Адаптирано млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 12 јануари 2013.

1. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Малце и мене ми е збунка ова, а нели не треба над 1л да надминат во 24ч. Мене педијатарот коа наполни 4 месеци (имаше 5кг) ми рече околу 800-850л да пие ама поише по бебево си се водам, некад е помалце, некад повеќе. А еве по книга како е

Прикачени фајлови:

2. unearthlysarah

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Да, една рамна дозерка на 30мл вода.

3. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.211
    Допаѓања:
    5.769
    Обично за бебиња што литро млеко им е малку на 4+ месеци, педијатрите советуваат да се почне со немлечна дохрана.
    Тоа според книгата е некој просек по месеци. Пред да почне со немлечна дохрана бебуш, неколку педијатри кај што го носев исто пресметуваа внес на млеко по тежина, а не по месеци. Со тек на време со внесување на цврста храна, таа количина постепено се намалуваше со замена на млеката со оброци.

@RumShtangla 150мл само вода или вода+прашок е 150? Според килажата 750мл може му е малку на бебето, но сепак следи го. Иако по формулата излегува дека треба над 1л, се дава макс толку во тек на 24ч.

Последна измена: 2 март 2022
    На unearthlysarah му/ѝ се допаѓа ова.
  4. RumShtangla

RumShtangla Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2015
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.421
    Ea 150ml.voda i 5 dozerki mleko.
    Ne svakam.. Vrti suci koga ke spadne penata 150ml ispagja.

5. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.329
    Допаѓања:
    9.401
    Можеш да почнеш со цврста храна со вкусови, или ако сметаш дека му е рано на бебето, зголеми му доза на млеко, наместо по 150мл почни по 180-210 еден оброк, и така ќе намали шишиња.

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.211
    Допаѓања:
    5.769
    Кое млеко го користиш?
    Вода 150 + 5 дозерки излегува 170-175мл. Не го мучкај шишето, мешај со кружни движења нема да ти се прави толку пена.
    Според тоа што пиша доволно млеко си пие бебето, може и повеќе од литар да е.

7. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.211
    Допаѓања:
    5.769
    @RumShtangla
    Да, можеш да зголемиш на 180мл по оброк, а мислам дека прочитав дека си почнала да му даваш немлечна исхрана. Ќе се намали млекото со воведување на оброци.

На Snowflake97 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. RumShtangla

Се зачлени на:
    18 април 2015
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.421
    Да почнавме со препорака од педијатар. Ок фала ви.

9. RumShtangla

Се зачлени на:
    18 април 2015
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.421
    Бебелан 1.
    Не знам дали да му дадам 180, и колку да одолговлекувам за следно пиење млеко. Сега ми варира, пие млеко у 21/21:30 заспива и дури сабајле 07:30/08:00 пие млеко и после на 3 до 4 часа

10. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.211
    Допаѓања:
    5.769
    Штом го држи млекото 3-4 часа не менувај.

11. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Taka e se ste vo pravo ubavo ste mi pisale, svesna sum i jas deka e taka ama gledam kako bebeto mi se mavi a nemozam da mu pomognam, 0rbo dusha ke mi pukne sto nemav kapka mleko da si go dojam, drugo koga veke povrakja od nan opti pro 1 zosto pedijatarkata ne ni dade da ispitame na gastro dali e refluks, nie ne ziveeme vo Makedonija ama ok e kako i da e sigurno i ovde pravat takvi ispituvanja, drugo ako e veke intolerancija na kravjo taa pak ni dade kravjo pretpostavuvam toa ar deka e isto kravjo epa sega i doktorite se kako da ti kazam kaj veke cekame po 1 mesec za pregled pa i koga veke ke dojdeme do tamu ete kako ne reshavaat bez ispituvanja bez nisto onaka od oko ajde anti refluks hrana...sega taa nesaka da ja pie ni pod razno, se probav, gusta e kako lepak i ne i se doapaga sigurno vkusot, pa vcera vristese od shto e gladna zemav pak od staroto i dadov, se nadevam ok e bidejki mi rece pedijatarkata ako ne go saka novoto da i mesam 2 lazicinja nan opti pro dve lazicinka ar pa zatoa ne se sekiram mnogu shto i mesham....dali znaete mozebi shto ispituvanje se pravi za da se utvrdi refluks?

12. Inavond

Inavond Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2021
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    20
    Zeni koga se pocnuva so 2ka adaptirano. Sega sme so hipp combiotic 1,pa da prasam so 2ka koga se pocnuva

13. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.456
    Допаѓања:
    25.153
    Ќерка ми пие Аптамил, вчера направи 6 месеци, а почнав од 2ка да и' давам пред 3 денови. Денес на педијатар бевме за редовен преглед и рече дека време е за 2ка, значи таман сум почнала да давам. На Аптамилот си пишува дека 1от е до 6 месеци, 2ката од 6 до 12.

На Inavond му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Sonchulka

Sonchulka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2021
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    423
    Ако детето не е анемично терајте со 1 до кога на него му одговара. Во хрватската група многу се објаснува за ова а кај нас за жал не е така. Не објаснуваат ништо и одма на 6 месеци префрлаат на 2ка. Има бебиња на пре формула тераат до година. Во 2ката има повеќе железо па ако детето е анемично треба да се префлите.

На unearthlysarah и Inavond им се допаѓа ова.
  15. АнеАце

АнеАце Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    606
    Има ли некоја мајка да не е задоволна од аптамилот? Малата денес прави 3 месеци. Првиот месец беше и на доење и ад млеко хип и ми качи 1200 гр. Вториот месец сменив на аптамил по препорака зошто не ја држеше сита. Тогаш качи 700 гр.само ад млеко. Сега овој месец само 500 гр. Ми рече да земам или хип органик или холе. Што мислите вие?

16. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.211
    Допаѓања:
    5.769
    Колку е тешка и по колку мл пие во 24часа? Да не и е малку млекце

17. unearthlysarah

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Ист тип на ад а различен бренд не се разликуваат скоро ич по состав, нема врска со тоа. Колку пие бебе во 24ч, колку кг е?

18. АнеАце

АнеАце Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    606
    Пие околу 650 до 700 гр. Сега има 5500 денес прави 3 месеци. Се роди 3200 А не испуштија со точно 3000

19. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.211
    Допаѓања:
    5.769
    Треба да пие повеќе млеко според килажата. Барем 750-800мл.

20. Anculce

Anculce Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2021
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    91
    Majki bebeto mi se rodi 3340 a sega sme mesec+3 i tezki sme 4200 inace od prvo bevme na kombinirano a sega sme skros na add mene muabetot mi e kolku treba jas da mu davam na malata da pija inace sega mu pram voda 70ml plus 2 merici i idi 80ml dali spored vas e dovolno na taa kilaza ili i e malce, a probav da i pravam 80ml plus 2 i pol merici i idese 90ml malata go piese celo se desavase nekogas skros malce da ostavi ama mi povrajkase i mislev deka i e mnogu, pa zatoa i vrativ na staro ama taa sega sepak mislam deka treba da gi pie tie 90ml spored taa kilaza inace se budi na 3h a ako e zaspana topp maksimum ja drzam do 4h ako ne stani ja budam..ve molam za mislenje poso doktorkite site razlicno kazuvaat semata na mlekoto ii taa ne mi e bass sepak mislam deka najubavo kazva samoto bebence