Педијатар првин ми рече уживај од млекото е или од грчеви, до 4ти месец имавме многу интензивни…сега кога го прашав кога да одам на 2ка, ми рече можеш сега да се префрлиш на 2ка зошто бебето веќе е влезено во 6ти месец или ако каката му е зелена значи е гладно, па мораш да одиш на двојка…а си го знам јас детето гладно не е сигурно…уште не сме стигнати ни до 210мл што е најголема количина на оброк кај хип-ов…
Да, каката ако е зелена значи е гладно, така беше на почетокот кај моето. Чим не е цело време зелена и напредува нема простор за грижа.
И ти врз основа на овој текст од 2013г. го тврдиш ова? Препоставувам знаеш колку формулите се сменети од тогаш? Ќе беше убаво да постираш нешто од релевантен извор и да се развие дискусија. Тука се повлекувам, но морав да реплицирам за во случај некоја мајка се одлучи на твојот совет убаво е да ги има сите факти.
А што е битно дали е од 2013 или 2021 кога фактите се тие. Поразговарај со нутриционист и со педијатар кој ги следи сите истражувања во однос на формулата затоа што секоја година се повеќе се подобруваат и менуваат формулите. Ако имаш ти да ми објасниш зошто на дете да му се даде 2 ка зошто на кутијата пишувало објасни ми?! Ако веќе сакаш да навлагаме во темава.
Пополека мајка чувај си ги извичниците за некој друг. И тек како е битно од каде е изворот и од кога е. Инаку сама си даде одговор на прашањето, дека секоја година се менуваат и подобруваат формулите, што значи различни се од 2013-та па навака.
И јас истото го читав ,кецот и пре се најблиски до мајчино. И јас не планирам да го менувам,секако веќе 6 ти месе Секаде во странство ке го подржат овој податок , се што кажува членката е точно, мислам и една друга членка не знам која беше точно, кажуваше како патромажната и кажала да користи пре формула до 6 месеци а потоа да продолжи со кец. Мислам живее во швајцарија ако не се лажам
Дебатираме и те прашувам? Подобрени се во витамини и послични се на мајчино млеко( 1 и пре). Моите се на двојка поради пи Дебатираме и те прашувам. Формулите еден и пре се најслични на мајчино млеко. Додадени се и дха витамин и затоа многу формули ги снемуваше на пазарот. Лактоза има повеќе во почетните формули како мајчиното млеко. Во двојка и тројка има повеќе јагленохидрати, скроб, железо и повеќе кравји протеин. Не зборам на памет консултирано е многу педијатри зошто две деца имам на адаптирани и сакав да знам што давам и како се направени.
@Kolache na mama тотално те поддржувам Инаку нема потреба да дебатираме ако од 6 месеци треба да се користи 2ка тука завршуваме. А кој што сака нека си користи. Од 6 месеци не се веќе бебиња и цицалчиња и оние што се хранат со мајчино почнуваат со дохрана од некоја причина.
Сигурно тие Пре, 1, 2,3, 1+г не се на памет ставани. Се знае кое бебе колку треба да пие на таа возраст. Не може 2л млеко да му даваш од 1ца бидејќи е најблиску до мајчиното. Ниедно млеко не е најблиску бидејќи формулата на мајчиното е една, а адаптираните се со кравји протеин. Мајчиното млеко се адаптира според возраста на бебето и така кога цица не ги внесува истите витамини на 1 месец и 6 месеци, затоа и така се направени адаптираните и не содржат исто.Тие што ги правеле млеката не се глупи.
Не сакате ни да прогуглате па да дознаете што е ново А каде кажа членлката дека ќе пие литар од кецот? Убаво што веќе не ви одговара , кога не сакате да се информирате подалеку од истите педијстри што ви кажуваат да ви јадат бебињата каши од 4 месеци.
Не би се крстела толку сигурно на ова. На телма амбулантна баш збореше една др од Гастро педијатрија ( и го заборајв името) која вели дека во иднина, како и до сега што се менува науката, ќе се предлага ексклузивно доење до 4-5 месеци и тие на доење дека баш треба на 4ипол-5м да почнуваат со дохрана и да воведат глутен најкасно до 6тиот месец поради тоа што мајчиното дава некоја заштита и лаички кажано цревната флора кај бебето си ја поседува таа некоја заштита до 6тиот месец за да развие имунитет од алергии во иднина. Исто како што нас ни викаат : грав ви дававме на 6м ете здрави прави, во иднина ќе се смени науката и ќе се истражува и нас ќе ни биде чудно што внуците јадат...long story short за да изјавуваш подалеку од такви педијатри треба подобро да се истражи. Пример низ многу земји во Еу не воведуваат храна како кај нас туку даваат од семејниот ручек секако без сол и зачини. Е сега што е правилно што не, секоја мајка треба да си истражи сама, да се едуцира и да одлучи кој пат на исхрана сака да го следи. Но, не можеме да кажеме дека е погрешно затоа што едни доктори кажале вака, а други така.
Мила моја и те како имам гуглано а неколку членки и те како се запознаени со мојот почетен период на мајка и цицање и премин на ад Сум читала читала и те како сум запознаена и никогаш на никој нема да советувам со сигурност да потврдувам дека за толку мало човече можат да го хранат со нешто што е наменето до некоја возраст. Можете да кажете мене вака и вака ме советуваа на доктор, јас вака и вака ќе постапам ама да потврдам дека може некое дете над 6м да остане на 1ца Крај на муабет. Не дискутирам поише