Ана, ќе те тагнам пошто си најупатена во оваа тема @Anaskopje А секако и некоја друга членка може да сподели искуство. Знам дека многу пати е пишувано на темава, ама еве и јас дојдов на ред па да прашам. Бебето е на комбинирано, цицање + ад. Дневно пие одприлика 500мл ад +/- . Веќе е 6 и пол месеци, а е сѐ уште на Аптамил 1. Што да правам во однос на менување на формулата од 1 во 2? Ми е страв тоа што имам читано во однос на опаѓање на железото и слични некои муабети дека морало да се смени на 2...
Ако комбинараш доење и ад остани си на 1. На двојка се преминува ако има проблем со железото или пие многу адаптирано. На 6 месеци го достигнуваат максимумот со пиење ад. Цицањето е друго ќе даваш кога сака и колку сака. Ако си напредува добро со 1 и се е ок со мешето остани си додека мислиш да му даваш адаптирано. Веќе ќе почнете и со дохрана и ќе внесува плус и преку храна.
Majki aj mala pomos bebe od 3 meseci kolku mleko treba da pievo 24 sati na ad aptamil 1 sme 3 meseci imame
На денешно мерење, 5.200 Излеговме со 2.760 роден е 2.870 Мајчино и ад константно бевме, сега е повеќе на ад помалку на града, затоа што само од десната имам млеко и тоа се глеа веќе прозирно
На два месеци веќе ќе дуплирате тежина. Како комбинираше? Според тежината доволно било само твоето млеко.
Ние сме 3 месеци пиеме од 90-120мл, но сме со мала родилна килажа, би требало ако сте таман по околи 150мл на едно пиење. Ние сме на бебелан
Nie i sme si i nadnoseni 5 dena posle termin sme rodeni imame 3 meseci i 7 dena na aptamil 1 sme pieme po 120 grama ama ovie 2 3 dena slabo mi pie u spienje pak go pie ama kpga e budna so sila i se gadi kako da ke povrati preska stana od spienje u 17:30 i nejkese mleko duri sega zaspa i si ispi mlekce...na kolku sati davas mlekce
Ќе видиш уште неколку дена како ќе оди, и кај мене понекогаш зафркава ми го турка шишето со јазикор, неколку пати ми има подвратено дури пија и се згадува изгледа незнам, ама продолжувам. Затоа пишав од 90-120пие, правам стандард 120 некогаш до лрај го цеди некогаш одвај и 90. Дење и давам отприлика на 3 3ипол часа макс. А ноќе кога ќе стани зависи на 4-5 часа. Вие?
Moja mashala e dosta lakoma ne iudrzuva ni 3 sati ako ne i dades kukjata vo vozduh dobro si piese po 90 pa 120 ama sega mn tesko edvaj se so sila i butkam preska vo 20:30 ispi koga zaspa i eveja sega pak pie ama zaspana a budna tesko nesto nejke..kalku meseci ima tvoeto i kolku kila e
Od sinokja od 23 casot do sega ima ispieno 5 120 i 3 90 na aptamil 1 sme no povekje noke mi pie otkolku denje denes ima ispieno sabajle vo 8 sat 90 grama vo 12 60 grama pa duri vo 15:30 90 grama i posle toa vo 20:30 120 grama koga zaspa u spienje gi ispi i sega se razbudi i napraviv 120 grama ispi samo 25 grama a isto i mi se iskaka preska zeleno
Јас давам 130 мл на секои 3 до 4 часа, понекогаш едвај додржува 3 саати, а некогаш (ако задрема) знае и 5 саати да не бара. Најчесто пие 7 оброци, некогаш 6. Со 6 во ден пие 780 мл, а со 7 цели 910. Инаку пред 2 недели имаше точно 2 ипол месеци и на педијатар ја мереа 5800 гр. Сега веќе можда има 6200. Вчера и' дадов за прв пат 100 мл чај за добра ноќ од Бекутан, бидејќи сметам дека многу млеко пие, а не можам да ја одвикнам, затоа што до минатата недела пиеше 120 и малце и' беше, плачеше после пиење, па и' зголемив. Дали мислите дека е океј вака? П.С. Многу повраќа, не знам дали поради тоа безо огладнува.
Можеби дење нешто и го одвлекува вниманието? Телевизор или некој да зборува па да гледа таму. Ние сме точно 3м пред околу 2 недели бевме 4200, сега би требало да е околу 4600-4700
Види и педијатар што ќе ти каже, мислам нема многу малку, самото бебе си бара, јас на пример и давам колку што сака од старт само што ја будев поскоро и ноќе за да ми напредни бидејќи се роди 2100. За чај јас давам измеѓу хранење бидејќи ми бара да пие нешто, многу зажеднува.. за повраќањето не е страшно ако напредува. И кај мене околу 2 2ипол м. Многу повраќаше а напррдуваше таман. Вишокот си го исфрла. Сега веќе чат пат бљуцка.