mu pomaga ne gledam pricina da ne mu davas sekogas koga ima potreba..i btw nisto strasno ako meshahs poveke cajcinja ne e ova alkohol

На espana и mariz им се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.937
    Допаѓања:
    326.975
    Нане не треба да пие прво мајката бидејки го намалува млекото.Друго нането се смета за билка-зачин и се воведува во исхрана кај бебе тек после 8-9 месеци.
    Јас бев таа што се побуни за чајот и реков ако нема фајде неколку дена од него,значи нема потреба да се продолжува понатаму со него.Две деца имам и знам што се грчеви и која мака е со нив.Нема апсолутно ништо да ви помогне до 3-4 месец скоро секое бебе ги има.

На TIGARCE86, stefanija70, referentka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Mesanjeto na caevi za vozrasnite e neubavo,a ne pak za bebinjata.Pod mesanje smetam,stavanje vo edna kombinacija poveke caevi.Se soglasuvam so joy deka grcevite nemozat skros da isceznat od nisto vo prvite meseci.Kapki i topli oblogi praktikuvam samo,i masazicki.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.662
    Желудникот на бебенцето кога ке се роди е колку едно мало оревче и додека да ја почне неговата ,,функција,, бебето има проблеми.
    Никакви капки нема да помигнат ниту чаеви.
    Некои деца се поотпорни и со лесно минуваат, ама кај некои со денови трае болката.
    Еве да Ви кажам што уште од стручни педијатри научив.
    Оние бебиња кои се на АД место со вода, мајките АД-то нека го раствараат со чајче од ким (во 200 гр вода 3-4 зрнца ким зовриени и оставени 10 минути за кимот да ги пушти своите состојки).
    Не дека ке нема грчеви, но ке помогне во комбинација со Еспумисан со Хурс Харвеј сирупот...

17. happiness!

happiness! Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    29
    Ednas velish nema nisto da pomogne so grcvite ,a na kraj preporaka za kim oti ke gi namali...

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  18. happiness!

happiness! Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    29
    Od mob sum pa ne sum citirala kako sto treba za ovoj komentar pishuvav pogore

19. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.662
    Сепак колку и ништо да не помага, неможеш да не превземеш нешто.
    Кој може да си го слуша чедото да писка и мирен да седи ?
    Од таму произлегува мојот коментар и совет.
    А дека ке му дадеш нешто и грчот ке престане - не постои.

20. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Referentka,ne e samo nesto kolku da se primeni.
    Podobro da nese prezemuva nesto sto nosi kontra efekt.Taka e poloso.
    Se znae sto preporacuvaat doktorite.Toplicko,masazi,kapki..vo odnos na koj kolku mu drzi djebot i trpenie.