Не сме правеле так Не сум помислила на тоа ама освен гасови нема некој други симптоми. Има пробано јогурт и кисело млеко ама нема никаков проблем од нив.
На колку време меѓу оброци давате адаптирано? Матичната ми рече на минимум 3 часа. Ние сме месец и пол ама не издржуваме 3 часа меѓу оброци.... и тоа ја зголемивме дозата.
И кај нас на почетокот беше борба, мислам дека сака поише топлина и сигурност отколку што е гладно Јас го шетав низ соби цело врмее допрени лице со лице И недавав пред 3ч, а откако докоторката рече да не се дава пред 4ч го држам тој ритам
Ќе гледам да комбинирам со мајчино молзено кога ќе сака порано од 3 часа. Проблем е за стомачето и цревцата ако се даде порано од 3 ч.?
И јас така комбинирав измеѓу две ад млека давав молзено мое додека сакаше да пие после само ад. Не дека е проблем за комбинацијата туку они се многу малечки и не им треба толку многу храна. Колку е старо бебето? Што ад даваш? Дали после пиење на ад има грчеви?
Месец и пол. Аптамил 1сега, претходно прематуре. Нема грчеви... ама за таа целси пртка постојано. Сега по 60-75мл давам. Диа стоп пробиотик од почеток.
Супер штом немате грчеви терај си вака @Anaskopje јас не се согласувам дека треба и почесто да се дава и да е мала милитража, ад е тешко само по себе не е лесно сварливо како мајчино, потешко им е на мешињата не за џабе има дадено колку дневно оброци според старост треба дневно да има (ова е само мое мислење)
Бебе месец и пол, скоро 3.5 кила... давам ад 60 мл па 75 мл наизменично на 3 часа,,,, не може да сврзе сон повеќе од 1 саат. Дали му е малку млеко незнам. Дозата педијатар ми ја даде Бевме на аптамил прематур, сега сме на аптамил 1....како да не се најадува и многу пртка. Може да е од млекото?
Мајка можеш повеќе опции да пробаш. Ако се сомневаш во млекото смени го, сменивме неколку и не згрешивме воопшто. Друга опција ти е да ја зголемиш дозата (ова важи и ако го промениш млекото) на 90 мл. Не му давај точно на 3 часа, кај моето имаше периоди кога давав и на 2,5 часа, но ноќта па врзуваше 4ч. и повеќе. Битно е да не надмине 1л. ад во еден ден (24ч.)
Инаку прематурот е најкалоричен за бебињата да накачат побргу килажа, сега сте на аптамил 1. Кое шише го користиш?
Да, прво прематуре, кога направи 3 кг. Почнав со 1. Ама некако многу пртка, изгледа од млекото е. И не може да издржи 3 часа. Филипс авент шише.
Авентот има побрз проток и може бебето пребрзо да го пие млекото и да не регистрира дека е сито. Има шишенца со поспор проток за да пие малку подолго млекце.
Авент натурал баш нема брз проток за класик не знам. Инаку на медела го фалат тоа калма како најспоро што тече ..
Мислам дека ок ти е дозата, и јас толку и давав на таа килажа и возраст 60-75мл, но аптамил прематур. Таа формула повеќе ги држи сити, ја давав до 2,5 месеци тогаш беше скоро 5кг. Убаво ја поднесуваше формулата и немаше мака со стомачето па со педијатарот зборев и рече не мора да преминуваме на аптамил 1. Шише користев томи типи анти колик (со цевче моделот) супер се тие шишенца освен што се досадни за миење.