Мајки, кога давате ад се водите според килажата или според возраста? Земав аптамил, неговата килажа одговара за 4 месеци според табелата таму, што значи 180 гр вода и 6 дозерки прав. А бебе е 1 месец. Да не му е многу?
Јас мислам дека му е многу меѓутоа не сум компетентна да кажувам еве ќе ти кажам јас како давам некоја средина најдов околу 6 кила е и му давам 150 мл. а е за една недела 3 месеца, според возрста треба 120 а споед килажа 180 меѓутоа многу битно е и времето на колку даваш , јас некогаш 6 оброка а некогаш и 5 зависи , значи на 4 часа отприлика или на 3 преку ден ама пак вечерта ќе сврзе повеќе часа и пак излага 5 или 6 оброка дневно, колку оброка му даваш ти дневно
По препорака на педијатарката го сменивме Новалак млекото со Бебелан 2. Детево го обожава и почна повеќе да напредува откако го пие, а плус и ужина воведовме сега... 11++ е .. АД ќе пие до 18 месеци според педијатарката тоа е доволно, а од утре гриз, сутлијаш и бисквити понекад ќе спремам со кравјо. Земав полномасно Алпско (значи само за гриз и слични оброци). Инаку со Бебелан ни е топ. Можеби и до 2 години ќе си тера со тоа... Дали има слични искуства?
Ние сме на доење, ама кога ќе го оставам на чување ќе мора да му даваат ад бидејќи не му стигнува одмолзеното. Знае некогаш да цица и на пола саат. Повеќе од еден саат не седе гладен никако, освен ноќе по 3 саати што сврзува без да цица.
Аха, јас би ти рекла океј направи му 150 или 180 и гледај како се понаша дали му останува или му е малку па така ќе си одлучиш , или пак прашај педијатар.
Другарки мајки, ми треба совет. На посета сме во Шведска, бебе е 5м и се храни со Аптамил 1 и почнавме со пробување вкусови. Од Македонија земав само две паковања Аптамил а планираме да останеме повеќе. Во Шведска Аптамил не се продава, бар немам сретнато по маркетиве, нудат само Нан и некое нивно Baby Semp (слика во прилог). Прашањето ми е, кое би било посоодветна замена, дали има некоја што преминала вака и ги користела млекава? Ми е страв, од раѓање е на Аптамил и супер и е погодено
Според мене боље Нан затоа што го има кај нас, барем ако го прифати како што треба да не го мењаш пак кога ќе се вратите него да си останете на Нан.
Дечки што ќе кажете за Holle млекото? Маж ми го купи јас тогаш ич не бев добра па да можам да истражувам и сега некако ми е премисла дека е кравјо можда е глупо прашањево сите ли се исти?
Majki da ve prasam, dali bi bilo problem malata ima 5 meseci, i dale denes dodeka ne bev doma hipp 2 mesto hipp 1?
Majki mozno li e od Bebelan da ima bebus zelena kaka? Bevme na Aptamil. Smenivme na Bebelan, da vidime dali ke ima podobruvanje so povrakanjeto. Ama kakata stana zelena. Vo Vtornikot primi samo kapki za Rota, a Heksa uste ne sme primile. Nema kilaza
Можно е...ние го користиме цело време и таква му беше каката сега кога почнавме со 2 му смени на жолто...
Мајки треба да преминеме на Аптамил 2 за некој ден. На кутијата пишува дека дневно треба 3 пати по 180мл. Сега пие 4-5 пати од Аптамил 1. Знам дека 2та повеќе ги држи, меѓутоа доволно ли им е само 3 пати дневно, со оглед на тоа дека на 6 месеци не ни јадат каши којзнае колку.
Мајки, бебе цицаше ама од утрово немам ич млеко. Бебе плаче гладно и набрзина го испратив мм да купи ад, среќа па имам едно шише дома.. Дали некоја ќе сака да ми објасни се како оди, бидеи планот ми беше да дојам па сега не знам ништо.
Колкаво е бебе? Какво млеко зема? Јас користам аптамил, една мерица е за 30мл млеко. На кутија пишува доза. Превриј вода, олади да биде млака и со мерицата мериш, зависи колку кг има бебе.