Адаптирано млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 12 јануари 2013.

1. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Znaci od moe iskustvo,nema vrska ni vremenskiot interval na davanje,ni sterilizacija,ni temperaturata na mlekoto...Sum davala i na neceli pominati saat vreme od prethodnoto pienje i na samo zaplaknato sise i so voda ne stoplena,direktno od flasa,stoena na sobna temperatura. i mleko stoeno skoro 2 saata otkako e napraveno.
    Seto prethodno nabrojano mi se slucuvalo od iks pricini (ne)namerno.
    Prvo,kolku i da tseriliziras,ne sekogas si vo moznost toa da gp pravis.Iako doma imav sterilizator,go koristev vo prvite 2-3 meseca i potoa skroz go bataliv.Laz i prevara e deka sterilizirano sise e vo takva sostojba 8 casa posle procesot,mizi jasan da ti baam.Istoto se odnesuva i na cucla,gumickite za zabi i sl.
    Vodata nikogas ne sum ja prevrivala(i pokraj toa sto koristam fasirana,demek i taa trebala da se vrie),tuku sum ja stopluvala do stepen da bide mlaka.
    Se slucuvalo da pie mleko stoeno i do 2 saati,bidejki placel demek gladen,ke cucne 2 pati i ke go batali.Ke se uspijam,on ke se razbudi,vristi gladen i nema trpenie i normalno,sum go davale veke napravenoto(otstoeno).
    Znaci,pak,ke recam,nema pravilo.No,da,preventivno treba da se vnimava na nacin na podgotovka i drugi okolnosti.

2. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    @PUPICA drugo e koga ke se pogolemki,jas ne bi dala zaplaknato sise barem sega dur sme doma a tolku mali.Spijam po tri saati dnevno ama bar tri meseci ili. kolku mozam ke pazam na tie raboti,koga gledam kakvi maki ima.
    Da ne me razberes pogresno,moze deka vie ste nemale problem pa si dozvoluvala takvi otstapki no jas zasega nemozam.
    Na forum sum bas vo takvi momenti koga na sekoi pet minutki moram dago zaniskam.Podobro ke sum budna otkolku da seckam na 5 minuti,taka sum uste po umorna.
    Do koga mozeme ke terame taka.:)

3. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Pa i jas do kaj 3-ot mesec vnimavav vo smisol na sterilizacija.A mi se slucuvalo max 5 pati vo nedelata da mu dadam poveke stoeno(max do 2 casa)bidejki ke se razbudese noke urla za jadenje,ne moze da izdrzi ni sekund i da mu go dadam "staroto" duri mm napravi novo pa samo za sekund go prekinuvav i menuvav sise.
    P.S.ne se izjasniv mozebi ubavo.Da potpolno si vo pravo deka bar prvite meseci treba na se da se vnimava,oci sirum otvoreni za se.Posle so tek na vreme,ke vidis ne moze da tece se taka kako da sme programirani.A spored mene,nema nesto poloso da go cuvas kako vo stakleno zvono pocnuvajki od ishrana,nega,vospituvanje i slicno.

4. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    @PUPICA јас никаде не викам дека од АДто се грчевите. Ама Аптамилот е помасен и тоа му прави на син ми каката да му е тврда. Исто и со Новалакот. Како така случајно се случи тогаш да му се смени баш кога смени млеко? Како што рече, индивидуално е, па може ама и не мора да значи дека запекот е од АДто.

5. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    I tebe te vbrojav vo citiranite(prozvanite)vo mojot post,deka i ti kazuvase svoe iskustvo,cisto kako sporedba so moeto.Da,ti na primer za kakata zborese.I taa,kako sto i sama vikas,zavisi,individualno e.Na sinmi mu bese i normalna,i zapek imase,i po 4-5 dena ne kakase.Se se toa fazi.I koga preminavme na aptamil 2,nemase nikakva promena,a nekoja majka pogore spomna deka kaj niv ne znam sto se slucilo. Generalno,muabetot mi bese,se e individualno,nema pravilo!!!
    P.S.Izvini za nedorazbiranjeto :)

На espana и IveBrajan им се допаѓа ова.
  6. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Ако се мали многу се интелигентни. Ке се чудиш уште за многу работи како прават разлика :). Јас ја доев со силиконска брадавица. Пробај може ќе можеш да ја залажеш ако имаш млеко.

7. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    Majki po kolku ml pijat ili piele vasite bebuski na 3 ipol meseci? Nie sme na aptamil na kutijata pisuva deka treba da pie okolku 150 ml a ona edvaj 100 pie na eden obrok normalno li e toa?

8. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    3.143
    Допаѓања:
    33.888
    Кај мене пиеше по 150 мл, а на кутијата ми пишува дека од 3ти месец треба по 180 мл.|( Пред неколку дена направивме точно 4 месеци и се уште си пие по 150 мл...му дадов еднаш 180 мл ама многу му е го враќа. Подобро на помал временски интервал ќе му давам по 150 отколку да ми го повраќа. Ако се водам по кутијата на неа стои од 4-6 месеци по 210 мл, што нема шанси да му давам во скоро време 210 кога 180 му се многу.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Nie sega ke polnime dva meseci i pieme 120.
    Mislam deka tamu psuva i vo odnos na kilazata na deteto.

Ako vi pie 100,na kolku vreme jade?Dava li znaci deka e gladno na pomalku od tri saati?

10. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    Na dva ipol saati bara mleko inace so kilazata sme malce nazad zatoa sto malecka se rodi vo poslednata nedela od osmi mesec se porodiv imame 3 ipol meseci na 4 ti juni se merevme imase 5200 gr

11. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Nasite bebinja se isti ,na 14ti dva meseci,mojata koga cica dopiva ili 30ili voipsto, a koga e samo na ad.mleko pie tocno 100,i pravam so tri lazicki.I jas imav maka., na pomalku od tri casa bese gladna.Pedijatarot mi kaza deka moze da pravam poretko mleko na dva saati, primer 120 so tri lazicki polni i potoa smeelo na dva casa da se dava...i dr.sovet mi dade, na pola od pienje da podzdrigne i bidejki taka se osloboduva vozduhot pak da i dodadam ....probav so poretko mleko ama nesakav taka bidejki pak e nenajadena poveke na voda odi samo....a ova so podzdrignuvanje mi dade efekt, sega si jade taka na dva pati ama kolku saka i potoa tri casa ne bara.A dali davate voda na bebinjata?

12. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    А мене многу ме интересира што ќе се случи ако дадам на помалку време? Ние сме сега 3ипол месеца. Од месец ипол навака (тогаш почнавме целосно АД) пие на 2 саата. Сега ни г од грчеви нема. Зошто тогаш да ми плаче за јадење? Не ги сфаќам докториве. Ние уште од почеток пиеме 70-100 мл. И три саати да не пие, пак исто количински ми испива. Веројатно толку му збира мешко. Само нека диктира бебето колку му се пие, не гледајте на кутијата. И со сила да им набутате, ќе повратат. Секое бебе различно ги согорува калориите па затоа не пијат сите исто.
    @espana твоја беба цица, така да не и треба вода, имаш вода во твоето млекце. Ако прејдеш скроз на АД тогаш треба. Јас на мојов пробав да му дадам само превриена, не ја сака, па му турам ептен малку чај колку да добие вкус за да пие, пошто на жешково не да ожеднува, кенка за вода/чај :)

На stefanija70 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Moevo bebe cica ama poveke e na ad.mleko....kaj i da e mislam deka celosno ke bideme.na ad.mleko.Jas i sega idavam voda so malku bekutance cajce i si pie ,zedna si e...

14. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Мајки јас го заменив аптамилот за Хип- комбиотик. Одкако го сменив и се среди столицата. По 2 пати на ден кака потечно. Е сега не фати запек од промена на клима(сменивме држава) но и тоа се среди за 2-3 дена. Пак е супер :)

15. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    I jas imam sega problem dva dena ne kakao duri tretiot, a tie dva se maci, se stega so stomaceto....kako e kaj drugite?Idavam celo vreme Aptamil

16. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Jas se trudam da ne mu davam na pomalku od tri casa.Koga zakenkuva probuvam da go zaigram bar dojde do tri casa.Davam cetiri lazici so 120
    i pravam napori da go izede celoto,oti koga nema da go izedeme posle barame poveke.Nekogas pola go jade vo race,pa malku odmor i drugata polovina go legnuvam na krevet i na pernicka da e malku podignatko dur jade.Oti znae i da se uspie na sred jadenje pa se budime nekako.

17. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    A ima grcevi?Napnuva?Probaj so topla pernicka.Jas kupiv termoforce no ne mi cini pa muzagrevam pernicka sotrici vo mikrovalna na 20 i toa ponekogas mu pomaga.Stom si gi ispravuva nozinjata i ne se grci znaci mu godi.Samo pazam da ne e mnogu topla,a normalno na pocetok ja odbiva no so zaigruvanje zaboirava i posle mu godi.Do sega fala bogu ne sme imale problem so stolicata osven sto ponekogas e malku zelenka.

Jas vcera go nosev na druga doktorka ne na maticnata.Maticnata mi kaza da meram temperatura vo gazetto,a ovaa drugava veli deka taka ne e ispravno.Vo gazeto pokazuvase 37 so 2.
    Mi rekoa deka mnogu mi e naobleceno,taka da od vcera pocnavme na kratki rakavi i kratki pantaloncinja.Rece bez corapi no jas mu stavam corapki,mi e strav.Navecer da spiel pak na kratki rakavi a dolgi poantaloncinja bez corapi.Isto mi e strav na kratki rakavi.Soblakam corapcinja ama bodito ni e na dolgi.
    Da ne go urocam no sinoka najubavo mi spiese do sega.Odkako go izbanjav i naraniv vo 22 i 30 do sabajle do 8 samo dva pati stana.
    Okceto ni fakase gordelkicki,mno vednas reagirav so dva pati stavanje kaplicki i ni pomina.
    Samo se plasam da ne mi krene temperatura dur odam na operacija a nego ke go cuva baba mu.
    Sto ako ne se vratam za vakcinata na 24 a ne sakam da ja udiraat bez da sum jas doma?

18. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Vakcinata nemora tocno na datat da se primi, eve nie prvata trebase na mesec,ja primivme posle 12 dena bidejki bese kenkava i se velevme utre,utre.Doktorkata rece nema nikakov problem....inaku dali nekoj ima problem so kakanje kaj bebeto,taka da ne kaka nekolku dena, se praauvam da ne e od mlekoto Aptamil?

На stefanija70 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    Espana nie prvo pievme nan mleko i si kakase redovno od kako go smenivme so aptamil sega kaka ednas na 3 dena i jas mislam deka e od aptamilot

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  20. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Pocnav i jas da se somnevam deka e od aptamilot,aj ve molam dr.majki sto davaat Aptamil neka spodelat iskystva