Адаптирано млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 12 јануари 2013.

1. Kaja991

Kaja991 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2020
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    4.483
    Da da obavezno so pedijatar taka I bev vo plan.. ❤️

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Бев вчера на педијатар, ми рече директно на 2ка да преминам. Само да ја дотрошам кутијава со 1ца, има останато околу 250гр. Планирам да ја послушам.

На Krofna* и Brpbrp им се допаѓа ова.
  3. Anilove

Anilove Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2021
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    62
    Мајки, малиот ми наполни 6 месеци, на ад сме, го пиеме кецот, треба ли сега да преминам на 2ка или можам да продолжам уште еден месец...? Веќе купив две нови од кецот, ваљда не згрешив

4. Iva Mitrevski

Iva Mitrevski Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2020
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    7.242
    Ne e za dzabe pisano po kutiite od 6m da se pocne so 2ka…. Ama cim si kupila dotrosi, i nie sme na add jas odma stom ke naprai 6 ke preminam na 2

5. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Јас имав малку останато од кецот, колку за 5 дена мислам. Во консултација со педијатар го дотрошив па почнав сега пред некој ден да давам 2ка.

Најубаво е да се советуваш со педијатар сепак.

6. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Прашање за аптамил 2..

Почнав пред некој ден да и давам на малата, 6++. За сега има само доручек воведено, од утре ќе почнам и со ручек ама кој знае кога ќе јаде цела порција..

На кутијата стои 3 пати по 180мл, тоа се 540мл.
    Ја и давам 120мл оброк како и претходно, 4 пати во текот на денот. Преку ноќ давам 90мл. Но понекогаш се случува да е гладна и рано сабајле, некои 3-4 часа пред времето за доручек (каша).
    Не знам дали можам да и дадам уште едно шише од 120 мл, така би стигнале до повеќе од 540мл во 24 часа.

Дали смеам да дадам повеќе од она што стои на кутијата ако бебето ми дрлува гладно?

7. Iva Mitrevski

Iva Mitrevski Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2020
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    7.242
    Jas na pocetok davav Aptamil i probuvav da se vodam po taa tabela ama ne bivase, mi bese gladna i nervozna, aj sto se tresesw 15min posle obrok i rikase bez prespan pa i gladna sum ja drzela, taka da dadi ako saka bebe, jas taka bi napraila site bebinja se razlicni ne moze site da jadat po edna tabela, nekoe saka poveke da jade nekoe ne

На no name5, dromka, Dee*Tee и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.203
    Допаѓања:
    5.757
    Јас давам Hipp и никогаш не сум идела по кутијата, секогаш сум се водела по тежината на бебето и неговите потреби за млеко, секако и да не надмине 1л во текот на 24часа. Мислам дека е малку тоа млеко што го даваш, како што читав некаде околу 700-800 мл е препорачана доза за таа возраст. Ако гледаш дека бебчето ти е гладно дади му повеќе па ќе видиш како ќе прифати.
    120 ти е готов оброк или само водата пред да го направиш млекцето?

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Да јас давав повеќе тој период. Со еден оброк беше бебе до 7ми месец значи сум давала млеко 4 пати во текот на денот и еднаш ноќеска. Околу 700-800мл на ден

На no name5, dromka и Bicka77 им се допаѓа ова.
  10. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Со 3 оброка внесуваат околу 630мк ама тоа е малце за вас бидејќи немате ручек кога ќе вметнете уште еден оброк само ќе го исфрли млекото
    Кај нас давав до скоро 4 оброка од 2ка аптамил ама не ги пиеше млеката не ми ги јадеше оброците
    Во консултација со педијатар намаливме уште едно млеко и оброците му доаѓаат на 4ч и сеа за сеа сме ок

На Bicka77 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    120 е само водата. И мене ми делува малку тоа што пишува на кутијата, ама ми беше страв.. Бебето мислам дека е гладно, барем една пелена во ден знае да и биде скоро празна.
    Ќе зголемам малце, ќе следам пелени и расположение на бебе.

@Krofna* , @Tiny Love , @Iva Mitrevski , @Katerina94 фала ви друшки :hug:

На Katerina94, Iva Mitrevski и Tiny Love им се допаѓа ова.
  12. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Не се секирај и кај нас една пелена знае да е сува а вода пие премногууу
    Надвор е топло и доста се потат

На dromka и Bicka77 им се допаѓа ова.
  13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Кутијата ти е препорака само, а максимум до 1л на ден смееш да дадеш.

На no name5, dromka и Bicka77 им се допаѓа ова.
  14. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.100

и јас се мислев како тебе шо како ке правам, веке скоро 2 недели сме на 2 ка, и давам до 4 пати ем сме и со 2 оброка но небива бебе е гладно, некогаш ми се фане во 18 часот 3 то млекце, тоа седе до 21 гладно е и нема шанси да заспие така и му дадам пак, значи и мене ми се фака 4 пати и по 180 му давам до душа и тоа му е малце.

15. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Не ја оставам веќе со малку млекце, и давам редовно да си пие, плус доручек и ручек (со молење). Ја приметов дека е гладна у сред ноќ а никогаш до сега не била. околу 700 мл мислам дека пие за сега. Здравје, ќе намалиме на 600 ваљда за месец дена.

На Tiny Love и no name5 им се допаѓа ова.
  16. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.044
    Допаѓања:
    4.106
    Мамички бебе ми е старо скоро 8 недели и на почеток беше на Аптамил прематуре. Од него имаше грчеви но си какаше неколку пати во денот. Пред три недели му смени педијатарот Аптамил конфорт. Од него нема грчеви но цел ден прета со ноџињата и прди а кака еднаш на два дена. Се мислам дали е можно да не му одговара конфортот па да му го сменам со Аптамил 1 или нормално е да не кака секој ден:whew:

17. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Нема никаков проблем да продолжиш со 1 долго. Не е стриктно одредено дека мора на 6 да се смени млекото. Конкретно, пре и 1 може да се пијат и по првата година.

На Estella и Anaskopje им се допаѓа ова.
  18. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.044
    Допаѓања:
    4.106
    @kostovaivana @Oneo @Pacient srna Фала ви многу мамички, тогаш најверојатно ни се зголемило млекото :)
    @IRBBB Фала мами, на 4 часа му давам по 60мл али не секогаш ги пие, некогаш пие и по 20,30мл пошто претходно му давам да цица. Иначе сме 1+++ па се надевам ќе кратиме уште ад. Ич не сакам да го дохранувам ама некако страв ми е да не е гладно дека послабичко ми се роди а и ептен педијатриски терам што сега се нервирам, да не ја слушав докторката може до сега ќе ми дојдеше убаво млеко и немаше да се дохрануваме :whew:

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Јас мислам дека убаво си иде млекце, штом тој ни тие 60мл не ги пие. Немој да се плашиш, ако забележиш дека е гладен, дека е нервозен, не полни пелени само од доење, ќе му даваш ад, секако нема да го оставиш гладен.
    Ако ептен ти е во мисла, измерете подој со педијатарот.

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.044
    Допаѓања:
    4.106
    Фала ти за советот, баш сакам да измериме подој пошто вака со измолзување ич не ми е веродостојно колку млеко имам. Претходно кога повеќе го дохранував успевав да измолзам најмногу 70мл но сега осеќам дека градите ми се почесто тврди пред подој па можно е да се зголемило и не се молзам веќе. Психички ми влијаеше ептен некако, решив да се опуштам, колку има млеко нека има :)

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.